Hlavní navigace

Vrcholový sportovec nemůže jíst nikdy zdravě, říká Petr Havlíček

Sdílet

 Autor: Pixabay.com/Gellinger
Jak se stravuje vrcholový sportovec? Petr Havlíček dostal k rozboru jídelníček amerického sportovce Michaela Phelpse a nestačil se divit, kolik a jak často tato plavecká špička jí.

Blíží se letní olympiáda v Riu de Janeiru a víc než kdy jindy jsou v televizi a v ostatních médiích vidět sportovci, kteří budou reprezentovat svou zemi. Přemýšleli jste někdy nad tím, co takový vrcholový sportovec jí a jak často to jí?

Hřích jako denní chléb

Jak říká Petr Havlíček: „Vrcholový sportovec z mého pohledu nemůže jíst nikdy zdravě. Tedy v rámci dnešního chápání toho, jak má vypadat zdravá strava.“ Ono to totiž technicky nejde. Pokud jde takový sportovec ráno a odpoledne na trénink, stihne v praxi sníst dvě až tři jídla denně, ale jeho energetická spotřeba je dvoj až trojnásobná oproti člověku, který má sedavé zaměstnání.

„Plavec Michael Phelps měl spočítanou energetickou spotřebu na patnáct tisíc kilokalorií. Jedl jen třikrát denně, protože plaval šest, sedm hodin denně. Ten jídelníček jsem viděl, jednalo se o tři kilogramy jídla v jedné porci a šlo vlastně o ta nejhorší jídla, protože jinak by do sebe potřebnou energii nedostal. Vrcholový sportovec se kolikrát neobejde bez sladkostí, tučnějšího masa a bez doplňkové výživy,“ popisuje zkušenost se zahraničním sportovcem Petr Havlíček.

Jen pro srovnání, člověk, který si jen zvyšuje své výkony fyzickou aktivitou, má spotřebu sedm a půl tisíce kilokalorií, to, co jí Michael Phelps, by takový člověk tedy pravděpodobně vůbec neujedl.

Odborná spolupráce

Ing. Petr Havlíček

Vystudoval Vysokou školu zemědělskou v Brně. Působil jako konzultant významných českých vrcholových sportovců, v současné době je aktivní v rámci projektu Centrum Petra Havlíčka, kde pomáhá lidem řešit problémy způsobené životním stylem. Můžete ho znát z pořadu Jste to, co jíte. Je tváří odborné společnosti Vím, co jím.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).