Hlavní navigace

Vejce pro vegany? Veganský festival nabídl i další náhražky

7. 11. 2016

Sdílet

 Autor: Jana Zlámalová
Nabídka obřího veganského festivalu se dělila na přirozeně veganské pokrmy a na náhražky živočišných produktů. Nešlo tu ale jen o samotné jídlo, ale také o otázky, proč je konzumace masa společensky přijatelná a naopak veganství je považováno za abnormalitu.

Koncem října se v Londýně konal veganský festival Veg Fest UK. Akce se prezentuje jako největší událost svého druhu v celé Evropě a není důvod tomuto tvrzení nevěřit. Festival probíhal v jedné z hal londýnského výstaviště Olympia, kam se vešlo téměř dvě stě padesát vystavovatelů. K vidění zde byly jak veganské restaurace a cateringy, tak i výrobci veganských potravin, k přírodě šetrná kosmetika a móda a také nejrůznější kampaně na podporu veganství.

Hlavním tématem, které se prolínalo všemi třemi výstavními prostorami, bylo ale především veganské jídlo a to, jak jíst pestře bez masa, vajec a mléčných produktů.

Koláč bez jediného vejce

Zjednodušeně lze říct, že celá nabídka se dělila na přirozeně veganské pokrmy a na náhražky živočišných produktů.

Do první kategorie spadají například veganské koláče od firmy Cool jerk Vegan Pies. Koláče plněné mletým masem schovaným pod pokličkou z křehkého těsta jsou v Británii velmi populární. Do těsta se kromě mouky, vajec a másla přidává také vepřové sádlo, které koláčům dodává specifickou, pro cizince snad až nepříjemnou chuť. Britské koláče jsou prostě od prvního do posledního sousta plné živočišných produktů. V Cool Jerk Vegan Pies ale pečou výborné koláče bez použití jediného vejce nebo lžičky sádla. Místo mletého masa jsou tyto koláče plněné například houbovou směsí, thajským curry nebo marockou zeleninou. Na Twitteru tato skotská pekárna zmiňuje, že za dva dny na londýnském festivalu prodala deset tisíc koláčů. Osobně lituji, že jsem si koupila jenom tři.

Kromě slaných koláčů bylo u dalších vystavovatelů možné také ochutnat velké množství sladkých dezertů, nejrůznějších zeleninových a luštěninových salátů, smoothies a směsí ve stylu curry. Všechny tyto pokrmy mohou být snadno připraveny podle veganských pravidel a mnoho stánků na londýnském festivalu bylo dobrou ukázkou toho, že chutně se dá vařit i bez vajec nebo mléka.

Veganská vejce z moře

Veganské curry nebo salát chutnají výborně, ale ničím neobvyklým většinou nešokují. To mnohem zajímavější situace nastává, když se výrobci rozhodnou vytvořit například veganský párek nebo veganské sýry. Těchto odvážných náhražek živočišných produktů bylo na Veg Festu velké množství.

Asi nejvíce pozornosti se podařilo přitáhnout veganskému vejci od americké společnosti Follow Your Heart. Tato firma se zaměřuje na výrobu veganské majonézy Vegenaize a dresingů z ní připravených. Na londýnském festivalu ale bylo možné seznámit se i s jejím novým produktem VeganEgg.

Obal tohoto výrobku je trochu matoucí. Na první pohled by se mohlo zdát, že uvnitř klasické krabičky na vejce se ukrývá něco, co bude mít skořápku a oválný tvar stejně jako opravdové vejce. Ve skutečnosti se ale v papírovém obalu schovává pouze pytlík s práškem z mořské řasy, který je možné využít všude tam, kam by mělo přijít vejce. Pochopitelně z této náhražky není možné připravit pošírovaná vejce nebo volská oka, ale na přípravu smažených vajíček nebo pečení dezertů je VeganEgg prý perfektní.

Ořechové sýry pro vegany

Na rozdíl od vejce z mořských řas jsou chutí, tvarem, i strukturou téměř k nerozeznání od svých předloh veganské sýry. Ty se vyrábějí z ořechů nebo mandlí a chuť jim dodává rozmanité koření. Výrobci se se svými výrobky snaží co nejvíce přiblížit skutečným sýrům a tak s pomocí různých kombinací koření a odlišné textury připravují veganské sýry, které imitují celosvětově známé druhy sýrů. Ochutnat tak bylo možné například veganskou mozzarellu, parmezán, řecký sýr nebo sýr ve stylu italské gorgonzoly. Osobně jsem k těmto produktům byla vždy poměrně skeptická. Ochutnávky na londýnském festivalu mě ale přesvědčily, že sýr z oříšků může chutnat stejně dobře jako ten z kravského mléka.

Kromě už zmíněného Follow Your Heart veganské sýry nabízel například i stánek Nutcrafter Creamery nebo Bute Islands Foods. Posledně jmenovaný prodejce kromě sýrů také prezentoval své veganské uzeniny, jako je chorizo nebo mortadella.

Není problém kachna ani kaviár

Technologie výroby bezmasých uzenin se v posledních letech posunula výrazně vpřed a mnohé vegetariánské náhražky jsou tak dnes velmi chutné a od svých masových předloh někdy až k nerozeznání. Například bezmasý párek v hot dogu od Mighty Forks chutnal lépe než některé vepřové párky, ze kterých se toto pouliční jídlo běžně připravuje.

Důkazem toho, že se dá dnes vytvořit snad jakýkoliv živočišný produkt, je vegetariánský kaviár, který nabízela společnost Vegetarian Caviar Club. Tento kaviár, kvůli kterému nezemřela jediná ryba, se vyrábí z mořských řas procesem nazývaným sferifikace. Díky tomuto postupu je možné vytvořit kaviárové kuličky mnoha tvarů a velikostí a následně tak napodobit různé druhy kaviáru.

Pokud by ale probíhalo hlasování o nejlepší náhražku masa, bez váhání bych svůj hlas dala londýnskému cateringu Happy Maki. Cílem této společnosti je připravovat chutné sushi a zároveň se vyhnout neudržitelnému výlovu světových oceánů. V Happy Maki proto své rýžové rolky plní netradičními druhy zeleniny a vegetariánským masem. Na festivalu tak bylo možné ochutnat sushi wrap s pekingskou kachnou v hoisin omáčce nebo s křupavým kuřetem. Musím se přiznat, že kdybych nevěděla, že se jedná o vegetariánský pokrm, tak bych té kachně klidně uvěřila i její křupavou kůžičku.

Proč je pojídání masa společensky přijatelné

Londýnský festival nebyl ale jenom o samotné konzumaci jídla. V několika posluchárnách se také konaly přednášky a workshopy na téma veganství a udržitelný rozvoj. Například jedna z hodinových prezentací se snažila odpovědět na otázku, proč je konzumace masa společensky přijatelná a naopak veganství je považováno za abnormalitu.

Vše to prý už začíná v raném dětském věku, kdy jsou děti od narození prostřednictvím hraček, filmů a internetu vedeny k tomu, že některé druhy zvířat jsou na světě od toho, aby byly snědeny. Problém této výchovy tkví podle autorů prezentace především v tom, že děti nezískají přehled o tom, jak probíhá přeměna živého kuřete na úhledný kousek masa na jejich talíři. Společnost se tak následně zbavuje povědomí o utrpení, které každé hospodářsky chované zvíře musí prožít.

Na London Veg Festu se během dvou dnů najedlo více než třináct a půl tisíce návštěvníků. K tomu, aby si každý z nich pochutnal na dobrém sushi nebo hamburgeru, nemusel zemřít jediný tvor. Možná, že kdyby se takových akcí po světě konalo více, jednou v budoucnu by nastala doba, kdy by vegetariánství nebylo považováno za úchylku, protože každý by dal rád přednost chutnému zeleninovému koláči před mdlým masem z kuřete, které svůj život prožilo v nedůstojných podmínkách.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Cestovatelka a publicistka. Na svých cestách se zaměřuje především na poznávání místní gastronomie a foodie trendů.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).