Hlavní navigace

Vyvracíme mýty o biopotravinách

3. 4. 2009

Sdílet

Aktualizováno 3. 4. 2009 0:00
Okolo biopotravin se šíří řada polopravd a mýtů. Taky si myslíte, že biopotraviny jsou luxusní jídlo pro zelené šílence a tudíž nic pro vás? Vyvedeme vás z omylu a poradíme, jak si najít bio přesně pro sebe.
  • Bio je drahé

Nejsem žádný boháč, a tak těžko můžu utratit půlku platu jen za jídlo. Biopotraviny jsou v mnohých případech skutečně dražší než konvenčně vyráběné produkty. Na druhé straně za své peníze odnesete skutečné jídlo, žádné náhražky. Pokud si například koupíte bio šunku, dostanete kus poctivého masa, žádné náhražky nebo svalovinu nasáklou vodou. Svým způsobem tedy naopak ušetříte. Navíc čím víc roste produkce biopotravin a vyrábí se stále více ve větším množství, tím víc klesá jejich cena. Příkladem jsou bio jogurty, které jsou snadno dostupné a jejich cena je srovnatelná s konvenčně vyráběnými.

  • Bio není pro mě

bio_pecivoBiopotraviny jsou jen pro snoby, já jsem normální člověk, a tak nepotřebuji žádné speciální bio jídlo, když mi stačí obyčejné. Biopotraviny rozhodně nejsou jen pro někoho. Je jen na vás, jestli se rozhodnete žít jen bio, občas si bio přilepšit nebo bio úplně ignorovat. Biopotraviny se v současnosti dají nalézt v diskontních řetězcích, supermarketech i ve specializovaných prodejnách. Nemusíte nutně jíst jen biopotraviny, ale pokud chcete, můžete si někdy dát něco bio. A náhodou, bio může být i alkohol…

  • Bio je hnusné

To bude určitě jen nějaké zrní, tráva a kus zeleného, žádné maso a samá sója. Možná u vás je doma představa, že biopotraviny jsou automaticky bez chuti, zápachu a jíst se dají jen s velkým sebezapřením. Skutečnost je však o mnoho chutnější a voňavější. V bio kvalitě můžete koupit prakticky jakékoliv potraviny, včetně hovězího steaku, křupavého chleba nebo naložených okurek. Tedy bio neznamená, že si domů nesete něco podivného. Na druhé straně, pokud toužíte po rýžových chlebíčcích nebo syrovátce, není to problém.

  • Bio je zdravé

bio-pivoBiopotraviny zaručí, že se dožiji ve zdraví vysokého věku. Možná i vy si říkáte, že byste měli začít něco dělat se svým zdravotním stavem, a tak začínáte pošilhávat po biopotravinách. Avšak biopotraviny nejsou automaticky zdravější než konvenčně vyráběné produkty. V bio kvalitě můžete v současnosti pořídit prakticky cokoliv, včetně prorostlého bůčku, uherského salámu, slivovice nebo poctivých máslových sušenek. Z bio potravin můžete klidně ztloustnout, mít vysoký cholesterol i problémy se srdcem. Proto si potraviny i ty bio vybírejte s ohledem na svůj zdravotní stav.

  • Bio je dietní

Když budu jít biopotraviny, tak zhubnu. Tato představa se honí v hlavě mnoha žen, které touží po štíhlé linii. Jenže označení bio v žádném případě neznamená, že je potravina dietní nebo light. Bio nebo organic znamená, že si kupujete produkt ekologického zemědělství. Tedy při jeho vzniku nebyly použity umělé chemické látky, hnojiva, pesticidy a podobně. Současně se během výroby bio potraviny nepřidávala žádná nebezpečná éčka, konzervanty nebo barviva.

  • Bio je nedostupné

bio-zeleninaBiopotraviny se dají koupit jen ve specializovaných obchodech nebo na farmách a kdo má čas je hledat. Možná si to říkáte právě vy. Jenže biopotraviny lze nalézt v všech obchodních řetězců, některé nabízejí svou vlastní privátní bio řadu, která je obvykle cenově dostupnější. I zapadlejší obchody s potravinami se pomalu snaží mít své vlastní bio koutky, ve kterých jsou k dostání alespoň základní potraviny v bio kvalitě. Navíc už i na malých městech existují specializované obchody se zdravou výživou nebo přímo biopotravinami. Tedy za kvalitním jídlem se nemusíte trmácet nikam daleko, ale nejspíš ho máte u nosu, jen o něm nevíte. 

  • Bio je podvod

O bio zemědělcích se povídá, že zatímco běžní farmáři stříkají zeleninu a ovoce ve dne, oni si nechají chemický postřik na noc, kdy nejsou vidět. Realita je úplně jiná Všechny biopotraviny procházejí velmi přísnou kontrolou od vzniku suroviny, přes výrobu, až po chvíli, kdy se dostanou na váš stůl. Například při nákupu bio vajec jsou hlídané nejen životní podmínky slepic, ale také, zda přijímají krmivo v bio kvalitě. Stejně tak při nákupu bio salámu lze dohledat všechny suroviny, které musí být bio. Tedy prase, ze kterého pochází maso, musí žít za dobrých podmínek, nesmí být zabito na běžných jatkách, ale certifikovaných. Jakmile na výrobku objevíte zelenobílou zebru označující biopotraviny, máte jistotu, že si kupujete kvalitní výrobek. Pokud zebra není přímo na výrobku, například u vážené zeleniny nebo nebaleného pečiva, můžete prodejce požádat o předložení certifikátu a on je povinen vám jej ukázat.


Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je už od dětství velmi zvědavá a neustále se ptá, proč něco tak je nebo není. Miluje vaření a výpravy za chutěmi a vůněmi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).