Hlavní navigace

Velký přehled: poslední týden pro změnu zdravotní pojišťovny

24. 6. 2013

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Již jen do 30. června máte pro letošek možnost změnit zdravotní pojišťovnu. Proč to vůbec dělat a jak si vybrat tu pravou? Neuváženým výběrem byste si mohli pěkně zavařit.

Změna zdravotní pojišťovny není nic složitého, možná složitější je prokousat se výběrem. Pojišťovny se však svou nabídkou nijak výrazně neliší. Nabízejí nejrůznější benefity, hodiny se můžete probírat nejrůznějšími tabulkami a přehledy, ale kde se vyplatí jedna věc, na druhé byste třeba vydělali jinde. Je to tedy „prašť, jako uhoď?“ Ne nutně.


Autor: Isifa.cz

Změna zdravotní pojišťovny se nemusí vyplatit. V roce 2013 je ve hře sedm pojišťoven.

Ujasněte si, co je pro vás podstatné a podle toho vybírejte. Pro někoho je nejdůležitějším kritériem hustá síť zdravotnických zařízení, se kterými má pojišťovna smlouvu, rodiny s dětmi zajímají výhody pro nejmenší a rodinné programy atp. Než se ale pustíte do přestupů kvůli benefitům, ověřte si, s jakými pojišťovnami mají smlouvu lékaři, které pravidelně navštěvujete. Naopak někdy právě zjištění, že lékař, ke kterému byste rádi chodili, nemá smlouvu s vaší stávající ZP, může být impulsem ke změně. Ale pozor, abyste výměnou nepřišli třeba o zubaře či gynekologa, nový se nehledá snadno a bez smlouvy s pojišťovnou budete platit vše, a to včetně předepsaných léků. Málokdo asi také sleduje například hospodaření pojišťoven a platby lékařům, přitom i tyto parametry jsou důležité.

Zeptali jsme se zástupců všech zdravotních pojišťoven v ČR, proč si vybrat právě jejich pojišťovnu. Přečtěte si, co jednotlivé ZP nabízejí svým klientům a čím se chtějí odlišit od ostatních.

Změna zdravotní pojišťovny je jednoduchá

Rozhodli jste se pro změnu pojišťovny a máte vybráno? Abyste byli pojištěni u nové zdravotní pojišťovny od roku 2014, musíte přihlášku podat nejpozději do 30. června letošního roku. Stačí zajít na nejbližší pobočku vybrané zdravotní pojišťovny, vyplnit přihlášku a předložit potřebné doklady. Pohodlně a snadno můžete vyplnit registrační formulář i z webových stránek pojišťovny.

Administrativní odhlášení od původní pojišťovny už provede nová pojišťovna. Na vás ale je, abyste nahlásili změnu pojišťovny svému zaměstnavateli kvůli odvodům pojistného a samozřejmě i svému lékaři.

VŠEOBECNÁ ZDRAVOTNÍ POJIŠŤOVNA

(VZP), 111, www.vzp.cz

VZP je s více než 6,1 milionu klientů největší pojišťovnou České republiky. Klienti mohou jejích služeb využít na více než 185 pobočkách po celém území České republiky. Ročně VZP na péči o své klienty vydá 140 mld Kč.Více než 96 % praktických lékařů má s VZP uzavřený trvalý smluvní vztah a 37 tisíc zdravotnických zařízení má uzavřeny smlouvy. 60 % pacientů, kteří jsou v těchto ordinacích a ošetřeni, jsou pojištěnci VZP. Z toho všeho plyne, že VZP nabízí svým klientům nejsnáze dostupné pobočky, nejdostupnější zdravotní služby a největší jistotu, že lékař, ke kterému přijdou, je bez problému ošetří.

Kromě těchto jistot nabízí VZP i výhody. VZP má pro své klienty do konce července připraveny nadstandardní preventivní příspěvky. Ženy před 45. rokem věku se tak mohou nechat vyšetřit mamografem nebo ultrasonografem, ženy i muži si mohou nechat vyšetřit a diagnostikovat změny na kůži, nebo se mohou nechat vyšetřit na okultní krvácení. Maminky mohou získat příspěvek na koupi digitální chůvičky. Dětem VZP přispívá na letní tábory, nebo ozdravné pobyty u moře – Mořský koník, ale i na bezlepkovou dietu. Aktuálně VZP dětem i dospělým, přispívá i na očkování proti žloutence typu A a AB.

Oldřich Tichý,vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí

VOJENSKÁ ZDRAVOTNÍ POJIŠŤOVNA ČR

(VoZP ČR), 201, www.vozp.cz

VozP ČR má velice široké pole působnosti, své si tam najde každý. Paradoxně se všichni nejdříve dívají po výhodách pro pojištěnce, ale nejdůležitější zprávou pro pojištěnce je vždy hospodaření zdravotní pojišťovny a platby lékařům. VoZP ČR platí vždy včas své závazky zdravotnickým zařízením za odvedenou zdravotní péči a již tradičně hospodaří s kladným hospodářským výsledkem. To je základní zpráva pro každého, kdo přechází k nové pojišťovně.

VoZP ČR se soustředí na prevenci má 25 preventivních programů pro všechny věkové kategorie pojištěnců. Za mnohé jen selektivně. Kupř. na rovnátka mladým až do 30 let přispíváme až 2400 Kč, těhotným ženám na pohybové aktivity až 1000 Kč, dětem do 3 let na plavání až 1000 Kč, na očkování proti rakovině děložního čípku až 2500 Kč, profesionálním řidičům až 1500 Kč a jako jediná zdravotní pojišťovna přispíváme na kůru na odvykání kouření až 1000 Kč. Pro děti do 18 let zásadním způsobem přispíváme na ozdravné pobyty u moře nebo na horách, včetně ozdravných pobytů pořádaných samotnými školami (škola v přírodě, lyžařský výcvik), atd., atd. včetně příspěvku na očkování proti klíšťové encefalitidě, žloutence a jiným závažným infekčním onemocněním. Naši pojištěnci mohou také využívat špičková zdravotnická vojenská zařízení. Ale znovu opakuji, důležité je si při výběru zjistit hospodaření pojišťovny, a v tomto ohledu je VoZP ČR jako jedna z mála zdravotních pojišťoven v kladných číslech.

Richard Medek, mediální a marketingový manažer

ČESKÁ PRŮMYSLOVÁ ZDRAVOTNÍ POJIŠŤOVNA

(ČPZP), 205, www.cpzp.cz

ČPZP je ekonomicky silná a respektovaná zdravotní pojišťovna s celorepublikovým dosahem. Péči o své zdraví jí svěřilo již téměř 1,2 milionu klientů, kteří využívají výhod profesionálního a osobního přístupu jejích zaměstnanců, dostupnosti prostřednictvím husté celorepublikové sítě poboček i moderní telekomunikační techniky, tedy komunikují se svou zdravotní pojišťovnou z domova, kanceláře či z mobilu.

ČPZP se snaží být pojišťovnou přívětivou ke svým pojištěncům bez rozdílu. Ze základního fondu zdravotního pojištění hradí všem potřebné zdravotní služby. ČPZP je pro pojištěnce atraktivní díky pestré nabídce preventivních programů, zajímavých bonusů, online služeb a mimořádných akcí. V letošním roce může každý pojištěnec ČPZP vyčerpat z fondu prevence až 1500 Kč. Ale to není vše, pojištěnci ČPZP mohou čerpat i bonusy navíc. Oblíbenými bonusy nad rámec 1500 Kč jsou například vitaminy pro děti, balíčky pro novorozence, na jaře a na podzim pak plavání zdarma nebo za zvýhodněnou cenu ve vybraných bazénech po území ČR. Dalším zajímavým produktem nad rámec standardních preventivních programů je Bonus plus, kde jsou pojištěnci odměňováni za absolvování lékařské preventivní prohlídky či za aktivaci karty života (tj. soubor elektronických informací o zdraví pojištěnce). V letošním roce mohou účastníci programu Bonus Plus vyčerpat až 500 Kč k proplacení vybraných pohybových a relaxačních aktivit, nebo je proměnit za věcné produkty.

Elenka Mazurová, tisková mluvčí

OBOROVÁ ZDRAVOTNÍ POJIŠŤOVNA

zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví (OZP), 207, www.ozp.cz

OZP zajišťuje svým klientům komplexní a profesionální služby šité na míru přímo jejich potřebám. Zdravotní programy jsou určené ženám, těhotným, matkám s dětmi, manažerům – zkrátka aktivním lidem každého věku a profese.

Motivací při výběru OZP je široký systém benefitů, slev a výhod, který pojišťovna svým klientům poskytuje, ne jako krátkodobé a nesmyslné dárečky, ale například i v rámci cestovního pojištění, kde sleva činí celých 50 %. OZP se v první řadě zaměřuje na prevenci. Na rozdíl od ostatních pojišťoven nabízí širokou paletu speciálních preventivních programů, jako jsou například STOP rakovině, STOP kouření, STOP infarktu a STOP osteoporóze, kdy pojišťovna za klienta vyřídí vše potřebné a uhradí preventivní vyšetření. Velmi populární je také Asistenční služba OZP, kterou využívá téměř 120 tisíc klientů. OZP a také online zdravotní deník VITAKARTA, kde lze sledovat poskytnutou péči, doplatky za léky, nebo se přímo objednávat ke specialistům.

„Když potřebujete poradit co a jak, prostě nám zavoláte a my se postaráme, abyste dostali rychlou a efektivní zdravotní péči nebo vás třeba rovnou objednáme k lékaři,“ vysvětluje výhody pojištění generální ředitel OZP Ladislav Friedrich.

ZAMĚSTNANECKÁ POJIŠŤOVNA ŠKODA

(ZPŠ), 209, www.zpskoda.cz

ZPŠ se vyznačuje:

  • osobním přístupem k pojištěnci,
  • solidní platební schopností vůči poskytovatelům zdravotních služeb,
  • výhodnými programy pro maminky a novorozence a zdravotními programy otevřenými pro ostatní pojištěnce,
  • příspěvky a 30 dny cestovního pojištění zdarma pro bezpříspěvkové dárce krve,
  • širokou škálou příspěvků na očkování,
  • možností sjednání výhodného cestovního pojištění,
  • preventivními akcemi pro dětské pojištěnce,
  • možností online objednání na klientské centrum v Husově ulici v Mladé Boleslavi,
  • vánočními dárky pro děti do 15 let,
  • slevovým programem u smluvních partnerů ZPŠ,
  • ochotným personálem a příjemným prostředím na našich pobočkách,

Při náboru nových pojištěnců nyní běží program „Pojištěnci ZPŠ nahazují udičku“, kdy stávající pojištěnec získá za nového pojištěnce dárkový poukaz v hodnotě 1000 Kč, který může uplatnit u nasmlouvaných partnerských společností.

Od loňského září mohou naši pojištěnci využívat novou službu s názvem Karta mého srdce. Jedná se o zabezpečeného elektronického průvodce péčí o zdraví pojištěnce, jehož základem je tzv. individuální účet, tedy přehled na pojištěnce vykázaných zdravotních výkonů. Součástí systému je dále agenda doplatků a poplatků, praktická pro OSVČ a OBZP, informace o zapůjčených zdravotnických prostředcích a také moduly věnující se užívání léčiv, prevenci a dispenzarizaci. Karta dále umožňuje vkládat vlastní záznamy o zdravotním stavu, dokumentaci z podstoupených vyšetření a mnoho dalšího.

Petr Kvapil, asistent ředitelky ZPŠ 

ZDRAVOTNÍ POJIŠŤOVNA MINISTERSTVA VNITRA ČR

(ZPMVCR), 211, www.zpmvcr.cz

Zdravá filozofie ZP 211: pojišťovna je schopná svým více než 1,2 miliónům klientů uhradit i tu nejnákladnější léčbu, zajistit dobrého lékaře kdekoliv v republice, dobře se o ně postarat ve chvíli, kdy přijde nemoc nebo úraz.

Unikátní preventivní prohlídky
ZP 211 nabízí klientům možnost přihlásit se na unikátní komplexní onkologické vyšetření v Masarykově onkologickém ústavu v Brně a komplexní vyšetření kardiovaskulárního systému v Odborném léčebném ústavu v Lázních Teplice nad Bečvou.
Pomáhá i se změnou životního stylu v čtyřměsíčním programu „Změním se“, vedeném specialistou na výživu Petrem Havlíčkem.

Cestovní pojištění studentům zdarma
Studenti od 15 do 26 let mají u ZP 211 cestovní pojištění po Evropě zdarma v délce 180 nebo 60 dní. Ostatní klienti mohou uzavřít výhodné cestovní pojištění. Lze sjednat i výhodné pojištění pro pobyt v nemocnici či úrazové pojištění.

Karta života
Karta života zajistí klientům ZP 211 neomezený přístup k výpisu jejich zdravotní péče, ale i řadu dalších služeb – SOS tlačítko na chytrém telefonu, plánování prevence, seznam lékařů, informace o užívaných lécích…

Pojištění Nadstandard 211
Se ZP 211 máte možnost uzavřít velmi zajímavé Osobní zdravotní pojištění NADSTANDARD 211, určené na úhradu nadstandardní péče jako je např. lepší pokoj v nemocnici, ošetření u zubaře, nadstandardní sádra atd.

Odměny pro dárce krve
ZP 211 poskytuje dárcům krve, krevní plazmy a kostní dřeně vitamíny. Mohou čerpat příspěvek 3000 Kč nebo 6300 Kč (držitelé zlaté Janského plakety nebo Zlatého kříže) na ozdravný lázeňský pobyt a v případě nevyužití tohoto pobytu pak mohou čerpat náhradní možnosti ve výši 1000 Kč, resp. 2000 Kč například na stomatologické výkony, léčbu zrakových vad laserem, dioptrické brýle, kontaktní čočky atd.

Léčebné pobyty dětí
Pro chronicky nemocné děti s onemocněním dýchacích cest, kůže nebo jejich kombinací pořádá ZP 211 léčebně-ozdravné pobyty ve Vysokých Tatrách a v Řecku.

Další výhody
Více než 500 obchodníků nabízí klientům ZP 211 slevy na jejich zboží a služby. Sama ZP 211 nabízí klientům finanční příspěvky na různá vyšetření či očkování a jiné bonusy.

Hana Kadečková, tisková mluvčí

REVÍRNÍ BRATRSKÁ POKLADNA

(RBP), 213, www.rbp-zp.cz

RBP má v přepočtu na 1 pojištěnce ve srovnání s ostatními zdravotními pojišťovnami dlouhodobě zdaleka nejvyšší rezervy ve fondu, z nějž se hradí poskytnutá zdravotní péče. Ve vazbě na výše uvedenou informaci rovněž dlouhodobě nemá vůči poskytovatelům zdravotních služeb žádné závazky po lhůtě splatnosti, z čehož vyplývají korektní vztahy mezi poskytovateli a pojišťovnou, resp. jejími pojištěnci.

RBP ve své činnosti klade vysoký důraz na zdravotní prevenci, mj. rozesílá písemná upozornění klientům při překročení doporučených termínů preventivních prohlídek u praktických lékařů, stomatologů a gynekologů (buďto plošně nebo účastníkům jednotlivých programů), věnuje značné prostředky na podporu očkování, a to v některých případech jako jediná zdravotní pojišťovna (např. očkování proti pneumokoku látkou Prevenar u pojištěnců nad 50 let věku).

RBP pro své pojištěnce zajišťuje nepřetržitou telefonní lékařskou poradnu (v ceně místního hovoru odkudkoli z ČR).

Pro situace, kdy podle právních předpisů nelze z prostředků veřejného zdravotního pojištění klientům přispívat na aktivity směřující dle jejich podmínek a představ ke zdravému životnímu stylu, se záměrem vytvořit pro tyto klienty podmínky, aby jim na tyto aktivity zbývaly prostředky vyplývající z úspor v jiných výdajových oblastech, sjednává pro své pojištěnce v rámci tzv. Slevového programu slevy při nákupu zboží nebo služeb, a to v poměrně širokém spektru, pochopitelně s preferencí k vazbě na zdravý životní styl.

Naše nabídka programů zejména v oblasti prevence je bohatá, snaží se pokrýt všechny věkové kategorie pojištěnců, a to pro děti do 6 let, děti a mládež od 7 do 18 let a pojištěnce nad 19. let. Pro pojištěnce máme připraveny balíčky s čerpáním do 1000 Kč (http://www.rbp-zp.cz), u dětí do 18 let pak lze čerpat i do 1500 Kč (www.rbp-zp.cz nebo www.rbp-zp.cz). Pro všechny je určen bonusový program www.rbp-zp.cz, ze kterého lze čerpat příspěvky nad limit balíčku.

Podpora dárců krve www.rbp-zp.cz, slevový program www.rbp-zp.cz.

Jan Vomlela, asistent ředitele

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).