Včelí med zabíjí bakterie třikrát efektivněji než med umělý

Autor: Isifa.cz

Od pradávna se využívá v lidovém léčitelství a platí: co nemoc – to jiný druh medu. Vědci také zkoumají, díky čemu dokáže likvidovat bakterie. Mnohdy účiněji než vyráběná antibiotika.

O blahodárných účincích medu hodně věděli již dávní Slované, pro které byl vedle mléka a obilné kaše hlavní složkou výživy. Medem a dalšími včelími produkty se můžeme léčit i podporovat preventivně své zdraví v souladu s přírodou. Ale ani medem bychom se neměli ládovat hlava nehlava a ordinovat si ho bez základní znalosti jeho vlastností.


Autor: Isifa.cz

Med má antibakteriální účinky

Medová terapie

Opatrnost je na místě zejména u medové terapie. Doporučují ji mnozí lékaři, léčitelé i další odborníci, musí se však absolvovat pod dohledem zasvěceného odborníka. Pyl, který včely sbírají, obsahuje sodík, draslík, nikl, titan, vanad, chrom, vápník, měď, železo, fosfor, zirkon, berylium, stříbro, zinek a mnohé další prvky. Když jsme fyzicky vyčerpaní, anemičtí, můžeme začít pylovou terapii, jak již bylo řečeno, pod vedením lékaře-odborníka. Při léčbě pylem rychle vzrůstá množství hemoglobinu v krvi a výrazně se zlepšuje celkový zdravotní stav.

Co nemoc – to jiný med

Na nachlazení, chřipku, kašel, zánět mandlí je nejlepší med lipový, na zánět hrdla a ústní dutiny zase tymiánový, šalvějový, vřesový. Na poruchy trávení, onemocnění žaludku a střevní křeče je nejvhodnější akátový, levandulový, tymiánový, mátový, meduňkový a šalvějový med. Při onemocnění jater a žlučových cest pomůže med mátový či řepkový. Při léčení srdeční neurózy a jiných srdečně-cévních onemocnění jsou nejvhodnější medy s vysokým obsahem éterických olejů: levandulový, kaštanový, kozlíkový, mátový a med jehličnatých stromů. Při nemocných ledvinách a močových cestách pomáhá med akátový a kaštanový, ale i řepkový, levandulový a eukalyptový.

Přečtěte si: Nejlepší med na světě? Z Yukatanu

Z medu můžeme také připravit dobrý nápoj na pročistění organismu. Dvě polévkové lžíce medu smícháme se šťávou z poloviny citrónu a šálkem horké vody. Tento nápoj vypijeme vždy na lačno před snídaní.

Léčení medem

  • nachlazení, chřipka, kašel, zánět mandlí: lipový med
  • zánět hrdla a ústní dutiny: tymiánový, šalvějový a vřesový med
  • poruchy trávení, onemocnění žaludku a střevní křeče: akátový, levandulový, tymiánový, mátový, meduňkový a šalvějový med
  • onemocnění jater a žlučových cest: mátový či řepkový med
  • srdeční neuróza, srdečně-cévní onemocnění: medy s vysokým obsahem éterických olejů (levandulový, kaštanový, kozlíkový, mátový a med jehličnatých stromů
  • nemoci ledvin a močových cest: akátový a kaštanový med, ale i řepkový, levandulový a eukalyptový

Propolis proti bakteriím

Propolis má vysoké antibakteriální účinky, větší než samotný med. Zabraňuje tvorbě hnilobných procesů. Propolis má dobré antiseptické, regenerační a bakteriocidní účinky. Lze jím léčit různá kožní onemocnění, malé ranky i dlouho se nehojící rány, žaludeční a dvanáctníkové vředy, propolisovou mastí také hemoroidy.

Propolis má rovněž regenerační vlastnosti – urychluje tvorbu měkkých tkání. Proto je účinný při léčení různých ran a kožních onemocnění včetně alergických. Působí proti bolestem, a to velmi účinně (například při bolestech zubů a dásní). Zmírňuje i kašel a rýmu.

Čtěte dále: Přírodní antibiotika vám možná rostou na zahrádce

Selžou-li antibiotika, pomůže med

Léčivých účinků medu si všimli lidé už před staletími. Aniž znali mechanismus působení léčivých látek, odpozorovali jeho blahodárné účinky a med zaujal čestné místo v lidové medicíně. Zaujal i tým vědců a zejména mikrobiology z University of Wales Institute, kteří společně začali pátrat, proč a díky jakým látkám dokáže med efektivně likvidovat bakterie. Nejstarší zachované zprávy o použití medu k léčení nehojících se ran pocházejí již ze starověkého Egypta. Donedávna se předpokládalo, že povlak z hustého medového sirupu zabraňuje přístupu vzduchu a bakterií k ráně a vysoký obsah cukru zpomaluje množení bakterií. Při ověřování této teorie vědci zjistili, že za antibakteriální účinky vděčí med nejen vysoké koncentraci cukru, ale i přítomnosti dalších látek. Tyto látky dokáží zastavit rozmnožování bakterií, které odolávají některým druhům vyráběných antibiotik.

V porovnání s umělým medem, naneseným ve stejné vrstvě a se stejnou koncentrací cukrů, jasně zvítězil přírodní včelí med, který zabíjel bakterie třikrát efektivněji než med umělý. Zatím však není zcela jasné, kterým složkám med za tyto vlastnosti vděčí.

Například některé typy přírodního medu při svém ředění vodou vytvářejí peroxid vodíku, který zabíjí bakterie a může být použit pro čištění ran. Možnost, že by vzniklý peroxid vodíku byl jedinou účinnou látkou, tým vědců vyloučil, neboť antibakteriální účinky prokázaly i druhy medu, které uvolňování peroxidu vodíku nezpůsobují. Při testech byly použity kmeny bakterií Staphlyococcus a Enterococcus odebrané z poranění a z nemocničních ploch. Oba dva druhy jsou poměrně odolné vůči antibiotikům methicillin a vancomycin a laboratorní pokusy prokázaly, že látky v medu si s bakteriemi poradí.

Příčinou antibakteriálních účinků medu jsou nejspíše enzymy, které včely vylučují při výrobě medu, nebo látky obsažené v určitých typech rostlinného nektaru. Na informace o léčivých vlastnostech okamžitě zareagovaly některé společnosti, které začaly dodávat na trh sterilizované obvazy pro ošetření poranění napuštěné medem.

Výzkum enzymů v medu je teprve v samých začátcích a je na místě zachovat opatrnost nákupu medu v supermarketech za účelem léčení poranění. Je totiž pravděpodobné, že tepelný proces zpracování medu prodávaného v obchodech eliminuje jeho antibakteriální schopnosti. Navíc kvalita medu v obchodech je bohužel jak známo nevalná.

K tématu: To je šlágr! Med z kukuřice a brambor

Galerie: Podívejte se, jaké medy jsme našli v českých prodejnách

5 názorů Vstoupit do diskuse
poslední názor přidán 19. 8. 2014 6:33