Hlavní navigace

Vědci: Vegetariánský svět by byl zdravější, bohatší a chladnější

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Kdybychom jedli méně masa a více ovoce a zeleniny, svět by si do roku 2050 mohl ušetřit několik milionů úmrtí ročně. A nejenom to.

Došlo by k podstatnému snížení škodlivých emisí oteplujících naši planetu a ročně bychom ušetřili biliony dolarů za náklady na zdravotní péči a poškozené životní prostředí, tvrdí vědci.

Nová studie publikovaná Národní akademií věd USA je první, která odhaduje pozitivní vliv globálního stravování založeného převážně na surovinách rostlinného původu na celosvětové zdraví lidstva a kvalitnější životní prostředí.

Nevyvážená strava je jedním z největších zdravotních břemen na světě a náš potravinářský systém produkuje více než čtvrtinu skleníkových plynů, tvrdí Marco Springmann, hlavní autor oxfordského programu Budoucnost jídla.

„To, co jíme, ovlivňuje nejen naše zdraví, ale i globální prostředí,“ říká.

Šetrné veganství

Vědci z oxfordské univerzity vytvořili modely efektů čtyř typů stravování:

  • strava běžného typu
  • strava, která se řídí globálními směrnicemi zahrnujícími minimální množství zeleniny a ovoce a omezení červeného masa, cukrů a celkového počtu kalorií
  • vegetariánská strava
  • veganská strava

Výsledky výzkumů ukázaly, že osvojení globálně doporučované životosprávy by vedlo ke snížení počtu úmrtí o 5,1 milionů za rok, zatímco ve veganském světě, který nekonzumuje živočišnou stravu včetně mléka a vajec, by zemřelo o 8, 1 milionu lidí méně.

Co se změn klimatu týká, dodržování stravovacích doporučení by snížilo emise potravinářského průmyslu o 29 %, přijetí vegetariánství o 63 % a veganství o celých 70 %.

Studie dále uvádí, že změny ve stravování by mohly ušetřit od 700 do 1000 miliard dolarů ročně za zdravotní péči a ztracené pracovní dny, zatímco ekonomický benefit ze snížení skleníkových plynů by mohl být až 570 miliard za rok.

Regionální rozdíly

Vědci zjistili, že tři čtvrtiny benefitů by se týkaly rozvojových zemí, zatímco největší změny ve stravování by měly podstoupit státy rozvinuté, vzhledem k vyšším podílům konzumace masa a velkému rozšíření obezity.

Studie se zaměřila na regionální rozdíly, které mohou být použity k identifikaci nejvhodnějších opatření týkajících se produkce a konzumace potravin, říká Marco Springmann.

Například nižší konzumace červeného masa by měla největší efekt ve Východní Asii, v Západní a Latinské Americe, zatímco navýšení příjmu ovoce a zeleniny by mělo nejpříznivější vliv na snížení úmrtnosti v Jižní Asii a Subsaharské Africe.

Nižší příjem kalorií, vedoucí ke snížení obezity, by hrál klíčovou roli ve zlepšení zdraví ve Východním Středomoří, Latinské Americe a státech Západu, uvádí studie.

Co by to znamenalo

Ale nebude to jednoduché. Dosažení stravování, které vyhovuje mezinárodním doporučením, by vyžadovalo pětadvacetiprocentní nárůst v globálním příjmu zeleniny a ovoce a snížení příjmu červeného masa o padesát šest procent.

Studie uvádí, že celkově by lidé měli přijímat o patnáct procent kalorií méně, než v současnosti.

„Nečekáme, že se z každého stane vegan. Ale změny negativních dopadů potravinářského průmyslu na životní prostředí budou pravděpodobně vyžadovat víc, než jen posun v technologiích. Osvojení zdravější a environmentálně udržitelné stravy může být krokem správným směrem,“ domnívá se Marco Springmann.

Zdroje: Dailymail.co.uk, Reuters.com

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

V současnosti studuje na VŠ obor Marketing. Má za sebou jeden rok působení v lifestylovém internetovém magazínu Surfer. Zajímá se o zdravý životní styl, filozofii a umění. Ráda si rozšiřuje obzory cestováním.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).