Hlavní navigace

Vyražený zub hoďte do mléka a rychle k zubaři

23. 4. 2013

Sdílet

 Autor: Dentální klinika Jan Stuchlík
Asi jste slyšeli, že o prsty uříznuté třeba na cirkulárce nemusíte přijít, pokud je donesete k lékaři včas a v dobrém stavu. To samé platí pro zuby. Jak postupovat při úrazech chrupu?

„Úrazy jsou jedním z častých důvodů špatného stavu chrupu, zvláště u dětí,“ říká Jan Stuchlík ze stejnojmenné dentální kliniky (http://www.drstuchlik.cz/). V jeho nové ordinaci pro nejmenší pacienty jsme se bavili o tom, proč se tak často setkáváme s dětmi, které mají černé mléčné zuby, a jak postupovat, aby to mu tak nebylo (více Děti mají černé mléčné zuby. Někdy všechny). Brzy jsme narazili i na méně známou příčinu než zanedbané čištění zubů či špatnou výživu. Nešťastný úraz může, ale nemusí znamenat trvalou památku v podobě děravého úsměvu nebo skvrn na zubech.

Po úrazu sledujte barvu zubu

Někdy ani krev neteče, zub drží a zdánlivě se nic neděje. Lékař ukazuje na monitoru snímky z úst čtyřleté holčičky. „Spadla na přední zoubky, ale celkem nic se nestalo, zub se neviklal,“ popisuje Jan Stuchlík. „Maminka k nám přišla s tím, že holčičce zoubek ztmavl. Je to dáno tím, že když se na dočasnou jedničku narazí, dost často se utrhne nervově cévní svazek, který jde zespodu do zubu, a zub tak ztratí výživu. Tím, jak se rozpadne krevní zásobení, rozpadnou se zbytky krevního barviva, hemoglobinu, a způsobí začernání.“ Zabarvení je tedy dost často indikátor toho, že zub odumřel. To platí nejen pro mléčné, ale i pro stálé zuby: „Strašně moc lidí má šedivou nebo okrovou horní jedničku, nic nebolí, nic je netrápí, úraz si nepamatují a třeba se jen ťukli lžící při jídle. Stačí strašně málo,“ doplňuje svého kolegu zubní lékař Adam Šíma.

Může také dojít k infekci a vzniku váčku nad hrotem kořene, což u dětí navíc může negativně ovlivnit zárodek stálých zubů.

Co s tím? Pokud jde o dítě kolem šestého, sedmého roku a zuby už stejně brzy vypadnou, je lepší postižený zub dát pryč. V jiných situacích lékař zub zezadu otevře, udělá si malý přístup a jde do něj zevnitř. Vyčistí, odstraní infikovanou nebo odumřelou dřeň a vloží desinfekční vložku. Zub je možné i vybělit. „Pak i dočasný zoubek může vydržet. Tyhle situace řešíme docela často,“ říká Jan Stuchlík.

Vylomený zub potřebuje vlhké prostředí

Pád na ústa, brečící dítě, všude krev a zuby venku… „Ono to vypadá hodně dramaticky, ale nemusí být tak zle,“ uklidňuje lékař. Pokud se zub vylomí, lze ho zachránit. Obvykle se ale zachraňují pouze vyražené stálé zuby. Důležité je zub uchovat ve vlhkém prostředí – ideální je navlhčený kapesník nebo ještě lépe třeba hrnek mléka, to bývá po ruce v každé domácnosti. Když jde o dospělého nebo už větší dítě, skvěle poslouží vlastní sliny, zub k lékaři donese uschovaný v ústech pod tváří. Menší dítě by však mohlo zub polknout. „Zub se pak dá vrátit na místo, zafixovat, i když v drtivé většině případů za cenu toho, že je potřeba ošetřit kořenový kanálek, protože nerv je zničený, ale zub může sloužit ještě roky,“ říká lékař.

Jak je potřeba být rychlý? Pokud je zub ve vlhku, buňky vydrží dvanáct hodin. „Jestliže se tedy člověk dostane k zubaři v den úrazu, a zubař by měl v tomhle případě vždycky vyjít vstříc, snižuje se riziko komplikací.“ To platí také pro dospělé, i když dětský organismus má lepší regeneraci.

Přečtěte si: Trnou vám zuby? Nemusí to být kaz

Sesbírejte všechny kousky

Pak jsou úrazy, kdy se ulomí třeba jen střípek zubu, nejčastěji jde o ulomený růžek. Je důležité vzít veškeré úlomky a přinést je k zubaři. Zbytek zubu se dá celkem bez problémů přilepit, aniž by bylo vidět, že tam nějaký problém kdy byl. Vezměte vše, co ze zubu zůstalo.

Lékař ukazuje na příkladu jedenáctiletého kluka, jak dobrého výsledku se dá dosáhnout. „Maminka donesla oba úlomky, sice nepasovaly úplně k sobě, ale zub i úlomky se dají naleptat. Pak se slepí tekutým bílým materiálem, kompozitem, a vytvrdí se. Zuby mohou fungovat úplně normálně, ale je potřeba ošetření neodkládat.“ 

Co když si ulomím kousek zubu a nechám to být? Podle lékaře se nic moc nestane; když není obnažená dřeň, je to spíše estetická věc. Záleží na místě a na každém, jak bude ulomený zub vnímat. „Může to řezat, může to být citlivé…“ podotýká zubař.

Úrazy zubů

  • nenápadný úraz
    o úrazu ani nemusíte vědět, stačí ťuknutí lžící
    napoví barva zubu, ztmavne
  • vyražený zub
    vylomený zub dejte do mléka, pod tvář nebo do namočeného kapesníku
    vyhledejte co nejdříve zubního lékaře
    buňky zubu vydrží ve vlhku cca 12 hodin
  • ulomený kousek zubu
    nejčastěji jde o ulomený růžek
    k zubaři vemte veškeré úlomky, vše, co ze zubu zůstalo

Sportovci (a opilci), pozor na zuby

Přežít dětství ve zdraví je malý zázrak, úraz se stane raz dva. „Děti obvykle nechtějí přiznat, co se stalo, říkají, že se jen honily… nejčastěji je to nějaký pád, spadnou na pusu, protože tam nestihnou dát ruce. Obvykle jde o nekomplikovanou zlomeninu zubu, tzn. zlomí se jenom kus korunky, ale nic jiného. Jakmile není zasažený nerv, tak to jde opravit dobře,“ popisuje Jan Stuchlík.

Asi nejčastější příčinou úrazů zubů, alespoň u dětí, je sport. „U dospělých jsou to rvačky a opilecké pády,“ poznamenává Adam Šíma. Úrazy jsou nejčastěji postiženy horní řezáky, dále dolní řezáky, mohou se úplně urazit i špičáky. „Mezi teenagery je teď hit MMA (pozn. Mixed Martial Arts, smíšená bojová umění), je to kontaktní sport, pro ty obecně platí, že by se to nemělo podceňovat a udělat chrániče na zuby. Aby měly smysl, musí se udělat dobře, nejenom překrývat zuby, ale musí zasahovat vysoko nad ně. Když tam někdo dostane úder, roznesou tu sílu přes čelistní výběžek.“ Lékař doporučuje chrániče minimálně na horní zuby.

Chrániče vyrobí na míru zubní lékař, vezme k tomu otisky horních a dolních zubů. „Jde si s tím pohrát, můžou tam být různé obrázky, mohou být třeba ve stylu americké vlajky, strakaté, pak to děti chtějí nosit. Je to dobrá prevence. Protože to je pár hlaviček na fotbale, ťuk – a je to venku.“

Celková investice do chrániče zubů i s přípravou je kolem tisícovky. Ale u dětí se musí počítat s tím, že jak rostou, za rok a půl, za dva nebude chránič již tak dobře sedět a bude potřeba udělat nový.

Mimochodem, tipnete si, koho na dentální klinice také dost často ošetřují s úrazy chrupu? Maminky. Přicházejí s úrazy způsobenými jejich malými dětmi. „Hrají si s nimi a dítě je hlavou ťukne do předního zubu. Ne že by se vyrazil, ale odumře,“ popisuje Jan Stuchlík. Ale na hru s miminem asi chrániče přece jen nosit nebudeme.

Čtěte dále: Děti mají černé mléčné zuby. Někdy všechny

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).