Hlavní navigace

Vykašlete se na salony. Masírujte se sami

13. 5. 2009

Sdílet

Masáže jsou báječné! Jenže, kdo má čas a peníze chodit po masérských salonech. Řešení je celkem jednoduché. Až zase přijdete večer domů z práce a nebudete cítit celé tělo, přemluvte svého partnera a nechte se masírovat. Domácí laické masáže tělo uvolní a pomůžou. Stačí dodržovat určitá pravidla.

Žijeme ve stresu. Špatně dýcháme, bolí nás svaly, hlava. Někdy úplně všechno najednou. Jenomže na relaxaci nemáme čas a na drahé salony zase nejsou peníze. Přitom si představujeme, jaké by to bylo přijít domů a nechat se rozmazlovat, natírat olejíčky a poslouchat přitom relaxační hudbu. Proč si to všechno nesplnit, třeba už dnes večer? Domácí masáž nemusí být vůbec méněcenná a zvládne ji úplně každý.

Rozdíl mezi profesionální a laickou masáží je v tom, že profesionální masér vám pravděpodobně pomůže více od bolesti vyvolané problémem pohybového aparátu, tedy svalů. Pokud za ni může stres, což převažuje, tak vám domácí masáž pomůže úplně stejně, říká Michal Dusil, ředitel Dexter Academy, centra regeneračního vzdělávání

Vzájemné masírování blízkých osob má jedno nezanedbatelné plus: prohlubuje a upevňuje vztahy, nejen partnerské. Tomu se přikládá velká důležitost, zvláště v dnešní době, kdy jsme zavaleni prací a komunikace je málo. Právě dotyk blízké osoby je nenahraditelný. Masírující pak vždy bývá zaplavován chválou typu „Ty jsi táák úúžasný!“ Což, uznejte, za trochu namožené prsty stojí. 

Jemné doteky stačí k tomu, aby se svalstvo zahřálo a uvolnilo

domsci masáž 01

Nemusíme tedy být nějak vyškoleni, nebo znát anatomii lidského těla. Měli bychom však dodržovat určitá pravidla. První masáž by měla být velice jemná, testovací, abychom zjistili reakci. Jemnými doteky působíme rovněž na nervová zakončení, která máme po celém těle. Působíme tak na celý organismus – masírujeme-li plynule, relaxačně, můžeme stimulovat celý organismus, všechny orgány. Pokud to bude druhý den dobré, protějšek nebudeme rozlámaný a bude se cítit v pořádku, tak můžeme příště přitlačit více. Bolest naopak může znamenat, že něco není v pořádku a je třeba jít na vyšetření. Držte se jednoho pravidla, pokud něco opravdu bolí, tak by na to laik neměl příliš tlačit. Není lékař, je tedy zbytečné snažit se to napravovat, doporučuje Michal Dusil. Fyzioterapeut nebo dobrý masér už pozná, zda to je nebo není akutní, tedy například zablokovaný obratel nebo nějaký zánět. Pokud bychom na to sáhli, tak bychom mohli zánět rozproudit do celého organismu a stav by se tím zhoršil.

Masírujte se třeba každý den, ale vyhněte se kostem

Ruce laika, ale i profesionálního maséra, by se měly pohybovat pouze po měkkých tkáních. Nejenže masírování kostí a kloubů není příjemné, ale může navíc i ublížit. Zakazuje to dokonce i zákon. Prováděli bychom totiž manipulaci, což je parketa pouze lékaře nebo fyzioterapeuta.

Pokud máte masírovaného rádi, vyhýbejte se také místům s lymfatickými uzlinami, při použití trochy síly byste partnerovi mohli ublížit. Najdete je zejména v přední části krční oblasti, v podpaží, na tříslech, v oblasti horního a dolního mezihrudí. Stejně tak neprospívá masírování podkolenních a loketních jamek.

Kromě zmíněných míst můžeme masírovat celé tělo. Nohy, ruce, hlavu a záda. Pro každou část těla se volí různá metodika. Masírujeme pomocí prstů, kloubů a dlaní. Ovlivňujeme směry krve (masírujeme směrem k srdci), proudění lymfy atd.

Od příštího týdne pro vás připravujeme seriál s návodem na domácí masáže.   

Celková odborná masáž, kdy se více tlačí a ovlivňují se směry krve, se sice doporučuje dvakrát nebo třikrát do týdne, ale jde-li o jemné domácí „hýčkání“, můžete každý den, což je dobré už z psychologického hlediska, což můžete ještě umocnit, pokud v místnosti stáhnete světla, zapálíte třeba svíčku a ještě si k tomu pustíte příjemnou hudbu. Masáž pak může být předehrou hezkého večera.

Vsedě nebo vleže?

V salonu je to jasné. Lehnete si na masérskou postel a o více se nestaráte. Jenže doma takovou postel pravděpodobně nemáte. Poloha vleže je sice pro masírovaného pohodlnější, ale shrbený masírující to naopak neocení. Takže ve výsledku se jedněm zádům uleví a druhé trpí. Masírovat vsedě je z tohoto pohledu lepší, ale svaly musejí být uvolněné.Židli postavte opěradlem ke stolu a obkročmo si na ni sedněte. Dlaně dejte na oči a lokty opřete o stůl, tím se vám uvolní svalstvo a partner či partnerka vás pak může krásně masírovat, aniž by se hrbila, doporučuje Michal Dusil.

Základní pravidla domácí masáže

  • Svaly musí být uvolněné. Poloha v sedě, viz návod v článku, nebo vleže.
  • Olej je lepší než krém. Před masáží si ho dáme vždy nejprve na ruce, aby se zahřál.
  • Masírovat jemně, příliš netlačit, a to zejména při první masáži.
  • Nikdy nejít přes bolest.
  • Vyhýbat se kostem, kloubům, jamkám a místům s lymfatickými uzlinami.
  • Příjemná atmosféra (hudba, svíčky) umocní relaxaci.
  • Teplou lázeň nepoužívejte při blokaci! Mohlo by jít o zánět a horká voda by vám ještě přitížila.

Krém či olej?

domsci masáž 02

Jednoznačně vyhrává olej. Nemáte-li zrovna po ruce jiný, klidně sáhněte do spíže pro běžný olej na vaření. Používáte-li olivový, tím lépe – nerafinovaný, tedy tepelně neupravený „panenský“ olivový olej pokožku sám o sobě léčí. Pozvolna se dostává do krevního oběhu a pomalu ovlivňuje části organismu nebo orgánů. Pochopitelně nemůžeme mluvit o nějakém „veleléčení“. rostlinný olej se krásně vstřebá, kdežto krém většinou obsahuje vodu, která se vypařuje z pokožky a tím s sebou odnáší teplo, takže přicházíme o jeden z účinků masáže, tedy o zahřátí, vysvětluje Michal Dusil. Nevhodné jsou krémy, které obsahují parafin – ten se nevstřebává do pokožky, ale vytváří na ní filtr, zanášejí se póry, pokožka nedýchá  a to při masáži nechceme.

Krém i olej dáme vždy nejprve na ruce, aby se zahřál. Tím vlastně zajistíme tepelnou terapii. Nejlepší je nahřátý olej. Před masáží ho dejte třeba na topení. Není nic příjemnějšího, než když se vám po zádech rozlévá teplý olejíček, rozplývá se Michal Dusil.

Napravování páteře pomůže jen od akutní bolesti

V zádech někdy cítíme tlak, nemůžeme se soustředit na práci a toužíme po „prokřupnutí“ a z úst nám vyletí prosba ke komukoliv, kdo je zrovna nablízku: „Nenapravil bys mě?“ Každý hned ví, o co dotyčný žádá. Takže dlaně na oči, nádech a s výdechem se ozve obrovské „křup“. Úleva. Vzájemné napravování páteře uleví od akutní bolesti, ale v pořádku to není. Násilně vracíme obratle tam, kam patří, což je hezké, ale ony se pak vždycky vrátí. Neléčíme příčinu, ale až následek. To samé platí, pokud si zablokujete páteř. Hodně lidí si v těchto případech napustí vanu horkou vodou a čeká, že se jim uleví. Teplá koupel nás samozřejmě uvolní a zklidní. Pokud je bolest zapříčiněná stresem, pomůže. Jenže pokud máte blokaci, tak se může jednat o zánět a ten potřebuje ochladit. Teplá voda vám zánět naopak rozežene do dalších oblastí, nebo do celého organismu, varuje Michal Dusil. Výsledek je pak takový, že vás to bude bolet ještě víc. Zda se jedná o zánět, nebo ne, zjistí pouze vyšetření.

Foto: Ivana Dvorská

Příští týden: Masáž šíje

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).