Hlavní navigace

Vysoké podpatky jsou sexy, ale ne pro každou nohu

18. 8. 2011

Sdílet

Noha na jehle se dobře vyjímá, ale jen některé ženy si mohou tuhle parádu dovolit. Odborníci upozorňují, že nošení módní obuvi má svá rizika a omezení. A platí to i pro balerínky.

Nošení módní obuvi si žádá výcvik i rozvahu, říkají lékaři. Vysoké podpatky, ale také zdánlivě pohodlné balerínky, mohou způsobit dámské noze velké problémy, vyplývá z materiálů agentury ČTK. Zmírnit působení nevhodného obutí mohou podle znalců do jisté míry speciální cviky.


Autor: SXC

Dbát se musí na správné držení těla a připravit by se na extrémní zátěž měly svaly, chodidla i prsty. Obuv je však třeba vybírat s rozvahou a s přihlédnutím k dispozicím lidského těla. „Vysoké podpatky znamenají přetížení nohy a posun těžiště člověka dopředu. Prohlubuje se bederní lordóza, neboli zakřivení páteře,“ řekl ČTK podiatr Miroslav Havrda, viceprezident České podiatrické společnosti, která se zabývá studiem nohy. Podle něj posilování svalů může noze mírně pomoci. Velké naděje by však do nácviku chůze na podpatcích ženy vkládat neměly. „Při chůzi na vysokých podpatcích by se měly protahovat achillovky a lýtkové svaly, aby to na nich nezanechalo velké škody,“ uvedl. 

Střídání podpatků a „placek“ škodí

Odborníci zdůrazňují, že je obuv třeba vybírat podle stavby a dispozice nohy. „Záleží na designu nohy a na tom, jak je pevná a stabilní,“ uvedl Miroslav Havrda. Důležitá je mobilita, kloubní hybnost i nožní klenba, vysvětlil. 

Největší chybou je podle podiatra střídání jehlových podpatků a balerín. „Ženy by se měly vyhýbat šoku, kdy z vysokých podpatků sestoupí na plochou zem. Pokud chtějí nosit podpatky, pak by neměly celý den chodit v balerínkách. Zadělávají si na velké problémy,“ varuje podiatr. Náhlé střídání výšky obuvi podle něj působí zánět Achillovy šlachy. „Je to jako by hned po ležení člověk začal běhat. Noha není k tomu uzpůsobena a nezvládne to,“ tvrdí. 

Připustil, že nošení vysokých podpatků není jen módní trend, ale také mnohdy povinnost. Stěží se podobné zátěží vyhnou modelky nebo kabaretní umělkyně. Elegantní vzhled ale chtějí zvednutím nohy zvýraznit také manažerky, podnikatelky či političky. „Pro krásný vzhled se například v Číně ženám deformovalo chodidlo. Také baletky chodí po špičkách,“ vyjmenoval podiatr extrémní praktiky. 

Chůze na jehlách má svá pravidla

Podle Lukiny Větrovcové z obuvnické firmy CCC Boty musí žena při nošení vysokých podpatků hlídat celkový postoj a držení těla. „Vyrovnejte se v ramenou, jako byste spolkla pravítko, a zasaďte lopatky dolů. Odlehčíte tak pánev i nohy,“ doporučuje. Podle ní se vyplatí propínat prsty u nohou a váhu postupně přenášet ze špiček na bříška chodidel a teprve potom na paty. „Kružte kotníky, cvičte s prsty, střídavě je pokrčujte a natahujte nebo se je snažte roztáhnout co nejvíce od sebe. Posilujte i zádové svalstvo,“ radí zájemkyním o chůzi na jehlových podpatcích.


Autor: SXC

Podle Miroslava Havrdy si ovšem jen některé ženy mohou vysoké podpatky dovolit. „Když má žena nohu svislou, vysokou, pevnou, stabilní, může nosit podpatek i vyšší než čtyři centimetry,“ míní odborník. Pro nohu, která má vysoký nárt a je vysoce klenutá, je prý dokonce škodlivější bota s plochou podrážkou, tedy mokasíny, balerínky nebo žabky, než obuv s mírným podpatkem do 4,5 centimetru. Žena s nohou nízkou a robustní ovšem těžko snáší i mírný podpatek, upozornil. 

Podle Lukiny Větrovcové je zbytečné nacvičovat chůzi s podpatky nižšími než pět centimetrů. Ideální pro trénink je prý výška od šesti do deseti centimetrů. Nejlepší povrch na „podpatkový dril“ je pak údajně linoleum, na kterém bota přilne. Koberec, beton nebo sklo by při podobném výcviku mohly noze spíš ublížit.

Boty bez podpatku i na raut

Agentura AP uvádí, že móda letošního léta preferuje spíše boty bez podpatku. Baleríny, sandály či obuv s otevřenou špičkou nahrazují střevíce na podpatcích dokonce při slavnostních příležitostech. Pro ladnou linii nohy postačí podle tvůrců módních trendů i nízký podpatek. Několik variant navrhla například značka Jimmy Choo malajsijského návrháře, která je synonymem pro jehlové podpatky.

Boty bez podpatku nosí manželka amerického prezidenta Michelle Obamová, choť francouzského prezidenta Carla Bruniová Sarkozyová nebo herečka Katie Holmesová. Podle obchodníků vnímají zákazníci obuv s plochou podrážkou jako jakýsi vzdor přehnané výšce módní obuvi. I přesto jsou ale vysoké podpatky vnímány jako sexy prvek, který ženám přidává na sebevědomí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).