Hlavní navigace

Vlasy jako ze škatulky: stačí trocha listí

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
V seriálu článků NEMOCNÉ VLASY VEMTE K DOKTOROVI jsme se zabývali stavy, kdy je každá „babská rada“ krátká. Na závěr se podíváme na to, jak se starat o vlasy, aby k lékaři vůbec nemusely.

Během zimního období je počasí dosti náladové a vlasy jako by se rozhodly chovat stejně. Jsou vysušené, roztřepené, mdlé a dělají si, co chtějí. Prospěje jim intenzivnější péče ve formě zábalů, masek a aktivátorů.

Použijte sílu přírody: kopřiva podporuje růst vlasů, bazalka usnadňuje rozčesávání a pivo zabraňuje lámavosti.

Vlasové vody

Vlasové vody jsou pro naši kštici úžasnými pomocníky. Celkově vlasy regenerují a viditelně zvyšují jejich celkovou kvalitu.

Vlasová voda z kopřivy

Kopřiva podporuje růst vlasů a jejich pružnost a lesk. Zároveň je posiluje a zamezuje vypadávání.
Potřebujeme: 3 lžíce kopřivy, 0,5 litru vody
Postup: Bylinku přelijeme vroucí vodou a vše necháme 30 minut louhovat. Po uplynutí této doby přecedíme a použijeme na poslední opláchnutí a mírnou masáž vlasové pokožky. Pak již neoplachujeme.

Vlasová voda z bazalky

Bazalka podporuje růst vlasů a usnadňuje jejich rozčesávání.
Potřebujeme: 3 lžíce bazalky, 0,5 litru vody
Postup: Léčivku přelijeme vroucí vodou a vše necháme 30 minut louhovat. Po uplynutí této doby přecedíme a použijeme na poslední opláchnutí a mírnou masáž vlasové pokožky. Pak již neoplachujeme.

Vlasová voda z máty

Máta dezinfikuje vlasovou pokožku a zabraňuje tvorbě lupů.
Potřebujeme: 3 lžíce máty, 0,5 litru vody
Postup: Mátu přelijeme vroucí vodou a vše necháme 30 minut louhovat. Po uplynutí této doby přecedíme a použijeme na poslední opláchnutí a mírnou masáž vlasové pokožky. Pak již neoplachujeme.

Vlasová voda z břízy

Bříza omezuje tvorbu mazu a lupů, brání nadměrnému vypadávání vlasů.
Potřebujeme: 3 lžíce listů břízy, 0,5 litru vody
Postup: Listy přelijeme vroucí vodou a vše necháme 30 minut louhovat. Po uplynutí této doby přecedíme a použijeme na poslední opláchnutí a mírnou masáž vlasové pokožky. Pak již neoplachujeme.

Vlasové aktivátory

Vlasové aktivátory osvěžují, dezinfikují a celkově prokrvují pokožku hlavy.

Aktivátor podporující růst vlasů

Potřebujeme 2 lžíce květů a listů lichořeřišnice, 1 lžíci kopřivového kořene, 3 dl 60% lihu, 2 dl destilované vody
Postup: Léčivky zalijeme lihem a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat. Po uplynutí této doby dobře přecedíme, přidáme destilovanou vodu, nalijeme do skleněné lahve a dobře uzavřeme. Tonikem si každý den, po dobu 3 – 4 měsíců, masírujeme vlasovou pokožku.

Levandulový aktivátor pro jemné a suché vlasy

Potřebujeme 3 lžíce květů levandule, 3 dl 60% lihu, 2 dl destilované vody
Postup: Levanduli zalijeme lihem a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat. Po uplynutí této doby dobře přecedíme, přidáme destilovanou vodu, nalijeme do skleněné lahve a dobře uzavřeme. Tonikem si po každém mytí namasírujeme vlasovou pokožku, neoplachujeme.

Šalvějový aktivátor na mastné vlasy

Potřebujeme 3 lžíce šalvěje, 3 dl 60% lihu, 2 dl destilované vody
Postup: Bylinku zalijeme lihem a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat. Po uplynutí této doby dobře přecedíme, přidáme destilovanou vodu, nalijeme do skleněné lahve a dobře uzavřeme. Tonikem si po každém mytí namasírujeme vlasovou pokožku, již neoplachujeme.

Vlasové octy

Vlasové octy vyživují a dodávají vlasům zářivý lesk. Po každém umytí si spláchneme vlasy tímto roztokem (na 0,5 litru teplé vody dáváme 2 lžíce bylinkového octa), zabalíme do osušky a necháme 15 minut v teple působit. Potom vlasy upravíme obvyklým způsobem.

Pampeliškový ocet

Potřebujeme: 2 dl kvalitního jablečného či vinného octa, 1 lžíci drcených kořínků pampelišky
Postup: Ocet přivedeme do varu a přidáme do něj kořínky, odstavíme a vše necháme 3 hodiny louhovat. Poté přecedíme, nalijeme do sklenice a uschováváme v lednici.

Rozmarýnový ocet

Potřebujeme: 2 dl kvalitního jablečného či vinného octa, 1 lžíci rozmarýny
Postup: Ocet přivedeme do varu a přidáme do něj rozmarýn, odstavíme a vše necháme 3 hodiny louhovat. Poté přecedíme, nalijeme do sklenice a uschováváme v lednici.

Vlasové zábaly

Zábaly přispívají ke zlepšení stavu vlasů. Pomáhají proti suchým roztřepeným konečkům a navíc dodávají vlasům lesk a vitalitu. Zábal aplikujeme 1× za 7 – 10 dní.

Kokosový zábal pro suché a poškozené vlasy

Kokosový olej naneseme do vlasů, vše zabalíme potravinářskou fólií a necháme 2 hodiny působit. Po uplynutí této doby vlasy dobře umyjeme a na poslední opláchnutí použijeme bylinkový odvar.

Olivový zábal pro barvené a jinak narušené vlasy

Potřebujeme: 1 dl olivového oleje, 2 lžíce čerstvé citronové šťávy, potravinářskou fólii, ručník
Postup: Vlažný olej smícháme s citronovou šťávou. Směsí potřeme vlasy i vlasovou pokožku. Poté vše zabalíme potravinářskou fólií a ručníkem a necháme 2 hodiny účinkovat. Pak umyjeme.

Pivní zábal pro jemné a lámavé vlasy

Potřebujeme: 1 dl piva, 2 žloutky, fólii, ručník
Postup: Pivo smícháme se žloutky a vzniklou směs nanášíme na vlasovou pokožku i vlasy. Pak vše zabalíme do fólie a ručníku a necháme 1 hodinu účinkovat. Po uplynutí této doby omyjeme.

Čtěte dále: Plešatění je přirozené. Dá se ale něco dělat s pleší?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Přírodní terapeutka, zabývá se fytoterapií, aromaterapií, celkově zdravým životním stylem. Autorka několika knih…

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).