Hlavní navigace

Z pěti na padesát miliónů. Obří pokuty mají zabránit falšování vína

30. 6. 2016

Sdílet

 Autor: Pixabay.com / kaboompics, podle licence: Public domain
Novela vinařského zákona má omezit falšování vína. Zpřísňuje podmínky pro prodej sudového vína, upravuje značení a mění razantně i výši pokut.

Zemědělský výbor projednal připravovanou novelu zákona o vinohradnictví a vinařství, která má za cíl bojovat proti různým formám černého trhu s vínem. Zpřísňuje například podmínky dovozu nebaleného vína a zvyšuje pokuty za jeho falšování.

Falšování vína je bohužel jevem poměrně častým, jak dokládají výsledky kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), kde víno patří k neproblematičtějšímu segmentu vůbec. „Největší problémy máme s falšovanými sudovými víny a medem, a to jak dovozovými, tak tuzemskými,“ uvedl pro server Vitalia.cz Jindřich Pokora, ředitel odboru kontroly, laboratoří a certifikace SZPI v Brně.

Galerie: Falšovaná vína

Omezení prodeje sudových vín

Novela by měla výrazně omezit množství prodejních míst sudového vína. To se nebude moci prodávat jinde než v provozovnách výrobců vína nebo příjemců nebaleného vína (dovozců). Oproti vládou schválenému znění zákona se ještě zpřísní podmínky pro příjemce nebaleného vína. Ten bude muset být nově uveden i na průvodním dokladu užívaném při přepravě vína.

„S dalším zpřísněním nesouhlasím, i ve sněmovně proto budu prosazovat návrh v podobě, v jaké jej původně schválila vláda,“ komentuje návrh ministr zemědělství Marian Jurečka.

Podle novely také končí automaty na sudové víno.

Novela přinese změny ve značení vín a zvedne pokuty

Další změnou oproti vládnímu návrhu je zrušení povinnosti uvádět údaj o provenienci vína také na přední etiketě. Naopak se zavádí povinné použití tzv. logotypu na obalu pro spotřebitele, a to u vína s chráněným označením původu nebo chráněným zeměpisným označením vyrobeného z hroznů sklizených v tuzemsku. Na záklopce lahve tak bude muset být česká trikolora.

„Ani s těmito změnami jsem na zemědělském výboru nesouhlasil, jsem přesvědčený, že jasné uvedení provenience vína na přední etiketě je pro spotřebitele důležité. Naopak povinné používání logotypu řadě vinařů vadí. Budu se proto snažit poslance přesvědčit, aby hlasovali pro náš původní návrh,“ uvedl ministr Jurečka.

Mimo zpřísnění podmínek pro dovoz a prodej sudového vína zákon také poprvé jasně definuje, co je falšování vína. Současně zvyšuje maximální pokutu z pěti na padesát milionů korun za porušení některých povinností, které stanoví vinařský zákon. Pro představu o výši pokut reálně udělovaných, k nejvyšším sankcím SZPI za rok 2014 patřila pokuta za distribuci vína vyrobeného nepovolenými enologickými postupy – činila 1 290 000 Kč. Kontroly vína jsou přitom velmi finančně náročné. „Nejdražší ze všech laboratorních kontrol je rozbor zjišťující autenticitu vína nebo nepovolené enologické postupy. Rozbor jednoho vzorku stojí dvacet dva tisíc,“ uvedl Jindřich Pokora ze SZPI v rozhovoru, v němž odkrývá zákulisí kontroly potravin.

„Konečnou podobu novely vinařského zákona musí ještě schválit sněmovna,“ upřesňuje Markéta Ježková, mluvčí ministerstva zemědělství.

Zdroj: TZ MZe ČR

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).