Hlavní navigace

Strava je pestrá i bez masa a vajec, tvrdí autorka Veganova průvodce

15. 7. 2015

Sdílet

 Autor: Kateřina Mlejnková – Koki9, zdroj coreGirls (www.coremusic.cz)
Karolína Rathousová, neboli blogerka Dewii, vydala knihu Veganův průvodce, která má být příručkou, návodem a inspirací pro začínající i pokročilé vegany.

Kniha Veganův průvodce vysvětluje nejen proč se stát veganem v osobním i globálním smyslu (chránit zvířata, pomáhat planetě), poukazuje i na zdravotní benefity tohoto životního stylu. Především ale poskytuje mnohé recepty, triky a tipy na veganská jídla, která můžete vyzkoušet, nebo, pokud již veganem jste, jimi obohatit svůj jídelníček. Jak říká autorka Karolína Rathousová: „Guláš a svíčková i bez masa chutnají skvěle.“

Právě jste vydala knihu o veganství, resp. o tom, jak se veganem stát. Co vás vedlo k této myšlence? Proč hned kniha? Máte s tím nějaké zkušenosti?

K nápadu napsat knihu jsem přišla díky svému blogu, kde se též snažím lidem pomoci s veganstvím. V knize jsou tak aktualizované a rozšířené články z blogu. Před průvodcem jsem vydala kolektivní kuchařku, jinak zkušenosti s knihami nemám žádné. Veganův průvodce byla moje samostatná premiéra.

O čem váš blog je a co si na něm lidé nejvíce cení? Kolik máte čtenářů a jak vás blog samotný inspiruje?

Blog začal jako lifestyle blog a až časem se k tomu připojily recepty a články o veganství. Čtenářů mám momentálně přes jedenáct set a právě toto číslo společně se zpětnou vazbou od nich byly mojí motivací a inspirací. 

Myšlenka napsat knihu tedy vyšla z blogu a dotazů a příspěvků vašich čtenářů?

Ano, v knize je pár předělaných článků z blogu, plus knihu před vydáním schválilo pár lidí, kteří ještě doplnili své poznámky, co jim tam chybí. 

Vysvětlete, prosím, neznalým, rozdíl mezi vegetariánstvím a veganstvím. A proč jste vegankou? Jak se váš život změnil, když jste se vegankou stala?

Vegetariáni nejedí pouze maso a masné výrobky, vegani nekonzumují žádné živočišné výrobky, včetně přídavných látek. Já jsem se k veganství dostala přes vegetariánství. Zjistila jsem, že nejen za masem, ale též za vajíčky a mléčným průmyslem se skrývá utrpení zvířat, a nechtěla se na tom nadále podílet. Hlavním důvodem, proč jsem se stala vegankou, byla tedy etická stránka věci – nechtěla jsem dále podporovat krutý živočišný průmysl. Hodně se však zajímám o zdravou stravu a veganství mi bylo sympatické i ze zdravotní stránky. Veganství mi nejen změnilo způsob stravování, ale též způsob uvažování o některých věcech. Navíc mi dalo koníčka a spoustu nových přátel.

 

I u nás je tento druh životního stylu (není to totiž jen o stravování, že?) stále populárnější. Proč si myslíte, že tomu tak je?

Veganství je určitě stále populárnější, dle mého názoru se lidé čím dál tím více začínají soustředit na to, co jedí, a veganství je obecně bráno jako zdravá strava – tak to lidé zkoušejí. Navíc stále vzrůstá povědomí o krutostech živočišné výroby, což veganství též nahrává. 

Komu je kniha určena a co si slibujete od jejího vydání? Publicitu? Že se více lidí začne o veganství zajímat?

Průvodce je určen především veganům – začátečníkům, ale čerpat z něj může i „pokročilý“ vegan či konvenčně se stravující jedinec. Knihu jsem vydala z jediného důvodu – chtěla jsem seskupit všechny potřebné informace okolo veganství tak, aby bylo pro jedince přístupnější a snazší.

Jaké jsou vaše další plány? Chcete pokračování knihy? Plánujete film nebo jiné druhy osvěty o veganství?

Další plány jsou hlavně kuchařky a též plánuji knihu o veganské stravě. 

Kdo vám knihu vydal? Sehnala jste sponzora, nebo jste si vše hradila sama?

Knihu jsem si hradila sama. 

Výtěžek z prodeje knihy je věnován na charitu. Na jakou a proč? 

Část výtěžku putuje na organizaci Farma naděje, jenž má za cíl vytvořit azyl pro týraná zvířata. U nás takový azyl zatím neexistuje, tak jsem se rozhodla jeho výstavbu finančně podpořit. 

Veganův průvodce

  • Je určen veganům, vegetariánům i všem ostatním se zájmem o rostlinnou stravu.
  • Najdete zde kapitoly jako: Seznam netestované kosmetiky, Jak se stát veganem, Seznam restaurací, Přehled certifikátů, Nejčastější argumenty a jak na ně odpovědět, Seznam sladkostí, Veganská výživa, Seznam událostí a mnoho dalších.
  • Cílem průvodce je udělat veganství jednodušším.

Kdybyste si měla vybrat tři favority mezi recepty a ingrediencemi, které by to byly?

Určitě to bude kokosové kari s tempehem a rýží, poté sushi maki a nigiri s avokádem a ovesné lívance s džemem a oříškovým máslem. 

Z ingrediencí paklahůdkové droždí, jelikož je nutričně bohaté a skvěle ochutí pokrm. Pak tofu, které je plné bílkovin a dá se s ním v kuchyni neskutečně kouzlit. A konečně jakékoliv ovoce, protože je to ta nejlepší a nejzdravější sladkost. 

Bez jakých potravin si svůj jídelníček nedovedete představit?

Ovoce, zelenina, rýže, ovesné vločky, oříšková másla a tofu. 

Spousta lidí si stále ještě myslí, že vegetariánství a veganství je velmi „chudé”. Speciálně česká kuchyně je založena na mase. Jak se bez masa a dalších „běžných” potravin žije? A co je pro vás největším benefitem?

I svíčková či guláš chutnají skvěle bez masa. S veganstvím to opravdu není tak strašné, jak si většina společnosti myslí. Veganský jídelníček naopak bývá bohatší než jídelníček konvenčního strávníka, jelikož vegané hodně zkoušejí nové potraviny a recepty a neustále svůj jídelníček obohacují.

Jak byste z pohledu veganského stravování porovnala Českou republiku s ostatními zeměmi? Kde je pro veganství nejúrodněji, které země jsou nejdál a kde jste se inspirovala vy?

Co vím, tak například v Německu se veganství velmi daří: Vznikl zde například kompletně veganský supermarket, jenž dováží své produkty i k nám do ČR. Naopak v Norsku se veganství moc nepřeje a je zde problém v menších městech sehnat jakékoliv veganské produkty.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Mgr. Kristina Vacková – pracovala v řadě odborných časopisů jako šéfredaktorka a editorka, věnovala se PR a marketingu. V současnosti žije převážně v Egyptě, kde se živí především jako fotografka. Je aktivní cestovatelka a blogerka.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).