Hlavní navigace

Ve školách snad odzvoní sladkostem a limonádám

19. 3. 2015

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Aktualizováno: Návrh zákona byl schválen. (19. 3. 2015 17:07)
Senát dnes projednává novelu školského zákona. Mimo jiné se zabývá stravováním. Pokud zákon projde, znamená to konec pro nezdravé potraviny ve školách.

Dnešní školy jsou plné automatů s naprosto nevhodnými potravinami. Vše je trvanlivé, tučné a sladké. Pokud bude schválen navrhovaný zákon, bude to znamenat výraznou redukci toho sortimentu ve školách.

Ministr školství, který návrh předkládá, navrhuje zákaz prodeje nezdravých potravin v automatech i školních prodejnách. Konkrétní omezení by dále stanovila ministerská vyhláška a lze předpokládat, že by se ještě stala předmětem dohadů.

Jak server Vitalia.cz upozornil, automaty a občerstvení nabízejí školákům zcela nevhodný sortiment a děti si ho rády kupují: Co si děti dávají ve školních automatech? Brambůrky a kafe

Konec chipsů i reklamě na nezdravé jídlo

Předběžně se mluví o zákazu prodeje sladkých limonád, brambůrků, balených baget, sladkých tyčinek a dalších cukrovinek, obecně o potravinách, které jsou v rozporu s požadavky na zdravou výživu dětí, žáků a studentů. Zákaz se má vztahovat i na reklamu na podobné produkty.

„Ustanovení se doplňuje na základě celospolečenské poptávky po opatřeních proti nesprávným stravovacím návykům dětí a proti dostupnosti potravin a nápojů, jejichž konzumace odporuje zásadám zdravé výživy, ve školách a školských zařízeních,“ uvádí se v návrhu zákona.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).