Hlavní navigace

Vitamín C – různé podoby, stejný účinek

1. 10. 2015

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Nejznámější bojovník proti nachlazení a jiným neduhům se poslední dobou krčí v koutě za dalšími „zázračnými“ pomocníky pro posílení imunity. Vitamín C má ale stále nezastupitelnou úlohu.

A už proto, že si ho tělo nedovede vyrobit samo, by měl mít místo v každé lékárničce především v době, kdy chřipky a virózy začnou útočit. Hlavním přínosem tohoto ve vodě rozpustného antioxidantu je, že nás chrání před nebezpečnými volnými radikály, pomáhá zmírnit projevy nachlazení a zkracuje dobu, kdy se cítíme „pod psa“.

Kolik vitamínu C je „tak akorát“?

  • Minimální doporučený příjem vitamínu C pro dospělé: 75 až 90 mg denně.
  • Názory odborníků na ideální množství denní dávky se liší: od 100 mg až k 300–1000 mg kvůli znečištěnému životnímu prostředí a dalším škodlivým vlivům.
  • Vyšší dávky bychom měli užívat přes zimu, kdy je zároveň nižší příjem ovoce a zeleniny.
  • Tzv. nárazové užívání vitamínu C (počátek nemoci, stres atd.) znamená denní příjem 1000 až 3000 mg vitamínu C.
  • Odborníci často doporučují užívat vitamín C v kombinaci se zinkem (15–25 mg).

Kdo má přijímat více vitamínu C

  • Kuřáci – hovoří se až o dvojité dávce, doplněný by měl být vitamínem E a selenem.
  • Těhotné ženy – po poradě s lékařem.
  • Sportovci.
  • Lidé s cukrovkou či kardiovaskulárním onemocněním.

Vitamín C v ovoci a zelenině

  • V případě vitamínu C není rozdíl mezi přirozeně se vyskytujícím ve stravě a synteticky vyrobeným.
  • Obsah vitamínu C v potravinách kolísá v závislosti na způsobu pěstování, přepravy a skladování – už proto se nedá zkontrolovat, kolik jsme ho ve stravě přijali.
  • Velký obsah vitamínu C mají šípky, černý rybíz nebo papriky.
  • Ze „zelených“ potravin si dopřejte růžičkovou kapustu, zelí a brokolici.
  • Opravdovou vitamínovou „bombou“ je rakytník či kiwi.
  • Zkuste si do jídel přidat i kopřivu nebo prvosenku.
  • Zmražením ovoce a zeleniny jsou ztráty vitamínu C zanedbatelné, vařením se naopak ztrácí až 70 %.

Vitamín C z lékárny (drogerie)

Tablety

  • Klasická forma podávání vitamínu C.
  • K dostání jsou s různým množstvím vitamínu C – až 1000 mg pro období chřipky či nachlazení.
  • Obvykle stačí užívat jednu tabletu denně nebo obden.
  • Tablety jsou v různých cenových relacích, které se mohou velmi lišit – vyplatí se je sledovat, stejně tak větší balení tablet v akcích.
  • Alternativou polykacích tablet jsou žvýkací, které se nemusí zapíjet, a tablety s příchutí pro volné rozpuštění v ústech.
  • Existují varianty s postupným uvolňováním vitamínu C, které slibují delší efekt a větší zužitkování (až dvanáctihodinový efekt) – většina lékárníků je doporučuje, mají ale vyšší cenu.

Rozpustné tablety

  • Tablety rozpustné ve vodě se prodávají většinou po 20 ks v dávce 500–1000 mg.
  • Účinky jsou stejné jako u pilulek, jde jen o jinou formu podání – lidé s citlivějším žaludkem je mohou snášet hůře než tablety.
  • Mívají různé příchutě (pomeranč, citron, jahoda atd.).
  • U některých stačí k pokrytí denní potřeby vitamínu C půlka tablety, což je uvedeno na etiketě výrobků.
  • I zde se vyplatí sledovat ceny a výhodná balení (např. po 3 ks).

Prášek

  • Nepříliš obvyklá forma podávání v jednotlivých sáčcích nebo jako prášek v balení.
  • Obsah sáčku se nechává volně rozpustit v ústech, prášek z balení je možné rozpustit ve sklenici čaje nebo ovocné šťávy, případně zamíchat do vhodného pokrmu.
  • Vitamín C v prášku je volbou pro všechny, kdo mají potíže s polykáním tablet či chutí rozpustných tablet.
  • Existují i varianty sáčků s práškem pro přípravu horkého nápoje.

Vitamín C pro děti

  • Potřeba vitamínu C je závislá na věku dětí – od 50 do 100 mg.
  • Atraktivní formy podávání pro děti jsou želatinové bonbony nebo cucavé pastilky – obvykle ve formě multivitamínů s dalšími složkami, nevýhodou je vyšší cena.
  • Klasické formy (tablety na zapíjení nebo rozkousání) jsou k dostání i pro děti (100 mg)

Všestranná pomoc vitamínu C

Vitamín C navíc napomáhá hojení pohmožděnin a modřin, udržuje kvalitní stav vazivové tkáně a pokožky.

Pomáhá vstřebávat železo z potravy – důležité při krevních ztrátách při menstruaci nebo po operacích.

Má kladný vliv na průběh vážných srdečních chorob, rakoviny, diabetu nebo astmatu.

Pomáhá kuřákům a osobám v trvalém stresu.

Sportovcům pomáhá předcházet tzv. oxidačnímu stresu, kdy se v těle hromadí nadbytek zdravotně rizikových volných radikálů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).