Vinotéky prodávaly vysoce nebezpečný sýr

Kontrola Státní veterinární správy odhalila sýr s velmi nebezpečným shigatoxinem. Několik kusů si již lidé nakoupili.

Společnost Český archiv vín, s.r.o. dovezla do České republiky sýr, u kterého veterinární kontrola prokázala přítomnost bakterie Escherichia coli produkující jedovatou látku shigatoxin. Podle Petra Pejchala z veterinární správy tento toxin způsobuje vážné zdravotní problémy: „V závislosti na množství zkonzumované potraviny a na míře kontaminace se příznaky onemocnění způsobené touto bakterií projevují 3–9 dnů po konzumaci závadné potraviny v podobě zánětu střev, náhlých bolestí v břiše, krvavého průjmu a zvracení, v některých případech dokonce dochází k trvalému poškození zdraví, výjimečně i k úmrtí,“ uvedl Petr Pejchal.

Několik sýrů se již prodalo

SVS provedla šetření ve skladu společnosti Český archiv vín a pozastavila 56 kusů sýra. 24 kusů již bylo distribuováno do prodejen uvedené firmy, která nyní stahuje výrobky z obchodů zpět do skladu. Výsledný počet pozastavených výrobků je 73 ks, ovšem sedm sýrů již bylo prodáno zákazníkům.

Nebezpečný sýr
  • Sýr Saint-Marcellin Dauphinois, 80g, Francie
  • Kravský, poloměkký, zrající
  • Šarže: 11805204
  • Datum spotřeby: 13. 8. 2014
Rizikové sýry mohli lidé zakoupit v těchto prodejnách:
  • Vinotéka Dejvice Martina Vassová, Na Hutích 4, 160 00 Praha
  • Vinotéka Radotín, Vrážská 73, 153 00 Praha 512

„Pokud jste tento výrobek koupili v jedné z výše uvedených prodejen, můžete ho tam také vrátit,“ říká Petr Pejchal a doplňuje: „Uvedená společnost rovněž přijala 8 ks sýra Saint-Félicien Tent., který byl výroben ze stejné šarže kontaminovaného mléka. Toto množství bylo také pozastaveno a bude vráceno výrobci z iniciativy prodejce.“

Zdroj: SVS