Hlavní navigace

Varování: Divoký losos obsahuje parazitického červa

12. 8. 2016

Sdílet

 Autor: MZ ČR / Wikipedia-Anilocra
Hlavní hygienička ČR varuje před konzumací závadné potraviny. Jedná se o divokého uzeného lososa. Obsahuje lidskému organismu nebezpečného parazita.

Na možnou závadnost uzeného divokého lososa z pražské prodejny Albert upozornil spotřebitel, který měl po jeho konzumaci zdravotní potíže. Jednalo se o potravinu „Losos divoký uzený – kousky 100 g, datum spotřeby 22. 7. 2016“. Na tento podnět provedli hygienici kontrolu v prodejnách Albertu na Praze 1, konkrétně na Václavském náměstí a Na Můstku 16.

„V rámci výkonu státního zdravotního dozoru bylo zjištěno, že šarže L23012562/T4 s datem spotřeby 22. 7. 2016 již není k dispozici, a proto byl odebrán stejný výrobek šarže L23012562/T4 s datem spotřeby 11. 8. 2016,“ uvedl Ladislav Šticha, mluvčí ministerstva zemědělství. Prodávajícím je společnost Nekton – Vrňata s.r.o.

Losos obsahuje parazitického červa

Při laboratorním vyšetření hygienici zjistili přítomnost Anisakis, druh škrkavky Anisakis simplex. Jedná se o parazitického červa trávicího traktu mořských savců.

Parazit, nazývaný též sleďový červ, je pro člověka nebezpečný – larvy v tělní dutině či svalovině ryb jsou silným alergenem a člověkem pozřené živé larvy mohou proniknout skrze žaludeční stěnu do vnitřních orgánů.

Hlavní hygienička Eva Gottvaldová proto varuje spotřebitele před konzumací této potraviny.

Zdroj: MZ ČR

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).