Hlavní navigace

Virus HIV v Česku: 90 % nakažených jsou muži

19. 11. 2015

Sdílet

 Autor: Shutterstock
O viru HIV, potažmo AIDS, nebylo v posledních letech mnoho slyšet. Skoro jako by ho už nebylo. Zdání ale klame, počty nakažených stále narůstají. Nechte se zdarma vyšetřit. Už zítra.

V současné době se odhaduje, že ve světě je celkově zhruba třicet sedm milionů HIV pozitivních osob. V celkové bilanci nově najdeme i padesátiletou filmovou hvězdu Charlie Sheena, který se v úterý k tomuto onemocnění doznal. V ČR je k 30. 10. 2015 celkem dva tisíce pět set šedesát sedm HIV pozitivních osob a z toho čtyři sta padesát osob, které již onemocněly AIDS. Jde o poměrně výrazný nárůst, například před šesti lety bylo v ČR HIV pozitivních osob o tisíc méně.

Příští rok se na prevenci uvolní o osm milionů víc

„Prevence HIV/AIDS byla v posledních letech podceňována, proto ministerstvo zdravotnictví pracuje na nápravě této situace a věnuje prevenci maximální pozornost. Navyšujeme jak dotace pro přímo řízené organizace, které pracují na programech souvisejících s problematikou HIV, tak pro široké spektrum organizací pracujících ve veřejném prostoru, včetně neziskových. Celkem jsme tedy proti stavu v minulých letech, kdy na prevenci šly jen necelé tři miliony korun, ještě pro letošní rok uvolnili na aktivity proti šíření HIV více než jedenáct milionů korun a pro rok příští už půjde o téměř devatenáct milionů korun,“ uvedl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Výsledkem zvýšení dotací je mimo jiné jen za poslední rok otevření šesti nových poraden AIDS, jejichž počet tak v ČR vzrostl z dvaceti tří na dvacet devět. Nová pracoviště jsou konkrétně v Brně, Ostravě, Olomouci, Pardubicích, Klatovech a v Táboře. Rozšiřování těchto míst bude pokračovat také v příštím roce, cílem je vznik minimálně dalších 6 poraden tak, aby tato kontaktní místa postupně pokryla z hlediska dostupnosti rovnoměrně celou republiku.

„Určitou obavu z viru HIV přináší i současná uprchlická krize. V tomto směru chci občany ujistit, že u osob v azylových zařízeních probíhá testování. Letos bylo dle našich informací prozatím zachyceno pět nových HIV pozitivních osob. Současný migrační vývoj se tedy na počtu nově zachycených případů HIV v ČR zatím výrazně neprojevil. Do budoucna bude testování samozřejmě nadále pokračovat,“ ujistil ministr zdravotnictví.

Otestovat se můžete již zítra

Evropský týden testování HIV proběhne od 20. do 27. listopadu a předchází tak 1. prosinci, kdy probíhá Světový den boje proti AIDS. „V letošním třetím ročníku bude Evropský testovací týden opět probíhat po celé republice. Zapojí se do něj řada státních, soukromých i neziskových organizací, které budou nabízet testování na HIV infekci a vybraná pracoviště také na žloutenku typu B a C. Testování nabídne celkem 61 míst plošně rozmístěných v každém kraji, nejvíce v Praze a v Ústeckém kraji. Seznam testovacích míst, které nabídnou bezplatné testování, je zveřejněn na Prevencehiv.cz,“ přibližuje hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta.

„Více než devadesát procent HIV nakažených představují muži, ve třech čtvrtinách případů došlo k přenosu homosexuálním nebo bisexuálním pohlavním stykem. Naopak v necelém jednom procentu případů šlo o přenos prostřednictvím injekční aplikace drog,“ uzavírá vedoucí Národní referenční laboratoře pro HIV/AIDS Vratislav Němeček.

Zdroj: SZU.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).