Hlavní navigace

Za české biomléko platí Němci mnohem víc

5. 12. 2012

Sdílet

 Autor: Photl.com
Chcete koupit české biomléko? Možná ho neseženete. České mlékárny o něj nemají zájem, zato stoupá export k sousedům do Německa. Jsou ochotní platit vyšší cenu než naši zpracovatelé.

Jak jsme vás již informovali, poměry na našem trhu přiměly české ekozemědělce vyvážet mléko bio kvalitě do zahraničí. Dostanou cenu vyšší o desítky procent.

Více: O biomléko je u nás malý zájem. Pojede do Německa


Autor: Photl.com

23 000 litrů biomléka denně putuje za hranice

Export začal v září, nyní se již vývoz přebytků českého biomléka do Německa zdvojnásobil. Čtvrt roku poté, co družstvo členů PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců našlo odbyt u západních sousedů pro část mléka, o něž nebylo mezi tuzemskými zpracovateli zájem, zvýšily se dodávky na dvojnásobek. Denně tak nekončí 23 000 litrů biomléka zbytečně v konvenční produkci.

České biomléko odpovídá přísným německým standardům pro ekologické zpracování. „Příliš nás netěší, že tuzemští sedláci nenachází odbyt mléka u českých mlékáren, natož za spravedlivou cenu. Export suroviny je jednou z možností, jak neznehodnotit kvalitní produkt konvenčním zpracováním,“ uvedla Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.

Čtěte dále: Češi volají po kvalitních potravinách, ale nekupují je

V ČR se prodává biomléko z „produkce EU“

Cisterny odvážejí každý den střídavě mléko z Vysočiny a z jižních Čech. „Od začátku prosince byl zahájen vývoz biomléka na trase Dolní Dvořiště, Malonty, Rožmitál na Šumavě a Zvíkov – Ortvínovice. Spolupráce se zahraničním partnerem funguje velmi dobře. Jeho přístup je odlišný od některých českých mlékáren, které postupují vůči prvovýrobcům leckdy poměrně tvrdě,“ říká Miloš Pátek, předseda odbytového družstva České biomléko.

Vysvětlil také, že Němci mají jinak nastaveny podmínky, které jsou k dodavatelům vstřícnější. Denní odchylky v odebraných vzorcích nejsou německým partnerem okamžitě sankcionovány, tak jako tomu bývá v České republice, ale pro platby je rozhodující měsíční průměr. Tuzemští producenti biomléka, jež je vyváží do Německa, rovněž podle Miloše Pátka kladně vnímají schopnost zahraničního partnera pružně reagovat na cenový vývoj na světovém trhu. V návaznosti na stoupající ceny komodity ve světě již odběratel zvedl základní výkupní cenu. Ta je v současné chvíli o 17 až 49 % vyšší, než jakou by zemědělci dostali u nás.

A jaké bio mléko je k mání u nás? V českých obchodech a řetězcích se nabízí mléko v bio kvalitě například ze Slovenska, jinde je uvedeno „země původu v EU“ bez bližší specifikace, čili odkudkoli z Unie, ale je k mání třeba také bio mléko Amálka z českých ekologických farem.

Zdroj a více informací:

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců v současné době sdružuje 615 ekologických zemědělců, 68 bioprodejen a 220 členů PRO-BIO Ligy, sekce pro spotřebitele.

Družstvo ČESKÉ BIOMLÉKO se zabývá vývozem přebytků tuzemského biomléka. Odbytové družstvo sdružuje výrobce biomléka z kraje Vysočina a Jihočeského kraje. První cisterna s biomlékem od členů družstva odjela z ČR 1. září 2012.

Čtěte dále: Kdo to kdy slyšel? Bio z Číny?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).