Vitamín D pomáhá předejít chřipce

Výsledky studií dokládají, že množství vitamínu D je jedním z rozhodujících faktorů pro propuknutí a průběh chřipkových epidemií. Na tom,  jak moc je tělo člověka zásobeno vitamínem D, závisí, zda u něj vypukne chřipka. K tomuto závěru došli norští vědci ve studii o chřipkových epidemiích zveřejněné v odborném časopise „International Journal of Infectious Diseases“.

Výsledky studií dokládají, že množství vitamínu D je jedním z rozhodujících faktorů pro propuknutí a průběh chřipkových epidemií.

Na tom,  jak moc je tělo člověka zásobeno vitamínem D, závisí, zda u něj vypukne chřipka. K tomuto závěru došli norští vědci ve studii o chřipkových epidemiích zveřejněné v odborném časopise „International Journal of Infectious Diseases“.

Podle této studie s klesající expozicí slunečnímu záření, a tím i s nižším zásobením těla vitamínem D, stoupá počet infekcí a úmrtí při těchto chřipkových epidemiích. Zvláště drastický dopad mají sezónní rozdíly na počty úmrtí. V zimě, kdy je sluneční záření důležité pro syntézu vitamínu D příliš slabé, se počet úmrtí kvůli chřipce zvyšuje dvaceti až šestisetnásobně.

„Vitamín D působí antibioticky a posiluje imunitní systém. Je aktivován UV zářením slunečního světla a tvoří se v pokožce. V zimních měsících, kdy je na obloze slunce příliš nízko pro syntézu vitamínu D, klesá jeho hladina. Potom již nemůže „vitamín slunečního záření“ dostatečně rozvinout svůj ochranný účinek,“ vysvětluje souvislosti profesor Johan Moan z univerzity v Oslo, jeden z autorů studie.

Ve své studii využívají vědci z univerzity v Oslo data týkající se chřipkových epidemií ve Švédsku, Norsku, USA, Singapuru a Japonsku a srovnávají je na základě počtů nakažení a úmrtí v daném měsíci s intenzitou slunečního UV záření.