Hlavní navigace

Workoholik není člověk, kterého práce baví

18. 1. 2013

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Pracovat prostě musí. Workholik své práci zcela propadl, nezná odpočinku, byť by si odpočinout mohl. V neděli má regulérní absťák. Jde o nejsympatičtější drogovou závislost.

Kdo to je… když se řekne workoholik? Jde o osobu nadměrně závislou na práci. Pojem vznikl v USA. U nás se rozšířil po roce 1989. Lidé tohoto typu ovšem existovali i dříve, v československých podmínkách. Různí více či méně glorifikovaní tzv. hrdinové socialistické práce nebyli zdaleka vždy podvodníky. Jiní se v zaměstnání šetřili, aby když „padla“, stavěli např. domky, chaty a byty.


Autor: Isifa.cz

Workoholik pracovat prostě musí, za každých okolností

Workholik není člověk, jehož pracovat pouze baví, ani ten kdo má velkou hypotéku, a aby ji splatil, musí pracovat od nevidím do nevidím. Dotyčný své práci zcela propadl, nezná odpočinku, byť by si odpočinout mohl.

Manželství s prací nese zdravotní problémy

Jistěže se jedná o nejsympatičtější drogovou závislost. Jenže o sympatie tu nejde a nakonec o ně postižený přijde. Závislému jeho totální propadnutí práci zlikviduje koníčky, vymaže volné víkendy a dovolené, výrazně naruší, někdy i zcela zruší sociální vazby kamarádské, partnerské a rodinné. 

Dotyčný má vždy blízko ke svému milovanému druhému já – mobilnímu to telefonu. Tím je spojen s pracovištěm, i když se šalebnou hrou osudu nachází zrovna jinde. S prací se obrazně oženil, myslí jen na tu svou, jedinou, nic jiného ho nezajímá a o ničem jiném nemluví. 

Nezdravý životní styl, dřina bez odpočinku přináší zdravotní problémy. Spektrum je široké s hojným, ne však výlučným zastoupením chorob psychosomatických. Při změně zaběhaných pořádků bývají popisovány masivní abstinenční příznaky.

Workoholik má v neděli absťák

Postižení bývají častěji, zdaleka ovšem ne výlučně muži. Obraz závislosti na práci lze najít na rozličných úrovních i u lidí, kteří nemají mnoho společného a pohybují se v zcela nesouvisejících prostředích. 

Workoholismus a alkoholismus se nijak nevylučují. Ti, kdož trpí obojím, ovšem nikdy v klidu a v pohodě neposedí u skleničky vybraného nápoje. Myslí na to, co ještě musí stihnout, zařídit, vykonat. 

„Alko“ i workholici znají i abstinenční příznaky. Když poklesne hladinka alkoholu v krvi nebo takhle v neděli odpoledne, kdy je zaměstnání daleko, jsou otroci nápoje i úkolů a povinností nespokojení, podráždění a pramálo tolerantní.

Přečtěte si: Psst! Piju, a potřebuju pomoc…

Drogově závislí můžeme být jak na nejlepším víně, koňaku, whisky i na tuzemské výčepní lihovině lehce okořeněné Okenou. Stejně tak může být workoholikem jak špičkový manažer, vědec i člověk vykonávající prapodivné, ba dokonce zločinné pracovní aktivity. Může to být i na sebe i na stav „vzorně uklizeno“ náročná žena v domácnosti.

K tématu: Uklízíte? Pořád? A nejste nemocní?

Jak poznáte závislost na práci?

Která z deseti tvrzení na vás platí?

  1. Na svoji práci myslím … prostě stále.
  2. Nejen, že na ni stále myslím, já o práci stále mluvím
  3. Mé pracovní vytížení záporně ovlivňuje mezilidské vztahy.
  4. V zaměstnání jsem víc než kde jinde.
  5. Na nic jiného než na práci nemám čas.
  6. Nesnáším dovolené.
  7. O víkendu se nudím.
  8. Vánoce jsou k nevydržení.
  9. Bez mobilu se neobejdu. I když nejsem zrovna v práci, musím vědět, co je nového.
  10. Nestíhám.

Vyhodnocení: Více než dva souhlasy jsou varujícím výsledkem naznačujícím drogovou závislost na práci.

Mimochodem k závislosti na práci patří, ostatně podobně jako v případě jiných závislostí,  mj. i její popírání, eventuálně její zlehčování.

Jste opravdu workholik?

Vyzkoušejte ještě jeden test. Na jednotlivé položky odpovídejte buď ano (souhlasím) nebo ne (nesouhlasím). Počet kladných odpovědí sečtěte. Počet souhlasů je počtem bodů pro vyhodnocení testu.

  1. Spíte méně než 6 hodin denně.
  2. Cítíte se přepracovaný.
  3. Pracujete v průměru víc než 60 hodin za týden.
  4. Sex? Nic proti, ale copak na to mám čas!
  5. Trpím alespoň jednou z uvedených zdravotních nesnází: bolest hlavy, nespavost, bušení srdce, žaludeční vředy, deprese, nervozita, nadměrná podrážděnost, nechutenství nebo naopak bulimie, zvýšená hladina cukru v krvi …
  6. Lékař mi doporučuje zmírnit pracovní tempo.
  7. Lékař mi doporučuje zmírnit pracovní tempo, ale já si to nemohu a v podstatě ani nechci dovolit.
  8. Lékař mi doporučuje zmírnit pracovní tempo, ale já si to nemohu a v podstatě ani nechci dovolit. Respektive nedovedu si to ani představit.
  9. Kouřím, piji velké množství silné černé kávy či čaje, pití alkoholu bych měl dle lékaře omezit. Stačí jen jedno z uvedeného.
  10. Lékař mne varuje před zvýšeným rizikem srdeční příhody nebo jsem ji již dokonce prožil.

Vyhodnocení: Každý souhlas je varující. Více než jeden souhlas je značné riziko.

Čtěte téma: Škodí open space zdraví?

A na závěr rada nad zlato: Zmírněte své tempo, pokud je ještě čas. Hřbitovy jsou plné lidí kdysi přesvědčených, že bez nich to nepůjde.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

PhDr. Tomáš Novák – poradenský psycholog, autor řady článků a knižních publikací.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).