Hlavní navigace

Kohoutková voda v Dejvicích je závadná. Způsobuje průjem

Sdílet

 Autor: Photl.com
Aktualizováno: Voda v Dejvicích a Bubenči je opět pitná. (28. 5. 2015 16:34)
Pražské vodovody a kanalizace apelují na obyvatele Prahy 6, aby nevyužívali vodu, která jim teče z kohoutku. Ani na čistění zubů, ani na přípravu pokrmů či nápojů. Co se stalo a jaké jsou dotčené ulice?

Aktualizováno:

28. 5. Voda v Dejvicích a Bubenči je opět pitná.

Voda v Dejvicích a Bubenči je opět zcela v pořádku, všechny odebrané vzorky jsou negativní. Hygienická stanice hlavního města Prahy prohlásila vodu za pitnou úderem dnešní 16 hodiny.

28. 5. Voda není už infekční, ale stále ji nelze pít

Hygienici doporučují nadále  zvýšenou  obezřetnost  při  užívání vody v síti. Nadále trvá  doporučení používat na pití, k vaření, přípravě jídla atd. vodu pitnou (cisterny, balená voda).

27. 5. Vodu v Dejvicích nelze stále používat jako pitnou.

Kvalita vody v síti se podle Pražských vodovodů a kanalizací výrazně zlepšila. „Výsledky testů ukázaly, že v některých odběrních místech jsou stále zbytkové hodnoty koliformních baktérií. Pokud na všech místech nebudou hodnoty nulové nelze vodu označit za pitnou,“ uvedl mluvčí Tomáš Mrázek.

Zvýšené dávky chloru a proplachy sítě však zabraly. Vodu lze nyní používat k běžné hygieně s výjimkou ústní. Parametry se natolik zlepšily, že vodu lze používat i po převaření.

PVK nadále vyzývají obyvatele, veřejné instituce i majitele soukromých objektů k odpouštění vody. Tím totiž dojde k dezinfekci celé sítě.

26. 5. Nápravná opatření jsou dle předběžných výsledků účinná, riziko je v současnosti minimalizováno.

S ohledem na nezbytné lhůty pro získání výsledků rozborů vzorků vody, nelze dosud riziko zcela vyloučit. Po dohodě s Hygienickou stanicí hl. m. Prahy nelze vodu stále používat pro pití, vaření, ústní hygienu, mytí obličeje. Vodu z vodovodu je možné používat pro praní a další obvyklé činnosti. Po mytí nádobí je potřeba provést oplach pitnou vodou.

25. 5. Voda z veřejné sítě v pražských Dejvicích a Bubenči stále není pitná.  Předběžné výsledky mikrobiologických analýz vzorků odebraných v neděli odpoledne ukazují, že závada trvá.

Na základě přijatých nápravných opatření dochází ke zlepšení stavu. V realizaci nápravných opatření se bude pokračovat, dokud nebudou výsledky zcela negativní. 

PVK provádí další odběry.  Výsledky budou známy v úterý 26. 5. večer a budou řešeny s Hygienickou stanicí hl. m. Prahy. Do doby rozhodnutí hygienické stanice platí, že voda v tomto pásmu není pitná.

Od nedělního rána nesmí obyvatelé Dejvic požívat vodu ze svých kohoutků. Voda je totiž závadná a způsobuje průjmová onemocnění. U mluvčího Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) Tomáše Mrázka jsme zjišťovali aktuální stav.

Dejvice mají pitnou vodu jen na ulici

Na základě výsledků kontrolních rozborů vzorků pitné vody vzniklo závažné podezření, že kvalita vody ve vymezené lokalitě dodávaná z veřejného vodovodu neodpovídá po mikrobiologické stránce hodnotám, které jsou stanovené vyhláškou Ministerstva zdravotnictví č. 252/2004 Sb. v platném znění, oznámily PVK prostřednictvím svých stránek už včera. Zdravotní problémy obyvatel Dejvic nám v neděli ráno začali oznamovat lékaři. Ihned jsme učinili preventivní opatření a začali informovat zákazníky, řekl nám Tomáš Mrázek. Podle dostupných informacích tak PVK učinily prostřednictvím webových stránek a letáčků v dotčených domech. Městská část Prahy 6 o havárii informuje prostřednictvím svých facebookových stránek a sms.

Již včera, hned po nahlášení byla zahájena kontrola kvality pitné vody a bylo zahájeno náhradní zásobování pitnou vodou prostřednictvím cisteren. Aktuálně PVK provádějí v lokalitě hygienizaci a rozsáhlé proplachy vodovodní sítě, pročež je zvýšeno dávkování chloru. Je tak možné, že v dané lokalitě může dojít ke snížení tlaku.

Výsledky testů budou kolem poledne

Co přesně se ve vodě může nacházet, zatím vodohospodáři nevědí. „To ukáží až výsledky testů, které budeme mít k dispozici dnes okolo poledne,“ řekl serveru Vitalia.cz tiskový mluvčí a dodal: „V tuto chvíli se voda nesmí používat ani po převaření.“ Vodu lze nyní používat pouze jako užitkovou. Není vhodná na vaření, čištění zubů… apod. Mateřské a základní školy fungují v režimu studené stravy a balené vody.

Jaké oblasti se havárie vody týká?

Lokalita Praha 6 – Dejvice, ohraničená ulicemi: Milady Horákové, U Vorlíků, Na Zátorce, Náměstí pod Kaštany, Wolkerova, Gotthardská, GoetHeho, Za Císařským mlýnem, Papírenská, Jednořadá, Šestidomí, Ve Struhách, Čínská, Terronská, Pod Juliskou, Na Kvintusce, Na Šťáhlavce, Bílá, Božkova, Na Kocínce, Na Kotlářce, Kolejní, Na Vlčovce, Evropská, Gymnasijní, Pevnostní, Generála Píky, Svatovítská, Václavkova, Dejvická.

Další informace můžete získat na kontaktním centru 840 111 112.

Zdroj: PVK, tiskový mluvčí PVK, Městská část Prahy 6

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).