Hlavní navigace

Za jak dlouho z těla odbouráte panáka vodky?

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Léto patří k obdobím, kdy si více než kdy jindy dopřáváme alkohol. Sednout pak za volant je hra nejen s vlastním životem. Spočítejte si proto, kdy už vám v žilách nekoluje ohnivá voda.

Popíjení alkoholu s přáteli v rozumné míře může doplnit zábavu, a také přinést veselé momenty a relaxaci. Naopak nadměrné pití nebo dokonce opilost může způsobit značné obtíže. Málokdo se ale běžně zamýšlí nad tím, kolik vlastně znamená to často zmiňované „přiměřené množství“ alkoholu a kde je hranice rozumného pití, které nezpůsobí zdravotní následky. Víte, jaké je rozumné množství alkoholu na den a za jak dlouho z vás alkohol vyprchá? Máme pro vás jednoduchou rovnici, díky které si (raději ještě před požitím) můžete spočítat, kdy budete fit.

Spočítejte si, za jak dlouho vaše tělo odbourá letní drinky
Autor: Isifa.cz

Spočítejte si, za jak dlouho vaše tělo odbourá letní drinky

Přiměřené množství alkoholu? V každé zemi jiné

Pojem standardní drink (alkoholová jednotka) je takové množství alkoholu, které představuje pro zdravého člověka neškodné množství. V České republice tomu odpovídá asi 10 g absolutního, tedy 100% etanolu. Za přiměřené množství je u mužů považováno rozmezí 20 až 40 g čistého alkoholu denně, u žen 10 až 30 g.

„Důležité je vědět, že obsah alkoholu nelze odhadovat z počtu vypitých skleniček. Každý druh alkoholického nápoje totiž obsahuje jiné množství etanolu. Porce nápoje s obsahem 10 g čistého alkoholu odpovídá například jednomu malému panáku tvrdého alkoholu, 1 dcl vína nebo malému světlému 10° pivu,“ říká Vladimír Darebník, viceprezident Unie výrobců a dovozců lihovin České republiky a dodává: „Za povšimnutí jistě stojí, že v každé zemi má přiměřené množství alkoholu jinou hodnotu, což je dáno místními zvyklostmi – například ve Francii se uvádí až 60 g etanolu denně pro muže a 36 g pro ženy.“

Střídmé pití je ctnost

Vliv alkoholu na lidský organismus je u každého jedince rozdílný a závisí na mnoha faktorech. Obecně doporučená denní dávka, která nezpůsobí negativní následky pro lidský organismus, jsou pro muže 2 jednotky alkoholu pro muže a u žen 1 jednotka. Pokud člověk vypije v jeden den více než 5 jednotek, vážně hazarduje se svým zdravím.

Čtěte také: Jak poznat, který alkohol je bezpečný? Doma, v obchodě, v restauraci…

„Při pití alkoholických nápojů je potřeba brát v úvahu i osobní zdravotní stav, protože ne na každého má konzumace alkoholu stejný vliv. Některé skupiny by neměly konzumovat alkohol vůbec, jako například těhotné ženy. Stejně tak by měli být zdrženliví i lidé trpící různými zdravotními obtížemi a určitě mladí lidé do osmnácti let,“ upozorňuje Vladimír Darebník.

Kolik gramů alkoholu je v alkoholickém nápoji?

Kalkulačky k ruce, jsme u výpočtu, který se vám bude hodit, zvláště potřebujete-li být po noční veselici ráno fit, protože míříte do práce nebo sedáte za volant. Pro výpočet obsahu alkoholu lze využít následující výpočtový vzorec pro odhalení gramů alkoholu v nápoji.

0,8 (hustota etanolu) x obsah sklenice/lahve (ml) x koncentrace alkoholu (% obj.) / 100

Podle takového vzorce by obsahoval velký (4 cl) panák tvrdého alkoholu s koncentrací 40 % 12,8 g alkoholu.

Užitečná je také informace, že zdravá játra odbourají 0,1 g etanolu na jeden kilogram hmotnosti za hodinu, to znamená, že člověk o hmotnosti 70 kg odbourá 7 g alkoholu za hodinu. Je tedy zřejmé, že hubeňourům hladinka vydrží déle než kyprým jedincům.

Čtěte dále: Jsem alkoholik, když piju každý den?

Zdroj: TZ FÓRUM Pijte s rozumem

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).