Hlavní navigace

Vnější hemoroidy se lidé snaží zatlačit

24. 2. 2014

Sdílet

S vnějšími hemoroidy se za svůj život setká téměř každý, nejčastěji ve formě trombózy. Vznikají po delším cestování autem či letadlem, trpí na ně motorkáři, někdy je mívají i děti.

Hemoroidy jsou v podstatě křečové žíly v oblasti konečníku. Rozlišují se na zevní a vnitřní. Pokud máte první typ, jste na tom o poznání lépe. I když i závažnějšímu vnitřnímu typu se většina z nás časem dopracuje, vyskytují se spíše ve vyšším věku. Oproti tomu vnější hemoroidy mohou postihnout i děti.

O vnitřních hemoroidech více: Na hemoroidy dubovou kůru? Nedělejte to!

O jaký typ onemocnění se jedná, určí s jistotou pouze lékař-specialista (proktolog). Projevy choroby jsou navíc často zaměňovány za jiné potíže. „Minimálně třicet až čtyřicet procent obtíží, které lidé přičítají hemoroidům, s hemoroidy nesouvisí. Řada pacientů, hlavně v mladším věku, žádné hemoroidy vlastně nemá, obvykle jde spíše o prasklinky nebo zánětlivá onemocnění v oblasti konečníku,“ vysvětluje Jiří Fencl, vedoucí lékař Oddělení jednodenní chirurgie z Nemocnice s poliklinikou Vysočany (www.clinicum.cz). „Krev opakovaně při běžné stolici je rozhodně důvodem k vyšetření konečníku v každém věku.“ Odborné vyšetření je důležité, protože v konečníku se kromě hemoroidů či prasklin mohou objevit i závažná onemocnění, která se jinak odhalit nedají.

Zdravotní potíže v konečníku

  • Nejčastějším problémem v konečníku jsou hemoroidy a praskliny (fissury), dále zánětlivá onemocnění konečníku, tzn. abscesy, píštěle, záněty análních žlázek.
  • Rakovina je „až“ na čtvrtém, pátém místě, na druhou stranu je nejzávažnější a bez vyšetření konečníku se odhalit nedá.

Lidé mají hemoroidy nejčastěji spojené s krvácením při stolici. Přitom krvácení při vnitřních hemoroidech nebolí. „Pokud krvácíte z konečníku a zároveň vás to významně bolí, už bez vyšetření si troufnu odhadnout, že vaší obtíží nebudou vnitřní hemoroidy, ale spíše třeba prasklina nebo zevní hemoroidy,“ říká lékař.

Potýkali jste se někdy s hemoroidy?

Mám „tam“ něco navíc

S vnějšími hemoroidy se za svůj život setká téměř každý, jedná se vlastně o měkké, nebolestivé kožní výčnělky vně konečníku. Příčina někdy bývá ne úplně jasná. Rizikové faktory jsou nedostatek pití, dlouhé sezení. Lidé se nejčastěji setkají s komplikací – tzv. trombózou. Obvykle vznikne po delším cestování, dlouhé jízdě autem či několikahodinovém letu, trpí na ně motorkáři, někdy je mívají i děti. „V oblasti konečníku ucítíte určitý tlak a při hygieně pak zjistíte, že máte něco navíc,“ popisuje primář. „Bývá to poměrně citlivé, někdy jako hrášek, ale může být hrudka i jako menší švestka. Když si vezmete zrcátko, zjistíte, že tam prosvítá modrá barva.“

Vnější hemoroidy se označují také pojmem zlatá žíla. Odborně perianální trombóza, dříve trombóza v zevním hemoroidu. Je to v podstatě krevní sraženinka, která leží zevně u kraje konečníku, pod kůží. „Řada lidí se ji snaží zatlačit dovnitř. Ale ono to zatlačit nejde, protože to prostě patří ven,“ popisuje Jiří Fencl.

Hemoroidy jsou zjednodušeně řečeno rozšířené cévní pleteně (polštářky, uzlíky) v řitním kanále. Rozlišujeme je na zevní a vnitřní
Autor: Archív Jiřího Fencla

Hemoroidy jsou zjednodušeně řečeno rozšířené cévní pleteně (polštářky, uzlíky) v řitním kanále. Rozlišujeme je na zevní a vnitřní

Zatlačit to nejde, tak co s tím?

Řešení je slovy primáře „velmi elegantní“. U větších trombóz provede lékař v lokálním umrtvení malinkatý řez a sraženinu vyndá. Pacientům se uleví prakticky okamžitě, během několika dnů se vše vstřebá, zákrok nezanechává žádné následky.

Pokud lidé nedojdou k lékaři, řeší potíže obvykle volně prodejnými mastmi. „Nakonec se jim také uleví, ale obvykle vstřebávání bouličky trvá podstatně déle než po lékařském zákroku. Velmi často potom zůstávají vytahané kožní řasy, lidově řečeno zevní hemoroidy. To je to, co všichni dospělí lidé v různé míře mají, protože konečník není úplně hladký. Tyto hemoroidy pak trochu komplikují hygienu, lze se jen obtížně utřít, může se to různě pařit a spíše to způsobuje kožní problémy, než že by to byl závažný problém zdravotní,“ říká primář.

Pacientům, kteří mají podezření (či jistotu) na trombózu, akutní problém s konečníkem, se doporučuje zajít k lékaři i bez objednání. „Čím dříve se ten drobný zákrok provede, tím menší následky pak zanechává. Rozhodně vás zatíží víc trombóza, kterou si budete sami léčit tři týdny, než drobný a prakticky nebolestivý zákrok.“

K tématu: Hemoroidy: S tímhle příroda nepočítala

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).