Hlavní navigace

Vybíravost v jídle a nechutenství

19. 1. 2016

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Co si počít s dítětem, které nechce skoro nic jíst, jí málo a je hodně vybíravé? Za nechutenstvím je mnohdy skryté dětské trápení.

Vybíravost v jídle je do určité míry vrozený problém, vyžaduje trpělivost a kreativitu, jak nové potraviny nabízet. Mnohdy je za odmítáním určitých druhů jídel i potravinová intolerance, kterou dítě cítí a podvědomě se některým potravinám brání.

 

Samozřejmě i dítě, kterému je umožněno „nahradit“ plnohodnotnější stravu pamlsky, pak selektivně vybírá jídla pro něj líbivější a jedná se o určitý způsob manipulace s rodiči.

Nechutenství může vzniknout i tehdy, když rodiče nechají dítě jíst často samotné, bez ostatních členů rodiny.

Špatný přístup vyvolá i chorobné nechutenství

Nucení do jídla a kritika působí též jako negativní podnět, který vyvolává útlum chuti na jídlo. Jeho upevněním může dojít až ke sníženému vylučování žaludečních šťáv, což dále snižuje chuť na jídlo, a tak vzniká začarovaný kruh. Výsledkem je chorobné nechutenství, které nepříznivě ovlivňuje tělesný vývoj dítěte.

Problémové jsou i vysoké letní teploty, kdy dítě odmítá přijímat plnohodnotnou stravu. Při těchto zmiňovaných situacích není potřeba dítě do jídla nutit; nechte je, ať začne jíst samo. Výjimku je nutné udělat tehdy, kdy jde o nechutenství způsobené nemocí, nebo o jídlo, které se dítěti velmi příčí.

Homeopatie a nechutenství

Homeopatické léky mohou napomoci situaci normalizovat. Lze použít následující homeopatika:

Homeopatika při nechutenství

  • Lycopodium 9 CH - je jeden z největších léků nechutenství a je určen i pro děti, které se „nimrají“ v jídle. Děti, které potřebují tento lék, bývají plačtivé, nesnesou protiřečení či odpor a ačkoliv na jídlo chuť mají, po prvním soustu se cítí nasycené. Nedodržování pravidelného režimu jídla a pití často vede k bolestem hlavy, velmi obtížně přijímají nové druhy jídel nebo potravin.
  • Calcarea phosphorica 9 CH - lék určený vysokým, štíhlým dětem, které rychle rostou, často mívají růstové bolesti. Při pokusu o jídlo mívají časté křeče v břiše, snadno se fyzicky i mentálně vyčerpají a po psychické zátěži trpí bolestmi hlavy.
  • Silicea 15 CH - je homeopatický lék pro oslabené děti, které jsou často nemocné.
  • Sulfur iodatum 9 CH - lék normalizuje chuť k jídlu po virových onemocněních.
  • China 9 CH - lék navrací chuť k jídlu po průjmových onemocněních.

Léky podávejte dvakrát denně pět granulí.

Nechutenství spojené s úbytkem na váze může být varovným signálem závažného chronického onemocnění trávicího traktu nebo jiného systémového onemocnění, proto je potřeba stav vždy konzultovat s ošetřujícím lékařem.

Za nechutenstvím je mnohdy nějaké dětské trápení

Nezapomínejte, že to, jak funguje naše trávení, je úzce spjato s naším psychickým stavem; o tom se již skoro každý dospělý v této uspěchané době mohl přesvědčit sám na sobě. A u dětí tomu není jinak!

Děti jsou velice senzitivní na neshody, nepohodu, ponižování a špatné zacházení. Na rozdíl od nás to neumí ŘÍCT, POJMENOVAT, ZFORMULOVAT. Za nechutenstvím a jinými potíži trávicího traktu u dětí po vyloučení organických příčin doporučuji hledat nevyřešený problém…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

MUDr. Eliška Bartlová

Homeopatii se věnuje od roku 1992. Je autorkou publikací pro odbornou veřejnost i nezdravotníky. Provozuje ordinaci v Brně zaměřenou na klinickou homeopatii pro děti a dospělé.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).