Hlavní navigace

Nač je dobré sbírat podběl?

16. 4. 2009

Sdílet

Můžeme ho znát i pod názvem lopušice, podkova nebo babuška a právě začala sezóna jeho sběru. Víte ale, co vlastně sbíráte? Poradíme vám, jak bylinku správně sušit, uchovávat a upravovat.

U silnic nesbírejte

Podběl prakticky nalezneme kdekoliv, např. na pastvinách nebo v příkopech. Často také ve velkých nádherných žlutých skupinách. Bylina ale roste ráda v přikopech u silnic, tak tam ji rozhodně nesbírejte. Pokud máme zájem o léčivé účinky podbělu, můžeme začít sbírat jeho květy už v březnu a později (květen – červenec) i tmavě zelené listy.

U květu odštípneme zdravě vypadající barevnou čepičku a můžeme sušit. Nejlepší je umělé sušení při teplotě 40°C. Listy pak musíme sušit pouze při teplotě 35°C. Při nedodržování těchto podmímek pro sušení ztratíme učinné látky byliny. Usušený podběl uchováváme v dobře utěsněné nádobě a na suchém místě. Musíme si ale dávat pozor na plísně, proto je dobré usušenou bylinu jednou za čas zkontrolovat.

Těhotné ženy podběl nesmí

PodbělZ chemického hlediska podběl obsahuje velmi užitečné látky jako jsou třísloviny, hořčiny, bílkoviny, inulin, karoten a vitamín C. Vzhledem k tomu, že obsahuje i toxické látky, které nepříznivě působí na játra, nedoporučuje se dlouhodobé užívání. Maximální doba používání během  roku jsou čtyři až šet týdnů. Těhotné a kojící ženy by se podbělu měly raději úplně vyhnout.

Listy podbělu působí hlenotvorně a sekretolyticky při zánětech horních cest dýchacích a zápalu plic. Dále je i vhodný při žaludečně střevních potížích jako jsou záněty, nechutenství. Může nám i pomoc odvar z listů na záněty žil, povrchové vředy i záněty očí. Podběl je často součástí čajových bylinných směsí. Listy podbělu mají velice podobné účinky jako květ, ale používají se spíše ke vnějšímu použití. Čaj z podbělu si můžeme připravit tak, že smícháme v poměru 50:50 usušené listy a květy, do hrnku o objemu 200 ml nalijeme vroucí vodu a ještě před tím nasypeme do nádoby  vrchovatou lžičku léčivé byliny. Čaj je vhodné pít při onemocnění třikrát denně.

Zajímáte se o bylinky? Navštivte náš katalog bylinek a koření.

Foto: Leros, www.encyklope­die.seznam.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).