Hlavní navigace

Vyholujete se? A děláte to správně?

20. 8. 2009

Sdílet

Pochopitelně, nemluvíme o holení nohou či obličeje. Hladká lýtka už patří ke standardu léta i v Česku. Mluvíme o mnohem intimnějších partiích, o kterých se i ženy odvažují hovořit teprve při druhé sedmičce vína.

A neholí se jen ženy, přirození bez chloupků vyžadují už i muži. Víte, kdy to vůbec začalo a proč? A umíte se správně vyholit?

Rychlá anketa mezi jedenácti spolupracovnicemi v práci přinesla zajímavý výsledek: 11:0 ve prospěch holení. Ani jedna z nás zkrátka nechce být „tam dole“ zarostlá tak, jak ji příroda stvořila. Schválně se rozhlédněte na nudapláži nebo v sauně. Platí, že mezi holátky jsou ženy s „pralesem“ čestnou výjimkou.

Ale žádná z nás si zřejmě nepamatuje, jak se to vlastně stalo, že nám v koupelně na poličce vedle partnerova holicího strojku přibylo i roztomilé, barevné a čistě dámské holítko. „Já si to pamatuju přesně. První dole vyholenou ženu jsem viděl v roce 1992 a byla to – jak jinak, cizinka, Angličanka,“ vzpomíná soukromý pražský gynekolog, který si kvůli svým klientkám nepřál být jmenován.

„Byl to tehdy zvláštní pocit vyšetřovat takovou úplně normální a navíc voňavou ženu, když předtím mi do ordinace s podobnou výstředností maximálně jednou do roka zabloudila nějaká nepříliš čistá prostitutka, jejíž klienti v ní chtěli vidět malou holčičku,“ popisuje lékař.

Ještě nedávno se holily jen prostitutky

holení

Hladké vyholení tak bylo před revolucí spíš znakem sexuální odchylky ženina partnera či znakem některých prostitutek. Ty totiž mnohem dřív než ostatní ženy zjistily, že muže nová úprava sexuálních partií vzrušuje. A pak: je to praktické. Jaksi – hygieničtější.   

Situace se začala lámat na konci devadesátých let, kdy se poměr žen dole upravených oproti těm přírodním, radikálně změnil. „Dnes mám poměr žen, které jsou dole upravené a těch, které ne, tak devadesát procent ku deseti a upřímně, už si neumím představit, že by to bylo jinak,“ říká pražský gynekolog. Podle něj je totiž většině lékařů mnohem příjemnější „nahá pravda“. Snáz tak jednak odhalí případné změny na genitáliích a také upravené ochlupení berou jako znak větší čistotnosti ženy.

Ty, které mají stále ještě přirozenou úpravu ochlupení, se dělí do tří skupin. A je to jako značkování – gynekolog okamžitě ví, s kým má tu čest. „Ženy, které přichází dole neupravené, jsou většinou starších věkových kategorií, pro které je něco takového nemyslitelné. To naprosto respektuju. Nebo pochází z nižších vzdělanostních vrstev, která se takovými věcmi nezabývají a móda a někdy i hygienické návyky, jdou mimo ně,“ podotýká gynekolog.

Třetí kategorie žen se dá pracovně nazvat: proti proudu. O čistotu dbají velmi, ale založením jsou intelektuálky, módou pohrdají, žijí často ekologicky a takové nesmysly jako otázku: holit se či nikoliv, odmítají řešit jako bezpředmětnou a naprosto nedůležitou.

Ochlupení na intimních partiích jako by ztrácelo svůj smysl. Dříve tomu ale tak nebylo. Ochlupení je vlastně pozůstatek z doby, kdy jsme chodili nazí a bylo třeba chránit genitálie. Chloupky jsou zkrátka bariéra, která leccos zachytí. Dnes, kdy na sebe vrstvíme spodní prádlo a na to ještě oblečení, funkce ochlupení odpadá. 

Holím se. A nejen obličej

Holení v intimních partiích se však netýká jen žen, i muži zjišťují, že se dá holící pěna použít nejen na obličej. Kosmetičky hlavně z velkých měst, kde je móda vždycky trochu napřed, se shodují, že jim v poslední době přibývá klientů z řad mužů.

„Mám teď tak deset patnáct mužů do měsíce, kteří chtějí depilovat třísla či větší díl intimních partií. Ještě před rokem až dvěma to přitom byli tak jeden dva pánové měsíčně,“ říká pražská kosmetička Darina Fléglová.

Měli by si intimní partie holit i muži?

„Pánové si všimnou třeba v sauně nebo ve sprchách po squashi, že je někdo jiný dole depilovaný a pak přijdou s tím, že to chtějí zkusit taky. Nepřiznají to, ale myslím, že v tom hrají svou roli dvě věci: jednak v depilovaných genitáliích vypadá jejich mužnost opticky větší. Takže jde o normální mužskou ješitnost. A tu druhou skupinu k návštěvě salonu přemluvila většinou partnerka, pro kterou depilovaný muž představuje lepší prožitek sexu. Vím o tom, že pro řadu žen je pak orální sex s mužem mnohem příjemnější a také se takto snáz udržuje čistota,“ popisuje kosmetička.

Třetí skupina mužů chodí do kosmetických salonů proto, že depilace souvisí s jejich prací. Jsou to nejčastěji modelové a pornoherci. Ti prý také nejlépe snášejí bolest doprovázející zákrok. „Jsou jako ženy – vědí, že pro parádu se občas musí trochu trpět,“ dodává kosmetička.  

V porodnicích je dnes volnost   

holení

Kdo se naopak rozhodl jít proti trendu doby, jsou porodnice. V posledních letech jsou značně benevolentní a respektují přání ženy, ohledně holení před porodem. Kdo chce, toho vyholí, jestliže si to žena nepřeje, nikdo ji nenutí. To dřív (ještě před patnácti lety) bylo holení před porodem povinné.

„Nejlépe tupou žiletkou, jak nás brali jednu po druhé. Byla to nechutně ponižující procedura, po níž jste navíc šla nahá, jen v v nemocničním „andělíčku“ sahajícím do pasu a rozevírajícím se vzadu na zadku, zpět ke své posteli, často mezi kordonem sester a nezřídka i lékařů. Br, už bych to nikdy nechtěla zažít,“ otřásá se při vzpomínce Alžběta Jančíková, která rodila před jedenadvaceti lety. 

„Vidíte, já vlastně ani nevím, proč na tom lékaři a porodnice tolik trvali,“ zamýšlí se zlínský gynekolog Zdeněk Adamík. „Pravda, z hygienického hlediska to mělo jakési opodstatnění, protože hygienické návyky tehdy zdaleka nebyly na takové úrovni, jako dnes, takže případné chloupky okolo rodidel mohly při porodu zanést infekci,“ říká.

To dnes se podle něj celá ženin genitál před porodem desinfikuje, takže je jedno, zda má či nemá ochlupení. „Pravda, ještě při jedné věci je výhoda, když je žena při porodu vyholená. Pokud dojde k protržení hráze, chirurgům se snáze rána šije, když na ni dobře vidí a když je tedy zbavená ochlupení,“ dodává gynekolog.

Vrátí se někdy doba „pralesa“?

Jako všechno, i ochlupení dnes podléhá módě. A pozor: není to žádná novodobá zhýralost. Už v dobách Kleopatry si ženy upravovaly ochlupení například barvením hennou.
Kosmetičky se však shodují, že současná depilační móda ještě pěkných pár let potrvá. Protože je to praktické a jak uvádí některé ženy, lépe si takto mohou vychutnat sexuální radovánky. Především orální sex. Víc partnera vnímají, než když je mezi jejich těly bariéra chloupků.

Jestli se tedy do budoucna něco změní, pak spíš to, že budou v módě barvy na přirození a vytváření nejrůznějších geometrických útvarů z chloupků než návrat úplné zarostlosti.
Aby však nahá a praktická paráda vydržela co nejdéle, je dobré zachovat určitá pravidla:

  • Pokud se holíte sama, dělejte to velmi opatrně, každé říznutí se v místech genitálií hojí dlouho a hrozí zanesení infekce. Lepší je požádat o spolupráci partnera a udělat si z procesu holení zábavnou erotickou předehru.
  • Nejlepší však je svěřit depilaci profesionálům v salonu krásy, což sice není úplně levná záležitost (počítejte i několik tisíci korunami), ani bezbolestná, ale výsledek se vyplatí. A hlavně – efekt je dlouhodobý, salon vám ušetří mnoho hodin práce.
  • V každém případě nezapomeňte, že nahá čerstvě vyholená kůže genitálií je extrémně zranitelná. Pokud ji neošetříte, do rána se vám odmění svědivými pupínky. Potřete proto kůži po každém holení stahujícím prostředkem bez alkoholu, který póry zatáhne a nedovolí chloupkům zarůstat a svědit. Poradí vám nejlépe kožní lékaři, nebo lékárníci.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je redaktorkou MF DNES.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).