Hlavní navigace

Názory k článku Vzteklina je neléčitelná

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 5. 11. 2013 21:19

    Vitalií zastrašovaný (neregistrovaný)

    Podle mne je preventivní vakcinace pěkná blbost. Podle mne je blbost nechat se očkovat i hned po pokousání.

    Pokud vás pokouše velký pes a máte možnost ho sledovat, tak do 14-ti dní (od jeho nákazy) by s velmi velkou pravděpodobností již nežil, a divně (vyhledával by vodu, měl by vidiny, nežral by) by se choval již dříve. U menšího domácího zvířete by byl průběh ještě rychlejší.
    Přitom by vás stále měli být lékaři schopni během této doby "zachránit" a vzteklina by u vás neměla propuknout.

    Kolik lidí již bylo v ČR zbytečně preventivně léčeno na vzteklinu. Přitom ani jeden výskyt vztekliny u domácích zvýřat prý nebyl zaznamenán celá desetiletí.
    Tuto znalost má každý veterinář a potvrdí vám, že zvíře není třeba ani usmrtit, aby mohl být proveden test, ale stačí ho pozorovat. Doktoři neznají skoro nic, schválně se jich zeptejte.

    Nebudu zde šířit další informace. Jen připomenu že pokud někoho pokouše zvíře, je vhodné provést dezinfekci, zvýšit svoji obranyschopnost patřičnou dávkou vitamínu C (nárazově 8-16gr, denně 12gr a více) a zachovat klid a nepanikařit.
    Pokud by vám nakonec byla vzteklina přece jen detekována neztrácejte hlavu a klidně si vedle (lékaře o tom ale informujte) lékařské péče dopřejte vlastní - megadávky vitamínu C (50-200gr/den rozdělených do minimálně 6 dávek) působí velmi silně antiviroticky i antibakteriálně. Věřím že ze vzteklinou si poradí a měl by pomoci i vašemu vzteklému miláčkovi (když jeho vrozená imunita selhala - stačí přesvědčit veterináře aby aplikoval askorbát sodný injekčně, on bude pravděpodobně protestovat).

    P.S.
    Vůbec jsem nechtěl psát, ale z neznámého důvodu byl na Vitalii opět vlepen zastrašující článek s nulovou informační hodnotou. Ne nabádání k očkování, bez dalších souvislostí, to není informace - je to horší než žádný článek.

    P.P.S.
    Pokud vás zajímá více na rizikaockovania.sk existuje dokument o Besnotě. Dokonce i česká Wikipedie již zaznamenala případy lidí co přežili vzteklinu, strach je ale všudepřítomný (mnohdy zbytečně).

  • 6. 11. 2013 9:05

    Taky skoro doktor (neregistrovaný)

    Vážený pane
    Vaše nebezpečná teorie má několik slabin , ale v něčem máte pravdu.
    1) V našich domácích podmínkách není preventivní očkování vakcínou opravdu nutné , s tím s vámi souhlasím.
    (pokud ,ale žijete na venkově u SV hranic s Polskem mohlo by být to očkování i na místě)
    2) Pokud se vydáte do míst kde se vzteklina vyskytuje a chcete se volně pohybovat v přírodě tak to očkování Rabipurem by bylo dobré podstoupit neboť:
    při pokousáním neznámým psem (který obvykle uteče a tak ho těžko můžete týden pozorovat) vám vakcinace umožní prodloužit dobu do kdy je nutné podat sérum nebo přeočkovat dalšími dávkami vakcíny. Mimochodem když budete týden pozorovat psa a on bude infekční tak jste bez vakcinace už prakticky na 1000% mrtvý a nezachrání vás ani svěcená voda.
    Neexistuje na světě člověk nakažený vzteklinou , který by se mohl vyléčit "megadávkou vitamínu C" za šíření takových zhovadilostí bych vás žaloval.
    Ostatním přátelům alternativní medicíny můžu jen vzkázat PROBOHA NEVĚŘTE TOMU ČLOVĚKU CHCE VÁS ZABÍT.
    VB

  • 6. 11. 2013 9:43

    Vitalií zastrašovaný (neregistrovaný)

    Běžná veterinární praxe - kterou však lékaři v Česku rádi ignorují a očkování zahajují ihned jak mají čím a pacienta donutí (to očkování je v Česku zákonem vynutitelné) - je že veterinář psa prohlédne jeden den po pokousání a pak pátý den od pokousání. Pokud nevykazuje známky nemoci, tak se člověk nemusí bát že by na něj byla vzteklina přenesena.

    Proč jste vymazali odkazy na Wikipedii? Aby jste mohli lépe s lidmi manipulovat?

    Ten popis na Wikipedii byl (kdyby někdo potřeboval mám to stažené) docela přesný a myslím že to bylo kvalitně popsané téma. Nicméně já mám své informace z daleko dřívějších dob právě po konzultaci s veterinářem (poté co jsem zjistil že doktor má znalosti nulové). Vám doporučuji také se ptát kdykoli máte pochybnosti.

  • 28. 11. 2013 21:14

    buko1 (neregistrovaný)

    Vzhľadom k tomu, že wikipediu môže upravovať každý, vrátane 7 ročného decka, tak sa nedá považovať za relevantný zdroj informácií.... Veľmi dobre viem, ako sa informácie na wikine upravujú a pozmeňujú (sám aktívne informácie upravujem)... Stačí si porovnať rôzne jazykové verzie rovnakej informácie - častokrát sú informácie protichodné. Hocikto môže informácie účelovo pozmeniť.... Moderátori a administrátori nemajú oči všade a rovnako ani príslušné vedomosti, aby opravy a úpravy dokázali posúdiť....

  • 6. 11. 2013 10:06

    Vitalií zastrašovaný (neregistrovaný)

    Jinak s vámi ale souhlasím, že pokud se někdo rozhoduje mezi rizikem preventivní vakcinace a ochranou před vlastní vzteklinou po pokousání, je někdy lepší sáhnout po vakcinaci.

    A právě kvůli tak mizernému výběru je třeba lidem nic nezatajovat. Ono totiž vše kolem vztekliny není tak jak to vypadá a v podstatě se dá říci, že lidi toho moc nevědí. Další, lékaři šířený strach, není na místě.

    Zeptejte se rizikových lidí v Česku kolik jich je opravdu preventivně vakcinovaných a zdá podle nich smysl podstoupit vakcinaci při cestách po Evropě?

    Já bych místo vakcinace, každému členu výpravy dal na cestu pořádný klacek.

    Kdysi jsem se také vztekliny bál. Dnes vidím že potencionální riziko je neustálé, netýká se jen mne, a o kolika případech jsem za život slyšel? Ani o jednom.
    Přitom věřím, že třeba mezi netopýry se vzteklina vyskytuje častěji než potvrdily ty čtyři náhodné výskyty, ale prostě je příroda rychlejší a riziko eliminuje sama.
    A že prostě mohu mít smůlu? Jistě že ano, každý den hned několikrát, v nejrůznějších životních situacích.

  • 6. 11. 2013 10:32

    Taky skoro doktor (neregistrovaný)

    Milý pane
    Nemusím se nikoho ptát , myslím,že znalostí o vzteklině mám celkem dost. Vaše nápady a názory by byly úsměvné , kdyby ovšem nebyly zároveň nebezpečné.
    To si vážně myslíte , že se můžete vypravit do Rumunska na cyklistickou dovolenou vyzbrojen klackem. Myslím, že jste nebyl ani Rumunsku a ani nejel na kole . (ostatně cyklisté jsou podle mých soukromých statistik ti nejčastěji pokousaní ,protože psi prostě nesnášejí pohyb a jsou agresivnější ).
    Už několik z takových napadených turistů mi přišlo poděkovat za očkování a podělit se o zážitky a není o co stát.
    Očkování se vyplatí pro všechny aktivní cestovatele , samozřejmě při pobytu v resortu u moře prevenci nepotřebujete.
    Kolem vztekliny je to mnohem horší než to vypadá a můžeme být rádi, že u nás jsme Rabbies Free.Pokud si dobře pamatuju stálo to dost úsilí a peněz , ale stálo to za to.
    V nedávné době myslím 2008 si na ostrov Bali přivezli rybáři dva nakažené psi a již v roce 2010 tam umírali desítky lidí ročně , epidemie je díky očkování na ústupu , ale přetrvává dodnes. Tam se ptejte jak jim pomohl vitamín C a dostal byste tak akorát tím klackem do hlavy.
    VB
    VB

  • 6. 11. 2013 10:56

    Vitalí zastrašovaný (neregistrovaný)

    ...Já jsem zvědavý co budete, s vaším informačním embargem a demagogií, těm lidem říkat až se stane, že běžné epidemické vlny této nákazy začnou zasahovat i Česko. A ta doba dříve nebo později příjde.

    P.S.
    Nějak mi příjde, že lidé jako ty si budou jen spokojeně mnout ruce.

    6. 11. 2013 11:05 redakčně upraveno, důvod: Zkuste prosím vyjádřit svůj názor bez urážek ostatních diskutujících. LK, Vitalia.cz
  • 6. 11. 2013 11:41

    P (neregistrovaný)

    pane skoro doktore, uz po nekolikate zminujete vlastni statistiky..odkud data cerpate a jak s nimi pracujete? a ze Vam chodi dekovat za ockovani, z jakeho titulu ockujete a jaky mate vlastne background? jo a taky jestlize bezne ockujete, tak kolik je provize z nekterych vakcin?
    Diky!

  • 6. 11. 2013 13:36

    Taky skoro doktor (neregistrovaný)

    Ta data čerpám z vlastních letitých zkušeností.
    Nakládám s těmi zkušenostmi (chcete-li daty) tak aby byly k prospěchu těch dalších klientů (a občas abych si obhájil svůj názor ). Z jedné vakcíny mám provizi asi tak 1000000 USD .Na ty ostatní drzé otázky vám nehodlám odpovídat.

  • 7. 11. 2013 10:33

    P (neregistrovaný)

    Ke vsemu mate tolik co rict, ale najednou ticho? Vase "letite zkusenosti" se smrsknou jen na dve neurcita slova s neurcitym vyznamem?
    A nevim, co ma Vas vysmech provizim znamenat, jestli skutecne neverite, ze vakcina je naprosto bezny obchodni artikl a zustavate s virou hodneho pacose, ktery si mysli, ze se soukrome firmy pretrhnou, aby mohly udelat jen to nejlepsi pro Vase zdravi a jeste nejlepe zadarmo. Mozna by pro Vas bylo zajimave vedet, jak spolecnosti funguji, ze jejich cilem je jednoduse maximalizace zisku a ze maji rocni plany spocivajici v pravidelnem rustu nejen prodeju. A ze tyto plany za kazdou cenu chteji splnit. Pak prichazi na radu marketing+sales a to delaji jak? Pres lekare a media, prekvapive. Samozrejme, pred uvedenim vyrobku delaji testovani, ale to delaji spise pro potvrzeni konkretni teze nez pro ziskani komplexni informace. Smyslem takovych testu je co? Dostat vyrobek na trh a zajistit, ze nedojde k okamzitemu "vybuchu"

  • 7. 11. 2013 11:48

    Taky skoro doktor (neregistrovaný)

    Ale ano vakcína je obchodní artikl. Když se v tom tak vyznáte , tak asi víte , že ptát se na marži je mírně řečeno drzost a patří to k obchodnímu tajemství jako v jiných oborech.
    Vzhledem k tomu , že nemám smlouvu s žádnou zdr. pojišťovnou a klienti si sami hradí vakcíny tak vám do toho už vůbec nic není. To ,že musím taky z něčeho žít a živit rodinu vám snad je proti mysli? Jak funguje případná konkurence je jejich věc a mne do toho taky nic není.
    VB

  • 7. 11. 2013 12:09

    Vitalií zastrašovaný (neregistrovaný)

    To je omyl. Každý kdo za něco vydává své peníze přemýšlí, a někdy se i otevřeně ptá, kolik za nehty zůstane zprostředkovateli, kolik činí výrobní náklady, výzkum,...

    V případě nedobrovolně odvedených peněz státu a následně ještě vlastních vyplacených peněz, obzvláště pokud máte pocit že obchodujete taky s podobnými hajzly jako je stát, jde o naprosto přirozené otázky. Nejeden se již po zralé úvaze rozhodl, že o váš produkt ani péči nestojí.

    Je to prostě obchod a ptát se na cenu i uvažovat jak je složená na místě.

  • 7. 11. 2013 12:34

    Taky skoro doktor (neregistrovaný)

    Vidím, že nejste jen odborník na vzteklinu , ale i na ekonomiku. V roce 1989 už skončila éra plánovitého hospodářství , kde by bylo možná možné dopátrat odpovědi na vaše otázky. Dnes se nesmíte dozvědět ani výši platu zaměstnance , cenu nákupu , cenu za zprostředkování. Jsou na to i zákony a je to tak správně, protože vás to nemá co zajímat. Vás může zajímat koncová cena a když se vám nelíbí kupte jinde nebo nekupte. Konkurenční prostředí si s tím už nějak poradí. Zaspal jste dobu mládenče.
    VB

  • 7. 11. 2013 13:55

    Vitalií zastrašovaný (neregistrovaný)

    Tohle ani tak není směřováno vám, s vámi nemá smysl cokoli rozebírat.

    Ale co jsem slyšel o pokusech GlaxoSmith tak si od nich nekupuji již ani zubní pastu. Jednak jim nevěřím, jednak bych je nerad finančně podpořil v čemkoli co pro lidstvo dělají.

    Dříve jsem se podobným snahám (nekupuji pomeranče pocházející z určité země a spol.) smál a nechápal je. Ale protože jinou cestu než nedovolit ekonomicky prosperovat těm co o ně nestojím a mnohdy mi škodí neznám a nejsem jí schopen aplikovat, přijal jsem ji.
    Povšimněte si že tyto společnosti to vnímají a proto se snaží zajistit si příjmy skrze státy, kterým vy odvádíte mnohem více jak 50% z hodnot které jste vytvořili a ještě jste neustále více a více nuceni chovat se jak nechcete.

    To jen na vysvětlení pro ty pomalejší, aby pochopili proč jsem tu a tam sprostý, nenávidím stát,...

    Zdravotnictví i zdraví lidí může prospět jediná věc. Přestat odvádět peníze státu, platit za lékařskou péči přímo, nenechat si vnutit předraženou péči kterou ani většina nepotřebuje. Pokud by za část námi odváděných peněz státu mohlo něco fungovat tak snad (a možná jen dočasně) dozor nad pojišťovnami, které by nemohli úplně odmítnout člověka pojistit. Prověřování stížností konkrétních lidí na způsob léčby který podstoupili oni, nebo jejich blízcí neschopní sami požádat o revizi.

    Prostě žijeme v nemocné době. Já nedám státu ani korunu navíc, než kolik si dovede hrozbou násilím odvést (a zatajím mu vše co půjde) a doktorům zaplatím jen za to co budu chtít a jen pokud bude cena akceptovatelná.
    Kdo vytváří hodnotný produkt, či poskytuje kvalitní službu, a nabízí ji za odpovídající protihodnotu se budoucnosti nemusí bát. Pokud se mu do obchodních modelů nebude vměšovat stát, nebude mu deformovat jak nabídku tak cenu, může být jen rád. Ostatní ať zkrachují a zhynou, nebo změní přístup. Amen.

  • 7. 11. 2013 14:47

    Taky skoro doktor (neregistrovaný)

    Žasnu co se člověk nedozví při diskuzi o vzteklině.
    Pláčete krásně , ale vy jste si nespletl hrobeček , vy jste si spletl hřbitov.
    VB

  • 7. 11. 2013 14:27

    P (neregistrovaný)

    zakladni problem je v tom, ze mne lekar nic neprodava. pouze mi z pozice autority s rukou na srdci doporucuje, abych si to opravdu nechala pichnout a zduraznuje, ze jinak se vystavuju vysokemu riziku, protoze samozrejme on uz videl spoustu pripadu. mozna rizika ockovani se nikdy nedozvim, protoze mi krabicku ukazat nemuze. vysledkem je to, ze lekar funguje jako obycejny dealer pod zastitou zdravotnickeho systemu. da mi takove informace, ktere podpori jeho obchod. je toto v poradku?
    jinak samozrejme je uplne jedno, jak tu jeho odmenu nazvete, ona existuje.
    toto je ten problem, ze lekari+farma zneuzivaji sve pozice a delaji zisky na ukor zdravi lidi. at si vydelaji, ale zaslouzene a ciste. jenze proc by to delali, kdyz maji moznost vydelat penize ted a nasledky neponesou.
    tohle neni mireno proti Vam, pokud fungujete na bazi prodeje a proste jen prodavate, je to mireno na system jako takovy. a at uz to jsou leky, vakciny nebo treba zubarina

  • 7. 11. 2013 17:09

    Mary (neregistrovaný)

    To je přesně, co říkám- že doktoři nemají zdaleka tolik zodpovědnosti jako řidič autobusu nebo strojvedoucí. Vlastně mi to již pan doktor, zabývající se problematikou práva, potvrdil.

  • 7. 11. 2013 17:37

    P (neregistrovaný)

    no ono nakonec mozna ani tolik co bezny ucastnik silnicniho provozu..protoze lidsky organizmus neni stroj, takze vysledek zarucit nemohou, ze..ono to tak do jiste miry je, ale schova se za to strasne moc, takze vsichni maji ruce ciste a jede se dal

  • 8. 11. 2013 10:09

    Taky skoro doktor (neregistrovaný)

    Vidím jak si krásně notujete. Těch povolání , kdy jde o život je obrovské množství , od kominíka až po výrobce potravin.
    Všude může nastat problém , pokud někdo odvede zfušovanou práci.
    A všude se dá celkem přesně zjistit co kdo zanedbal a viníka potrestat. Jednou z výjimek ,jak se asi shodneme ,je lékařina. A je to přesně z toho důvodu , že tělo není stroj.
    Respektivě je to dokonalý a nesmírně složitý stroj , jehož všechny funkce zatím přesně neznáme.
    Až na zjevné případy ( zapomenutá špachtle ap.) je celkem problém i pro soudní znalce určit jestli k poškození pacienta došlo zanedbáním , nebo špatně volenou léčbou , nebo se jednalo o nepředvídatelnou okolnost a nebo byl pacient ve stavu , že se stejně nedá nic dělat. Vím jak je jednoduché např. při úmrtí blízkého člověka svalit vinu na doktora. (Ještě včera byl zdravý a dnes zemřel na infarkt , ostatní zachránili jen tomuhle packalovi se to nepovedlo.)
    Kdo určí se 100% jistotu kde je vina ? Pokud chybí důkaz , těžko soudit. Ale takové případy jsou vidět a tak chápu i váš despekt. Rozhodně nic není tak jednoduché a jednoznačné jak to vidíte vy.
    VB

  • 8. 11. 2013 14:40

    P (neregistrovaný)

    bohuzel moje zkusenost je jednoznacna. asi jsem fakt mela smulu, ale jediny opravdu zodpovedny doktor, se kterym sem se setkala, je muj soucasny zubar. U ostatnich muzu s jistotou rict, ze vinu meli - proste to zanedbali a na to neni treba zadne slozite prokazovani viny. pokud mate velke travici potize a doktor vam da jedny pipulky, ktere nezaberou, a pak uz nevi.. dva roky se vam vraci streptokokova infekce a rve vam jedny antibiotika za druhyma. rok a pul mate suchy kasel a jen se vam tak na oko podiva do krku. reknete, ze mate podezreni na alergii na lepek, protoze mate tento seznam symptomu, a udela vam test na celiakii. gynekolog vam rekne, ze antikoncepce samozrejme nemuze mit zadny vliv na psychiku a ze snizovani antikoncepcniho ucinku ruznymi leky je povidacka (jeden z docela vazenych gynekologu ve 100 tisicovem meste). a zubarina je kapitola sama pro sebe. nekteri nemaji problem vrtat zcela zdrave zuby - kdyz se vam jdou zepredu pustit do horni jednicky, sam vidite, ze ji skutecne nic neni. a kazy pod vyplnemi za rok za dva jsou zrovna tak dukazem samy o sobe. pokud tohle vsechno zazijete behem par let, zacnete se sam zajimat o zdravi od zakladu a zacnete videt, ze i zcela zakladni veci lekari proste ignorovali. jenze tady nejde o nakou kosmetickou vadu, ale o veci, ktere se kumuluji a vyznamne podkopavaji zdravi. ale prave protoze u lekarske pece neni videt okamzite "vysledek" prace a je v podstate nemozne cokoli prokazat, vse vypada jak vypada. od lekaru se pritom neocekava, ze vyleci 100 % pacientu - jsme u te slozitosti tela, ale ze vynalozi 100% usili. a taky samozrejme ze to jsou odbornici, kteri chapou (aspon) zakladni telesne procesy a akceptuji, ze vsechno ma priciny a dusledky. jinak pro potravinarstvi plati neco podobneho. ovsem kominik uz to ma podstatne horsi, ten si urcite nese nasledky.

  • 10. 11. 2013 20:28

    Taky skoro doktor (neregistrovaný)

    Zkušenost je nepřenositelná. Pokud máte takové zkušenosti ani se zas tak moc vašemu postoji nedivím.
    Nemůžete ale opravdu generalizovat , ostatní můžou mít zkušenost pozitivní.
    VB

  • 6. 11. 2013 16:19

    Vitalí zastrašovaný (neregistrovaný)

    Tady bych chtěl upřesnit a doplnit, že jsem neměl ani ponětí o tom že současná preventivní vakcinace je použitelná i jako ochrana před vlastním propuknutím vztekliny.
    Přiznám, že mne celkem překvapila ta doba mezi posilujícími očkováními, ale moc bych jim nevěřil čemuž nasvědčuje i dodatečné očkování v případě rizika přenosu vztekliny ze zvířete.

    Ještě pamatuji Pasteurovu metodu 14/21 injekcí do žaludku, která bránila viru vztekliny v proniknutí do nervové soustavy. S tímto očkováním jsem srovnával to preventivní.
    Zdá se že například zde uvedený Rabipur, by měl stihnout imunitní systém vybudit (naučit bojovat se vzteklinou) dostatečně k tomu aby se se vzteklinou vypořádal.

    Za těchto okolností (i když popis té vlastní vakcíny, kontraindikací, rizik,...) bych zřejmě v případě pokousání zvířetem, které není dohledatelné, váhal méně. O preventivním očkování nebudu přemýšlet asi nikdy.


    Myslím že článek i debata by potřebovala restart. Je potřeba zmínit všechny současné možnosti a zkušenosti s nimi.

    Protože pokud zde pan Skoro Doktor, vyhrožuje, že bude po týdnu pozdě s první dávkou "učitele imunity", je třeba stále počítat i se starou nepříjemnou (ale zaručenou) metodou, která dokáže pomoci i těm později příchozím.

    Na druhou stranu je také třeba zmínit, že vzteklina není jen jedna. Věřím, že lidé s různými formami běžně setkávají aniž by to vůbec zaznamenali. Ale jak má kdo v Česku vědět jaký je původce vztekliny rumunských psů (pokud již do oblasti kterou považuje za příliš nebezpečnou chce vůbec zavítat).

    P.S.
    Dnes již mi ani to zastrašování, které jsem uvedl v nicku, tak divoké. Nicméně myslím že být šéfredaktorem tak požádám pár odborníků o názor a informaci kolem vztekliny změním. Jak říkám, chce to restart. Myslím, že by to mohlo být přínosné pro všechny. Rozhodně si nemyslím že informace na Wikipedii jsou v tomto případě zavádějící. Jsou nedostatečné, to budou vždy, ale nic závadného tam nevidím.

  • 6. 11. 2013 17:12

    Vitalií zastrašovaný (neregistrovaný)

    Ten nový článek by musel být doplněn konkrétními zkušenostmi lidí ohledně toho jak jsou vakcinovaní, jak to lékaři dnes ve skutečnosti dělají. Zda se dělají předtím nějaké testy protilátek... Doplněný komentářem a kritikou někoho zasvěceného kdo by život člověka neohrozil ani zanedbáním péče, ani přílišnou péčí.

    Přečtu-li si totiž příbalový leták k Rabipuru(http://www.lekarna.cz/rabipur-injpsolqf1x2-5ut-da/), nabudu dojmu, že mi hrozí že budu očkovaný preventivně i po pokousání a ještě pro jistotu i imunoglobulinem.

  • 7. 11. 2013 7:46

    Pavel (neregistrovaný)

    Pokud si opravdu myslíte, že Pasteur dával ty injekce do žaludku, tak to plně vypovídá o vaší kompetenci v této diskusi.

  • 7. 11. 2013 11:07

    Vitalií zastrašovaný (neregistrovaný)

    Ne to si nemyslím. O Pasteurovi a jeho skleničce se sušící se míchou jsem slyšel, ale já prostě nejsem lékař a nevěděl jsem jak pojmenovat tu starou metodu.

    Chtěl jsem poukázat na rozdílnou zátěž pacienta v minulosti a v současnosti. V minulosti podle mne nejeden pokousaný vůbec lékaře nenavštívil již jen kvůli tomu že věděl co by ho čekalo.
    Já byl za život pokousán neznámým psem také několikrát (jednotky případů), většinu jsem pak i psa náhodně dohledal (prostě jsem ho znovu potkal) a viděl že vesele žijí a nic jim není, ale u lékaře jsem nebyl ani jednou. Byl to můj risk a mně za to stál.

  • 7. 11. 2013 14:05

    Pavel (neregistrovaný)

    No, stačilo napsat injekce do břicha, to by bylo pravdivé. Ale pokud tady o zdraví píše člověk, který si plete břicho a žaludek, což se bere v prvouce ve druhé třídě ZŠ, tak mu těžko jeho slova věřit. Kdo ví, s čím si plete ten propagovaný vitamín C.

  • 7. 11. 2013 15:41

    Vitalií zastrašovaný (neregistrovaný)

    Já už dnes popravdě vůbec nevím o co šlo, sám jsem to nikdy nepodstoupil. Ale nářek pár lidí kteří to podstoupily jsem slyšel a prý bývaly i značné následky (podotýkám že veškerá tato léčba se ukázala následně vždy jako zbytečná), ale opět nevím nic bližšího (i když jisté indicie v rámci rodiny, po kterých ale nechci jít by byly).

    Domníval jsem se, že mělo jít i o stimulaci slinivky a tedy se očkování provádělo do břišní stěny. Moje chyba.
    Myslím se tomu říkalo Hemptova očkovací látka, ale na Internetu o tom nejde najít ani čárku.

    Takže pokud umíš něco jiného než jen provokovat, tak teď máš možnost se blýsknout. Já si tě rád vyslechnu, nebo prostuduji tvé odkazy.

  • 7. 11. 2013 9:19

    Peter Tuhársky (neregistrovaný)

    Trochu by som sa zastal vitamínu C. In vitro (v skúmavke) je odskúšaný ako spoľahlivý likvidátor vírusu besnoty (Madhusudana, 2004), dokonca je v kombinácii s iónmi medi porovnateľný s beta propiolaktónom (čo je priemyselný štandard pre inaktiváciu vírusov).

    Iná vec je samozrejme otázka, či a ako funguje v ľudskom tele. Tu treba povedať, že hoci pre iné akútne vírusové ochorenia je veľmi dobre vyskúšaný (Klenner, 1974), z hľadiska besnoty nám údaje chýbajú. Máme k dispozícii len jeden kontrolovaný experiment na zvieratách (Banic, 1975) kde pri injekčnom vitamíne C v dávke 100mg/kg 2x denne sa úmrtnosť znížila o 50%. Keď už nastalo ochrnutie, vitamín C nemal "liečebný" účinok, čiže poškodenia, ktoré vírus stihol napáchať na nervovej sústave, samozrejme ostali. Ale je možné, že by vitamín C aspoň zastavil postup ochorenia od začiatku klinických príznakov, čo vakcína nedokáže.

    Problém je, že neboli vykonané ďalšie štúdie a tak nie je stanovené efektívne dávkovanie. A neboli vykonané žiadne štúdie u ľudí.

    Takže ide zatiaľ len o vyložene teoretickú experimentálnu možnosť. Je však neospravedlniteľné, že sa nepoužíva aspoň v prípadoch, kedy sa profylaktické očkovanie premeškalo, alebo keď už začali klinické príznaky ochorenia. Vtedy totiž konvenčná medicína nemá už absolútne nič a človeka necháva umrieť.

    Vitamín C by sa podľa mňa mal nasadzovať aj ako doplnok k štandardnému profylaktickému očkovaniu (po pohryzení), pretože očkovanie nemá 100% účinnosť (de facto je jeho presná účinnosť neznáma) a pri tak nebezpečnej chorobe, akou je besnota, by sa nemalo nič ponechať na náhodu.

  • 6. 11. 2013 9:20

    Taky skoro doktor (neregistrovaný)

    Mimochodem na Wikipedii se Wykydává kde kdo a redaktor tam klidně umístí i odkazy s irelevantními názory.
    I kdyby byla šance na přežití bez vakcinace 55000 : 3 jak lze z Wikipedie vyčíst, vy to skutečně chcete risknout s tím vitamínem C ?
    VB

  • 6. 11. 2013 10:51

    Vitalí zastrašovaný (neregistrovaný)

    Tak zaprvé, já jsem megadávky kyseliny askorbové (vitamín C) zmínil pouze jako doplňkové antivirotikum, které může člověk nasadit. Ještě jsem doporučil informovat o tom lékaře. Uvedl jsem ho spíše jen proto, aby lidi neměli hrůzou sevřené půlky.

    Co se týká vlastní aplikace, ano věřím této látce. I jen při ústním podaní patří mezi jedno z nejsilnějších antivirotik se kterými jsem se setkal. Nic co aplikuje běžně lékař (s čím se kdo v naší rodině a okolí setkal) nemá ani přibližně srovnatelný účinek.

    Mimochodem, mnozí veterináři a lékaři s ním mají také vlastní zkušenosti (na sobě). Lékaři z nemocnic neznají plný potenciál, ale schválně se jich zeptejte kolik zinku a vitamínu C zbaštily během "chřipkového období".

  • 6. 11. 2013 10:58

    JV (neregistrovaný)

    Myslím tedy, že shoda panuje na tom, že preventivní očkování proti vzteklině je v našich podmínkách nesmysl. (I pro budoucí turisty.)

    Umím si představit "vzteklý ostrov" kde výskyt nakažených zvířat je vysoký a riziko vztekliny není při trvalém životě zde až tak úplně zanedbatelné.

    Pak bych ale jednou konečně rád slyšel to číslo, které dosud nikdo neřekl:

    Pokud existuje téměř 100% smrtlená nemoc, proti které máme sérum, které lze podat po podezření na expozici patogenem (pokousání), jaká musí být v populaci roční incidence této nemoci, abychom upustili od postexpoziční ochrany a převedli ji na ochranu preventivním očkováním populace ohrožené touto mírou rizika?

  • 6. 11. 2013 11:36

    thr

    Vzteklina ale byla u nás potlačena do značné míry právě preventivním očkováním… Jen se jaksi netýkalo tak moc lidí, ale primárních přenašečů, což byla zvířata. Ze svého dětství tohle dobře pamatuji, v tu dobu právě probíhala hlavní vlna pokládání "vakcinačních nástrah" do lesů - všude byly cedulky o varování, aby to nesnědlo dítě a raději ani psi. A spolu s dalšími veterinárními opatřeními to zafungovalo do té míry, že se dnes o očkování lidí proti vzteklině má skutečně cenu starat jen na cestách do některých zemí, doma problém není.

    Osobně si myslím, že pokud by primárním přenašečem vztekliny byli lidé a ne zvířata, tak by to zrovna byl případ, kdy by se o potřebě plošné vakcinace moc polemizovat nedalo (teď chvíli pro jednoduchost předpokládejme, že by vakcína byla dost bezpečná).

    A jinak jedna poznámka - podle mě je vzteklina případem nemoci, kde jisté riziko číhá v tom, že jsme jí odvykli. Za mého dětství jsme samozřejmě byli důkladně varováni před riziky, informace, že příliš krotké lesní zvíře je naopak podezřelé atd. Co myslíte, kolik dnešních dětí tohle ví stejně a nebude reaovat spíš ve stylu "jéé, to je krásná lištička a vůbec se nebojí"?

  • 6. 11. 2013 19:06

    Vitalií zastrašovaný (neregistrovaný)

    Chtěl jsem ještě připomenout, že prevence byla v Česku i před orální vakcinací volně žijích zvířat.

    Běžně se liškám dělávaly betonové nory, a jednak se kontroloval jejich stav a jednak se prováděly testy na vzteklinu.

    Za mého dětství se běžně oplakávala domácí zvířata. Protože místní myslivci (pěkná hovada se tím tehdy zabývala) nejméně jednou ročně šli a co toulavého potkali tak zastřelili, mnohdy prý i ta zvířata trápili.
    Dělají to tak někde ještě i dnes, ale tehdy za každý kus dostávali i zaplaceno.

  • 6. 11. 2013 13:27

    Taky skoro doktor (neregistrovaný)

    Pane kolego myslím , že jste úplně mimo realitu.
    V těch rizikových zemích je několik problémů .
    1) Antirabické sérum neseženete.
    2) Když se nedostanete alespoň k Rabipuru do 3 dnů tak máte zaděláno na průšvih. ( při treku v divočině se nemusíte dostat ani do civilizace , neřkuli do nemocnice , kde mají vakcínu - sérum většinou nemají.
    3) Žádného veterináře který by vyloučil vzteklinu neseženete a toho psa nejspíš také ne.
    4) Pokud pojedete do rizikové oblasti na trek jste ve větším riziku než místní trvale žijící , protože neznáte situaci.

    Z těchto a podobných důvodů berte prevenci očkování pro naše podmínky jako prevenci rizika našich turistů. Zabývat se vhodností prev. očkování místních obyvatel v rizikových oblastech je sice zajímavý teoretický problém , ale to raději přenechám místnímu zdravotnictví.
    Problém je , že MY máme sérum , které zaplť Bůh skoro nepotřebujeme , ale tam , kde ho potřebují ho nemají. Proto je více než vhodné podstoupit prev očkování a ne že ne.
    VB

  • 6. 11. 2013 15:51

    Veterán (neregistrovaný)

    Mohu se zeptat, zda je možno si na cesty vzít sérum nebo i vakcínu sebou? A to včetně popisu jak a kdy použít. Je možno ho u nás legálně zakoupit a jsou nějaké problémy při překračování hranic?
    Mohla by to být zajímavá informace pro ty, co očkování předem odmítají.
    Děkuji

  • 6. 11. 2013 16:58

    Vitalií zastaršovaný (neregistrovaný)

    Velmi dobrá otázka. Musíte ji ale položit konkrétnímu lékaři. Já mohu potvrdit, že antibiotika (i když je pak většinou vyhazujete) se ukecávají běžně.

    Pro injekce existuje prášek a s vlastní aplikací by si měl poradit jakýkoli zaškolený personál, třeba i sestřička v Rumunsku.

    Pokud lékař nevyhoví, nebyl by to podle mne důvod k preventivní vakcinaci, ale ke změně lékaře.

    Problémem ale zřejmě bude, že vakcíny proti vzteklině budou možná více monitorované, čímž chci naznačit že by kolem toho mohl lékař mít více papírování, i kdyby jen uvedl že chce mít jednu dávku v ordinaci pro strýčka příhodu. To ale spekuluji, vůbec nic o tom nevím.

  • 6. 11. 2013 17:38

    Vitalií zastrašovaný (neregistrovaný)

    Tak podle uvedeného příbalového letáku ten Rabipur i Verorab je třeba uchovávat při teplotě 2-8°C, to autochladnička v létě nezvládne.

    Chtěl jsem tu napsat celkem dost dalších věcí, ale lepší bude když si to každý koho to zajímá přečte sám a úvahu provede také sám...

    Rabipur (http://farmaceutika.info/rabipur)
    Verorab (http://farmaceutika.info/verorab) kalkuluje s

  • 6. 11. 2013 18:38

    Vitalií zastrašovaný (neregistrovaný)

    Pokud tomu očkování věříte a máte opravdu obavu o život, myslím by mohlo být nejvhodnějším řešením na dovolenou nechat si dát první injekci těsně před odjezdem.

    Po návratu (do 14 dní), pokud vás žádné zvíře nepokouše, se můžete rozhodnout zda se necháte doočkovat. V případě pokousání vzteklým zvýřetem máte první nezbytnou vakcinaci již za sebou a dlaší je potřeba až za sedm dní (tu navíc již neplatíte vy). Mezi tím vám může klidně i místní veterinář potvrdit či vyvrátit zda zvíře je nakažené.

    Jinak se ta druhá preventivní dávka se může dávat již po týdnu, a podle jakýchsi studií dělaných ve Francii, Thajsku a Jugoslávii (bohužel není psáno jakou vakcínou) je již po druhé dávce 100% ochrana.
    Třetí dávka se dává až po 3-4 týdnech od zahájení očkování... pokud byste chtěl v úvahách pokračovat.

    P.S.
    Po těch dotazech lidí co jsem různě na Internetu četl (například: Syn si poranil ruku a umyl se v potoce. Nemůže být nakažený?) až radši nebudu přispívat. Ale dejte si bacha ať vás Skoro Doktor nezpracuje natolik, abyste nedopadli stejně jak ta postižená mamina.

  • 6. 11. 2013 23:55

    JV (neregistrovaný)

    A protože dosud preventivně neočkujeme, kolik už máme bez Rabipuru za 20 let mrtvých turistů na vzteklinu ze zahraničí?

    Ani číslo 2-3 by mne však nemohlo přesvědčit, to pouze předjímám.

  • 7. 11. 2013 9:28

    thr

    Já moc nechápu, o čem teď píšete... Tady přeci snad nikdo (v článku ani v diskusi) nedoporučuje plošnou preventivní vakcinaci všech, vzteklina je typický příklad očkování, které spíše dělají specialisté pro turisty na jejich vlastní žádost.

    Co vím od svých známých (jakožto bývalý profifotograf mám asi počet známých mezi lidmi cestujícími do rizikovějších oblastí nadprůměrný), tak se zájemci o cesty do rizikových oblastí nechávají očkovat mimo jiné i proti vzteklině běžně. Koneckonců i já jsem pro změnu očkování proti žloutence absolvoval v souvislosti s cestou do problémové oblasti, kdybych nikam nejel, tak mě to ani nenapadne. A toto klidně doporučovat budu každému, ale cíleně, nikoli obecně.

  • 7. 11. 2013 14:06

    JV (neregistrovaný)

    Já reagoval na tuto větu od kolegy:

    "Problém je , že MY máme sérum , které zaplť Bůh skoro nepotřebujeme , ale tam , kde ho potřebují ho nemají. Proto je více než vhodné podstoupit prev očkování a ne že ne."

    Myslím že to bylo adresováno našim turistům a nikoliv lidem v zemích, kde není sérum. Nevím totiž o případuv posledních 10-15 letech, kdy by náš turista umřel na vzteklinu po svém pokousání v zahraničí.

  • 7. 11. 2013 15:32

    JV (neregistrovaný)

    Kolik % z našich turistů je prosím očkováno proti vzteklině za posledních takových 10 let?

  • 7. 11. 2013 15:49

    Taky skoro doktor (neregistrovaný)

    Kolik turistů vycestovalo do rizikových oblastí , kolik jinam za posledních 10 let ? To si snad děláte legraci. Takovou otázku bych čekal od kdekoho , ale ne od vás . Jak zjistit % z neznámého počtu turistů ? To jste trochu přestřelil.
    VB

  • 7. 11. 2013 15:53

    Taky skoro doktor (neregistrovaný)

    Ale stálo by za to zeptat se MUDr. Roháčové , kolik případů měla za posledních 10 let. Ale nechce se mi jí moc otravovat.
    Zkuste to vy.
    VB

  • 7. 11. 2013 15:13

    Taky skoro doktor (neregistrovaný)

    Plošně a povinně se očkují psi. Ani já nevidím důvod proč by to u nás mělo platit pro lidi. Vidím ale mnoho důvodů proč očkovat turisty cestovatele a především "baťůžkáře", když jedou do oblastí kde ti psi očkovaní nejsou.(kaloni,ne­topíři a opice samozřejmě taky ne)
    VB

  • 7. 11. 2013 10:54

    Taky skoro doktor (neregistrovaný)

    Jak jste došel k názoru , že se preventivně neočkuje?
    Samozřejmě , že se očkuje. Samozřejmě , že se neočkuje každý turista. Očkují se pouze ti , kteří jedou do rizikových oblastí a jejichž charakter pobytu je vzhledem ke vzteklině rizikový. Jestli si myslíte , že antirabické centrum na Bulovce nemá co dělat , tak se velmi mýlíte.
    Přiznám , že nevím kolik lidí , kteří neměli prev. očkování skončilo špatně. Já se setkávám s těmi , kteří byli natolik odpovědní a očkovat se nechali. A z těch očkovaných mi není znám jediný případ . O ostatních "dobrodruzích" samozřejmě nemohu vědět.
    VB

  • 7. 11. 2013 8:16

    logik (neregistrovaný)

    Pane Taky skoro doktore, byl jste v nějaké zemi, kde se psi se vzteklinou běžně vyskytují?

    Moje známá byla cca před 10 lety lehce kousnuta psem v Ekvádoru. Šli k nejbližšímu lékaři a ten samozřejmě měl vakcínu a samozřejmě začal očkovat. (Protože je to látka, kterou lékař potřebuje velmi často, byl by nesmysl, aby ji měly jen velké nemocnice.) Po první dávce a druhé jí bylo trochu špatně, pak už v pohodě. Jenže odjížděli do ČR dříve, než stihlo doběhnout 7 dní. S čím se setkala? Vakcínu si nesměla koupit na dopíchání. Pokud ano, nesměla by ji vést přes hranice. V ČR by ji nesehnala, mimo jiné na lahvičce (prázdnou dostala jako ukázku) nebyl ani obchodní název přípravku. Kdyby v ČR neměla známého na infekčním, snad by se jí nevěnovali vůbec, protože nevěděli co s ní.

    Závěr: Nepodceňujme země s výskytem vztekliny. Zase jsou na vzteklinu lépe připravení než my.

  • 7. 11. 2013 11:08

    Taky skoro doktor (neregistrovaný)

    Ekvádor není zrovna země s tak nízkým zdrav. standardem.
    Přesto i na tomto vašem příkladu je jasné , že tam antirabické sérum neměli , jinak by ji ho určitě dali. Na Bali nemají sérum ani v r. 2013 a to tam zápasí s novou epidemií.(používají pouze vakcínu a tu ještě dostávají darem od australské vlády)
    Ve většině afrických států je ta situace mnohem katastrofálnější.
    To není zkušenost jednoho člověka 10let stará , ale zkušenosti "notorických" cestovatelů jak z doby minulé tak ze současnosti.
    VB

  • 7. 11. 2013 11:42

    Pavel (neregistrovaný)

    Uvědomte si, že pro mnoho lidí jsou slova vakcína a sérum synonyma a nerozlišují to. Koneckonců za mého mládi nás očkovali jenom séry.

  • 7. 11. 2013 12:00

    Taky skoro doktor (neregistrovaný)

    Tak zjednodušeně.
    Vakcína vyvolá tvorbu protilátek (imunitní odpověď)
    Sérum jsou hotové protilátky.
    VB

  • 7. 11. 2013 11:24

    Taky skoro doktor (neregistrovaný)

    Abych ještě připojil.
    Myslím, že nemáte tak úplně pravdu. Např. ty africké země by určitě rády se vzteklinou něco udělaly, ale nemají na to. Že by byly dobře připraveny , o tom nemůže být řeč , protože nejsou připraveny vůbec. Tam totiž řeší úplně jiné problémy proti kterým pár tisíc mrtvých na vzteklinu neznamená nic , když tam umírají statisíce z úplně jiných důvodů.
    Se vzteklinou je ta potíž , že u lidí se řeší následek.
    Musí se ale nejdřív vyřešit příčina - pejskové. Bez této posloupnosti jsou všechny snahy odsouzené k neúspěchu.
    Teď si představte , že v zemi , kde lidé umírají hlady , by se vláda rozhodla utrácet za odchyt a vakcinaci psů. Myslím, že by nepřežila ani týden.
    VB

  • 26. 11. 2013 19:12

    Protestant (neregistrovaný)

    Máte úplnou pravdu. Nevím jak v Africe , ale z Indonesie jsem si přivezl ošklivý zážitek , byl jsem pokousaný opicí. Jako na potvoru jsem nestíhal očkování před odletem. Po dvou dnech se mi podařilo sehnat až v hlavním městě lékaře s vakcínou. Nikdo, kdo to nezažil , nemá potuchy co prožíváte. Proto bych rád vzkázal panu Dr. Vavrečkovi ať laskavě nehlásá do světa , že je očkování proti vzteklině zbytečné. Určitě už bez něj nikdy neodjedu i kdybych měl zmeškat letadlo. Opice prý nebývají infekční v takovém počtu jako psi , ale když tu informaci na místě nemáte , je vám do ouvej.
    Mimochodem na tom Bali už zase mají nové případy . V červenci letošního roku tam pes pokousal pět lidí a po utracení mu diagnostikovali vzteklinu . Tak na Bali bez očkování taky nejezděte.
    Protestant

  • 26. 11. 2013 23:14

    JV (neregistrovaný)

    Svatá prostoto,

    Vy už mi raději nic nevzkazujte. Očkujte se svobodně proti všemu čemu chcete být očkovaný a už nikdy neodjíždějte nikam bez očkování. Raději si nechejte vždy otestovat i protilátky, abyste vůbec věděl, zda jste i chráněný. Strašně nerad bych Vás viděl na nebezpečném Bali očkovaného, ale nechráněného...

  • 27. 11. 2013 8:13

    Tulák (neregistrovaný)

    Milý pane
    Po několika cestách do Afriky a svých zkušenostech bych taky už neodjel bez očkování , repelentů , antimalarika a vybavené lékárničky.
    Nejen vzteklina , ale určitě i žloutenka , tyfus a meningokok je základní ochrana.O žluté zimnici ani nemluvím.
    Úroveň místních zdrav. zařízení je tak katastrofální ,že vůbec nechápu lidi , kteří nadávají na naše zdravotnictví. Bylo by dobré se do těch zemí podívat a když jste takový frajer zkuste to bez očkování.
    Ale nezapomeňte předtím napsat poslední vůli vy svatá prostoto.
    Tulák

  • 27. 11. 2013 16:13

    JB (neregistrovaný)

    V jedné přísně tajné studii bylo zjistěno, že nadměrné očkování má negativní vliv na gramatické schopnosti lidí. Konkrétně se to týká používání interpunkčních znamének v češtině.

    A nejhorší je, že proti tomu prý nezabírá ani Anonymizér!

  • 28. 11. 2013 9:35

    JB (neregistrovaný)

    Na to nemusím být zpytec. I malé dítě pozná, které příspěvky psala jedna osoba. Anonymizérem ani vykáním sám sobě to zamaskovat nejde.

  • 31. 12. 2013 20:26

    Jarda_P

    Neni zcela presne, ze vzteklina se neda lecit, viz Milwaukee protocol (vice wikipedia). Zatim to bylo aplikovano v pomerne malem poctu pripadu a v urcitem poctu pripadu prezili. Vylecenych byla mozna tak ctvrtina, coz ale je nezanedbatelna sance. Cili kdyz to u nekoho vypukne, je to reseni posledni zachrany a je potreba donutit doktory, aby zkusili experimentalni a shora nenarizenou lecbu, namisto aby nemocneho nechali bezpecne natahnout backory a rikali, ze se neda nic delat.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).