Hlavní navigace

Za vodu přidanou v rybě zaplatíte i dvě stovky navíc

5. 11. 2012

Sdílet

 Autor: Ondřej Hošt
Analýza časopisu dTest opět potvrdila, že zmrazené ryby a výrobky z ryb obsahují mnohem více vody, než je nám i našim peněženkám milé.

Některé hluboce zmrazené filety a filé z tresky a pangase obsahují i méně než 50 % rybího masa, zbytek představuje záměrně přidaná pitná voda. Prokázaly to analýzy časopisu dTest, který testoval 22 namátkou koupených výrobků. Při srovnání ceny za 1 kg výrobku s cenou za 1 kg rybího masa zaplatí spotřebitel za přidanou vodu od 82 do 208 Kč, uvádí dTest.

Spotřebitelé si dlouhodobě stěžují na to, že hluboce zmrazené filety a filé z tresky a zejména sladkovodního pangase obsahují příliš mnoho vody. O poslední jmenované rybě se dočtete více: Pangas je sladkovodní ryba ze znečištěné řeky

Výsledky testu, který provedl časopis dTest, jim dávají zcela za pravdu. „Pomocí laboratorních analýz lze přesně zjistit, kolik masa a kolik vody obsahuje rybí výrobek,“ uvádí Ida Rozová, šéfredaktorka časopisu dTest. Analýzy se zaměřily nejenom na podíl glazury na povrchu filetů a filé, ale i na vodu přidanou přímo do rybího masa.

Testovali jsme: Víte, kolik vody si kupujete ve filé? Budete překvapeni! Poměr ryba:voda vidíte ve fotogalerii:

Mnozí zpracovatelé ryb používají technologii „Double Frozen“, tedy „dvakrát zamrazeno“. Ryby jsou zmrazeny na moři, poté na pevnině rozmrazeny a zpracovány. Při uvedené technologii dochází ke ztrátě buněčné vody, ale i bílkovin a dalších živin, a tím ke snížení hmotnosti. Před opětovným zmrazením se proto rybí maso nakládá do roztoku pitné vody, fosfátů, kyseliny citronové, chloridu sodného. „Do masa se nasákne voda a chemičtí pomocníci ji výtečně zadrží a během transportu a skladování nepustí,“ dodává Ida Rozová.

Cena vody: až dvě stovky

Bezkonkurenčním „přeborníkem“ provedeného testu při srovnání ceny za 1 kg výrobku s cenou za 1 kg rybího masa je značka Frionor, filety z tresky pestré (minimální trvanlivost do konce 05/2014), kdy cena přidané vody vychází na 208 Kč.

Následují značky Equus, rybí filety z tresky (minimální trvanlivost 26/02/14) se 148 Kč za vodu, Nowaco, glazované filety z pangase (minimální trvanlivost 04.10.2013) 143 Kč a Nowaco, filé z pangase (minimální trvanlivost 01–10–2013) 137 Kč.

Zdroj: TZ dTest

Čtěte dále: Rybí saláty nazvané„s jogurtem“ jsou plné majonézy

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).