Hlavní navigace

Všestarská cibule: výjimečnost se skrývá pod slupkou

Sdílet

 Autor: oznaceni.eu
Už devět let na sobě nosí nálepku Chráněné označení původu, přitom vypadá jako každá druhá cibule. V čem se Všestarská liší a proč ji sejí čím dál víc? To nám prozradila šéfka Zemědělského družstva Všestary Monika Nebeská.

Před bezmála padesáti lety bylo na Královéhradecku založeno Zemědělské družstvo Všestary, které se dnes kromě klasické živočišné výroby věnuje v mimořádně úrodné polabské půdě pěstování pšenice, kukuřice, řepky, cukrovky, ale hlavně cibule. Ta dnes patří k těm vůbec neznámějším a nezdravějším, na jaké můžete narazit. S Monikou Nebeskou, předsedkyní představenstva Zemědělského družstva Všestary, jsme si povídaly o tom, čím se Všestarská cibule liší od jiných a proč se nepěstuje jinde než ve východních Čechách.

Pěstovat cibuli není jen tak

Monika Nebeská, předsedkyně představenstva Zemědělského družstva Všestary

I když si laik může myslet, že cibule vyroste všude, kam vítr zavane její semínko nebo kam zasadíte sazeničku, opak je pravdou. „Pěstování cibule je specifický obor. Cibule je velmi náročná na půdní i klimatické podmínky,“ říká Monika Nebeská. A ty jsou kolem Všestar velmi dobré, jelikož katastrální území, která jsou pro pěstování Všestarské cibule vymezená, jsou položená v relativně nízké nadmořské výšce, s dostatkem slunečního svitu. Naprostá většina pozemků je navíc rovinatá. A pokud nestačí závlaha shůry, tak jako tomu bylo loni, využívají se závlahová zařízení.

Zcela výjimečná oblast dává cibuli i výjimečné vlastnosti, a přehnané hnojení za tím není. „Aplikace hnojiv se provádí na základě půdních rozborů. Přesné dávkování hnojiv přispívá k lepší kvalitě Všestarské cibule. Snažíme se o to, aby půda byla v co nejlepší kondici, a také o to, aby nedocházelo ke zbytečnému zatěžování životního prostředí. Z tohoto důvodu používáme organická hnojiva, např. lihovarnické výpalky, a k předplodině hnojíme hnojem od skotu,“ popisuje Monika Nebeská. Většina živin se aplikuje cíleně s využitím GPS navigace. „Používáme samozřejmě i minerální hnojiva, avšak v takovém množství, jaké je na základě rozborů právě potřeba. Proto nedochází ke zbytečnému přehnojování,“ dodává předsedkyně.

Jen tak se může zachovat originalita Všestarské cibule, která spočívá v tom, že obsahuje o čtvrtinu více železa než průměrná cibule, dvojnásobek niacinu (vitaminu B3) a minimum škodlivých látek.

Unikátnost Všestarské cibule je dána:

  • vyrovnaností jejích nutričních parametrů (stavební látky, minerály, vitaminy, draslík, fosfor, vitaminy B1, B2 a B6),
  • vysokou hodnotou železa (průměrná hodnota železa v cibuli 2,1 mg/kg, Všestarská cibule má 2,55 mg/kg),
  • velmi vysokou hodnotou vitaminu B3 (niacinu) (průměrná hodnota niacinu v cibuli 0,116 mg / 100 g, Všestarská cibule obsahuje 0,208 mg / 100 g),
  • absencí, respektive nízkými hodnotami škodlivých látek (velmi nízké hodnoty škodlivých látek – např. hodnota kadmia menší než 0,03 mg/kg, norma je 0,05 mg/kg; hodnota dusičnanu 29 mg/kg, norma1000 mg/kg).

Cibule se už brzy začne set

Jen dobrá půda, ideální klima a rozumné hnojení ale k Všestarské cibuli nevedou, podstatná je i kvalita osiva. Všestarská cibule se pěstuje z vysoce kvalitních hybridních osiv a certifikované sadby. „V loňském roce jsme pěstovali odrůdu Hybelle, se kterou jsme byli velmi spokojeni. Proto se v letošní sezóně chystáme naset opět Hybelle, tentokrát na větší výměře. Z předchozích let máme dobrou zkušenost i s odrůdou Wellington, k níž se letos také vracíme. Obě tyto odrůdy vynikají velmi silnou slupkou, což má za následek mnohem lepší, a hlavně delší skladovatelnost,“ vysvětluje Monika Nebeská.

A na skladování jsou ve Všestarech experti. Po sklizni za suššího počasí se cibule dosuší na poli, sesbírá se a je přepravena do nedalekého skladu. Jde o speciálně upravené haly, kde byla sice cibule uskladněna i dříve, od těch dob ale prošly zásadními změnami. „Nyní je skladována mimo jiné i ve speciálních boxech, které jsou provzdušňovány,“ dodává předsedkyně. Modernizovaný sklad cibule umožňuje její skladování po dobu deseti měsíců při zachování prakticky neměnné kvality.

Popis Všestarské cibule

  • Tvar: pravidelný kulovitý nebo vejcovitý
  • Vzhled: v balení vyrovnaný; povrch tvoří suchá slupka minimálně ve dvou vrstvách, která kryje dužnaté suknice, tvořící kompaktní cibuli, slupka nesmí být vlhká či plesnivá, cibule nesmí vykazovat známky napadení chorobami či škůdci
  • Barva: barva slupky žlutozlatá (nikoli tmavě hnědá), barva dužniny bílá až zelenobílá
  • Chuť: cibulovitá, lahodná, sladká, různě pálivá dle odrůd
  • Vůně: sladká, cibulovitě štiplavá

Jestli vás zajímá, zda poznáte Všestarskou cibuli i jinak, než jen podle nápisu na síťce, asi vás zklamu, kouzlo Všestarské cibule se skrývá pod slupkou, v obsahu  prospěšných látek. „Chuť Všestarské cibule je odvozena od odrůdy, kterou v daném roce pěstujeme. Například odrůda Hybelle se vyznačuje sladkou štiplavou chutí. Předpokládám ale, že laik rozdíl nepozná,“ říká předsedkyně představenstva ZD Všestary.

Cibule se pěstuje čím dál víc

Za posledních dvacet let se ve Všestarech plocha osetá cibulí navýšila zhruba o třicet procent a ani letos v navyšování všestarští nepoleví. Zatímco loni oseli dvě stě třicet hektarů, letos půjde ještě o dvacet hektarů více. „Předpokládaný termín výsevu vidíme zatím na konec března, ale vše závisí na průběhu počasí. Tak uvidíme…“ odhaduje Monika Nebeská. Všestarská cibule nemá ambice opouštět český trh a okupovat západní trhy, chce však pokrýt českou poptávku, která prudce stoupá. Může za to určitě větší osvěta i označení cibule známkou Klasa a Chráněným označení původu. „Cibule je díky tomu určitě lépe prodejná,“ uzavírá Monika Nebeská.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).