Hlavní navigace

Vědci tvrdí, že uměle vytvořili lidské spermie

9. 7. 2009

Sdílet

Pomoc při léčení mužské neplodnosti do budoucna slibují britští vědci z Univerzity v Newcastlu. Oznámili, že se jim jako prvním na světě podařilo vytvořit lidské sperma z kmenových buněk. Informuje o tom server Aktuálně.cz Jejich článek publikoval odborný časopis Stem Cells and Development. Vědci však uvádějí, že jim potrvá nejméně pět let dalších výzkumů, než by se jejich technika mohla dostat do nemocnic.

Pomoc při léčení mužské neplodnosti do budoucna slibují britští vědci z Univerzity v Newcastlu. Oznámili, že se jim jako prvním na světě podařilo vytvořit lidské sperma z kmenových buněk. Informuje o tom server Aktuálně.cz

Jejich článek publikoval odborný časopis Stem Cells and Development. Vědci však uvádějí, že jim potrvá nejméně pět let dalších výzkumů, než by se jejich technika mohla dostat do nemocnic.

Skutečnost, že vědci využili kmenové buňky z lidských zárodků, ukazuje, že jsou skutečně teprve na začátku výzkumu. Pro léčení neplodnosti by bylo samozřejmě zapotřebí vytvářet spermie z kmenových buněk dospělého neplodného muže – ty jsou však mnohem méně proměnlivé než buňky z embrya.


Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je už od dětství velmi zvědavá a neustále se ptá, proč něco tak je nebo není. Miluje vaření a výpravy za chutěmi a vůněmi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).