Hlavní navigace

Vybíráme funkční prádlo: Syntetika nebo ovčí vlna?

2. 6. 2009

Sdílet

 Autor: Analise Benevides / Unsplash, podle licence: Public domain
Sportujete a uvažujete o koupi speciálního funkčního prádla? A nebo už doma máte „klasické“ syntetické prádlo a zajímá vás, jaká je jeho velmi populární alternativa, prádlo z přírodní ovčí vlny? Poradíme vám, jak si správně vybrat.

Pryč jsou ty doby, kdy se sportovalo jen v bavlněném triku a všichni se koupali v potu, který je pak studil. Vynález funkčního prádla znamenal zbavit se nátělníků a konečně si pořídit něco, co odvádí pot od těla a umožní jeho rychlejší odpařování. Funkční prádlo je zkrátka úžasný systém. Pomůže udržet mikroklima organismu i při náročných fyzických výkonech, v zimě pomáhá organismus udržovat v teple, v létě naopak ochlazuje. 

Ale žádný strach, funkční prádlo je sice určeno přednostně pro sportovní aktivity nebo dlouhodobější pobyt venku (například speciální prádlo pro rybáře), ale je možné ho nosit i jako volnočasové oblečení. Zejména pokud preferujete sportovní styl. Oblíbené je  například u žen na mateřské, ať už do něj oblékají svoji ratolest nebo sebe. V zimě ho pak ocení méně otužilí jedinci jako teplé prádlo. Je totiž vyrobeno z velmi tenkého úpletu, takže si jej bez problémů můžete obléknout třeba i pod košili.

Funkční prádlo se vyrábí z nejrůznějších materiálů, nejčastěji pak z polypropylenu nebo polyesteru a také z výše zmiňované vlny. Jenže jaký materiál vybrat, a hodí se ovčí vlna pro všechny?

Syntetické prádlo: Jaké jsou výhody?

Prádlo ze syntetických materiálů – polypropylenu (PP), polyamidu (PA) a polyesteru (PS) – funguje na principu minimální nasákavosti vláken. Prádlo tedy odvádí vlhkost od pokožky, aniž by ji do sebe vsáklo, a odvádí ji na povrch úpletu, kde se může snadno odpařit. Díky tomu zůstávají vlákna tkaniny stále stejně tenká, nenabobtnají jako například bavlna a udržují mezi sebou meziprostory, které umožní pokožce dýchat. Většina materiálů má také velmi nízkou tepelnou vodivost, což pomáhá organismu regulovat tělesnou teplotu.

Syntetické prádlo je velmi nenáročné na údržbu (praní je možné v pračce, ovšem bez použití aviváže, která narušuje povrchové vlastnosti vláken) a většina úpletů je i mechanicky dostatečně odolná. To ocení především milovníci několikadenních pobytů v přírodě, kdy ty části oblečení, které přichází do styku s popruhy batohu, přichází jinak velmi rychle k újmě.

Vlněné prádlo: Zahřeje i v mokrém stavu

Poslední dobou je populární vlněné prádlo. Pro jeho výrobu se používá velmi jemná merino vlna, tedy nejměkčí druh ovčí vlny. Pokud byste si vlněné termoprádlo představovali jako tlustý a kousavý svetr, pak by jste se velmi mýlili. Že je moderní vlněné prádlo vyrobené ze skutečné ovčí vlny, to by hádal asi málokdo. Jedná se většinou o velmi tenký a jemný úplet, v dnešní době i u nás sehnatelný v široké barevné i střihové škále.

Na rozdíl od syntetických materiálů, vlna díky svým mikroskopickým pórům odvádí pot ještě ve formě páry, případně jej nasaje dovnitř do vlákna, čímž znemožní množení bakterií, které by vytvářely nevyžádaný zápach. David Čapka, prodejce outdoorového vybavení, má s vlnou v tomto ohledu výborné zkušenosti: I po dvou týdnech každodenního intenzivního nošení vlněné tričko, na rozdíl od syntetického, nezapáchá. 

Právě tuto vlastnost vlny většina uživatelů uvádí jako její největší výhodu. Neznamená to ale, že byste ve vlněném prádle vůbec nepotili. Jeho výhodou ovšem je, že i mokré velmi dobře hřeje. Pokud je potřeba, přeperu vlněné ponožky v ruce, pořádně je vyždímám a můžu je opět nasadit. I mokré totiž krásně zahřejí, dodává David Čapka. U moderního vlněného prádla odpadá i nutnost šetrného praní v ruce. Opět ale platí nepoužívat aviváž, a pokud použijeme prací prostředek, tak raději určený na vlnu. Zapřísáhlé milovníky přírody pak vlna jistě potěší i svojí 100% biologickou odbouratelností.

Pro každý sport jiná volba

Nelze říct, které prádlo je lepší nebo horší. Záleží to nejen na uživateli, ale i na činnosti, pro kterou prádlo pořizuje. Podle Davida Čapky záleží hlavně na tom, zda jste příležitostný sportovec, či provozujete nějakou pohybovou aktivitu třeba jen párkrát do týdne, a nebo potřebujete prádlo do extrémní zátěže, kde nebudete mít možnost každodenního praní. Pokud někdo chodí párkrát týdně běhat, doma si tričko vypere, pak není se syntetickým problém. Když ale nemám příležitost, jsem třeba několik dní na horách, pak je vlna určitě lepší.

Dalším kritériem je na jaký sport si prádlo pořizujete. Pro rychlejší sporty, jako je badminton, squash nebo běh, je lepší syntetické prádlo. Rychleji schne, takže máte na sobě sušší tkaninu, a většině lidí je i materiálově příjemnější. Navíc tyto aktivity většinou neprovozujeme mimo dosah civilizace, takže každodenní praní není problém.

Jakému materiálu funkčního prádla byste dali přednost?

  • Syntetice
    34 %
  • Ovčí vlně
    57 %
  • Bavlně
    15 %
  • Ani jednomu
    2 %

Naopak pro spíše vytrvalostní sporty a dlouhodobou zátěž se více hodí vlna. V tomto ohledu má s vlněným prádlem své zkušenosti i Jan Hotmar, redaktor internetového časopisu svetoutdooru.cz: Tepelný komfort je při nižších teplotách příjemný, při vyšších teplotách si prádlo drží své mikroklima, ale se vzrůstající teplotou a vzrůstající fyzickou aktivitou se brzo člověk dostane na limit odvodu potu. Prádlo je tak nejvhodnější na méně fyzicky náročné aktivity nebo na jen krátkodobé výkony, kde funguje velmi dobře díky savosti vlny s postupným odpařováním absorbovaného potu.

Pro mnohé pak bude důležitým kritériem i cena. V tomto ohledu jednoznačně vede syntetické prádlo. Zatímco vlněný rolák pořídíte v průměru za 1500 korun, syntetický seženete za necelých 500. Je proto potřeba zvážit, jestli výjimečné vlastnosti vlny oceníte a vyplatí se vám investovat do komfortu navíc, a nebo se věnujete sportům (například výše zmíněnému squashi), u kterých rozdíl téměř nepoznáte.

Pozor, vlna není pro každého

Podstatným rozdílem mezi vlnou a syntetikou je zejména snášenlivost vláken. Zatímco syntetická může většinou bez problémů nosit téměř každý, u vlněných je třeba opatrnosti. Vlněné vlákno totiž není tak jako syntetické hladké a citlivou nebo poraněnou kůži může dráždit.

Naprosto nevhodná je pak vlna pro osoby trpící atopickým ekzémem, případně pro ty, kdo mají silnou alergii na zvířecí srst. Osoby s citlivou pokožkou by měly ale věnovat pozornost i výběru syntetického prádla a vybírat raději to, které bylo atestováno jako prádlo pro alergiky, případně pro malé děti. Pokud ale trpíte zvýšenou potivostí a trápí vás potničky, i když nemáte nijak zvlášť citlivou pokožku, zvolte raději vlněné prádlo. Vlhkost nasaje do sebe a kůži tak udržíte v suchu. Po sportování vám pak zůstane už jen příjemný zážitek bez obtěžujících puchýřků.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).