Za vodu přidanou v rybě zaplatíte i dvě stovky navíc

Autor: Ondřej Hošt

Analýza časopisu dTest opět potvrdila, že zmrazené ryby a výrobky z ryb obsahují mnohem více vody, než je nám i našim peněženkám milé.

Některé hluboce zmrazené filety a filé z tresky a pangase obsahují i méně než 50 % rybího masa, zbytek představuje záměrně přidaná pitná voda. Prokázaly to analýzy časopisu dTest, který testoval 22 namátkou koupených výrobků. Při srovnání ceny za 1 kg výrobku s cenou za 1 kg rybího masa zaplatí spotřebitel za přidanou vodu od 82 do 208 Kč, uvádí dTest.

Spotřebitelé si dlouhodobě stěžují na to, že hluboce zmrazené filety a filé z tresky a zejména sladkovodního pangase obsahují příliš mnoho vody. O poslední jmenované rybě se dočtete více: Pangas je sladkovodní ryba ze znečištěné řeky

Výsledky testu, který provedl časopis dTest, jim dávají zcela za pravdu. „Pomocí laboratorních analýz lze přesně zjistit, kolik masa a kolik vody obsahuje rybí výrobek,“ uvádí Ida Rozová, šéfredaktorka časopisu dTest. Analýzy se zaměřily nejenom na podíl glazury na povrchu filetů a filé, ale i na vodu přidanou přímo do rybího masa.

Testovali jsme: Víte, kolik vody si kupujete ve filé? Budete překvapeni! Poměr ryba:voda vidíte ve fotogalerii:

Mnozí zpracovatelé ryb používají technologii „Double Frozen“, tedy „dvakrát zamrazeno“. Ryby jsou zmrazeny na moři, poté na pevnině rozmrazeny a zpracovány. Při uvedené technologii dochází ke ztrátě buněčné vody, ale i bílkovin a dalších živin, a tím ke snížení hmotnosti. Před opětovným zmrazením se proto rybí maso nakládá do roztoku pitné vody, fosfátů, kyseliny citronové, chloridu sodného. „Do masa se nasákne voda a chemičtí pomocníci ji výtečně zadrží a během transportu a skladování nepustí,“ dodává Ida Rozová.

Cena vody: až dvě stovky

Bezkonkurenčním „přeborníkem“ provedeného testu při srovnání ceny za 1 kg výrobku s cenou za 1 kg rybího masa je značka Frionor, filety z tresky pestré (minimální trvanlivost do konce 05/2014), kdy cena přidané vody vychází na 208 Kč.

Následují značky Equus, rybí filety z tresky (minimální trvanlivost 26/02/14) se 148 Kč za vodu, Nowaco, glazované filety z pangase (minimální trvanlivost 04.10.2013) 143 Kč a Nowaco, filé z pangase (minimální trvanlivost 01–10–2013) 137 Kč.

Zdroj: TZ dTest

Čtěte dále: Rybí saláty nazvané„s jogurtem“ jsou plné majonézy

6 názorů Vstoupit do diskuse
poslední názor přidán 7. 11. 2012 13:14