Vyplatí se těsto na cukroví koupit, nebo udělat doma?

Autor: Photl.com

Porovnali jsme, co vyjde levněji. Cena ale není vše, domácí recepty pracují s pěti složkami, v polotovaru je jich až dvacet. Navíc některým vánočním těstům končí datum spotřeby už teď.

Stejně nás to nemine. Vánoční koledy z oprášených elpíček brzy proniknou do obchoďáků, aby dokreslily atmosféru, kterou už od půli října nastiňuje vánoční zboží v regálech. A nejsou to jenom ozdoby, umělé stromečky a barevné řetězy. Například už od 23. října jsou v nabídce prodejen Tesco i těsta na vánoční cukroví.


Autor: Vitalia.cz / Kateřina Čepelíková

Těsta mají trvanlivost jen do listopadu, lze je konzumovat na Vánoce?

Udělali jsme si Vánoce v listopadu, nakoupili čtyři válečky po tři sta gramech a šestadvaceti korunách a sondovali, co v nich je. Zajímalo nás také, co s vánočními těsty, která mají trvanlivost jen do 14. a 27. listopadu. Do Vánoc nevydrží a před adventem mě u trouby nikdo neuvidí.

Podívejte se, jak dopadne srovnání cen a složení domácích a kupovaných těst na vánoční cukroví:

  • těsto linecké
  • těsto kakaové linecké
  • těsto oříškové
  • těsto na vanilkové rohlíčky

Těsto linecké / Těsto kakaové linecké

Mé kuchařce pro přípravu lineckého těsta postačí pět surovin:
hladká mouka, máslo, žloutek, moučkový cukr a z citronu trochu strouhané kůry a lžička šťávy.

Koupenému lineckému málem nestačí etiketa, složení vyjde na šest řádků a ve finále se blíží ke dvaceti ingrediencím. Kakaové linecké má stejné složení, jen je v něm navíc kakao.

Složení kupovaného lineckého těsta: mouka pšeničná, tuk rostlinný částečně ztužený/olej rostlinný, emulgátory mono a diglyceridy jedlých mastných kyselin, aroma přírodně identické, barvivo alfa, beta, gama karoten, kyselina citronová, konzervant sorbant draselný, sůl, cukr, vejce pasterovaná, ciropasta/dřeň jablečná, sirup glukózový, kyselina L-askorbová, konzervant benzoan sodný/cukr vanilkový/aroma ethylvanilin/

Hrubými počty dojdeme při domácí výrobě k částce 32 Kč za půl kila těsta. Přepočteno na 300 g, které jsme pořídili v obchodě, jsme na dvaceti korunách. Už tady se nám domácí příprava vyplatí, stejné množství koupeného lineckého totiž vyjde na 26 korun. Navíc u vlastního hnětení máte jasnou představu, čím následně budete obohacovat svá těla.

Čtěte dále: Dejte si k vánočním pohádkám zdravé cukroví

Oříškové těsto

Těstu na ořechy stačí na výčet nezbytných ingrediencí jedna ruka, podle mého receptu sem patří:
mleté lískové ořechy, cukr moučka, máslo nebo tuk, hladká mouka, lžíce kakaa

Ořechové těsto z regálu obchodu potřebovalo ke vzniku cirka patnáct složek.

Složení kupovaného oříškového těsta: mouka pšeničná, tuk rostlinný částečně ztužený/olej rostlinný, emulgátory mono a diglyceridy jedlých mastných kyselin, aroma, přírodně identické barvivo alfa-beta karoten, kyselina citrónová, konzervant sorban draselný, sůl, cukr, podzemnice, vejce pasterovaná, kurkuma, cukr vanilkový/aroma ethylvanilin/, aroma

Rozhodně nelze tvrdit, že je těsto zasypáno nebezpečnými dávkami emulgátorů, stabilizátorů a konzervantů, ale přidali byste na přilepšenou do svého těsta barviva nebo pasterovaná vejce? Domácí výroba oříškového těsta vyjde v přepočtu o tři koruny levněji než stejné množství polotovaru. V domácím těstě máme navíc třetinu hmoty tvořenou oříšky. V kupovaném bych tuto jistotu nesdílela, vzhledem k tomu, že zaujímají ve složení až desáté místo, za konzervanty a barvivem.

Srovnání těsta na vánoční cukroví – kupovaná versus domácí:

Těsto na vanilkové rohlíčky

Kuchařka praví, dej do díže:
hladkou mouku, moučkový cukr, máslo, mleté lískové oříšky a 1 žloutek,
propracuj a máš těsto na nejlepší vanilkové rohlíčky pod sluncem.

Zase jen pět surovin a můžu se dát do válení? A co když se raději budu válet sama a těsto koupím už hotové? Budu tam mít čtrnáct přísad.

Složení kupovaného těsta na rohlíčky: mouka pšeničná, tuk rostlinný částečně ztužený/olej rostlinný, emulgátory mono a dyglyceridy jedlých a mastných kyselin, aroma přírodně identické, barvivo alfa.beta.gama karoten, kyselina citronová, konzervant sorban draselný, sůl/cukr, podzemnice, sója drť pražená, vejce pasterovaná, skořice, cukr vanilkový/aroma ethylvanilin

Ušetřím možná deset minut času na přípravu a pár drobných, ale to je tak všechno. Cenově kupované těsto může přesvědčit, vychází jako jediné z našich vzorků levněji, 300 g pořídíte za 26 Kč, doma za stejné množství vydáte 27 Kč. Ale složení vás asi nenadchne. Domácí výroba je sice o fous dražší, ale zas budu vědět, že v těstě nemám přimíchanou opraženou sojovou drť, aby vypadalo víc oříškově, ani ze špajzu nevytáhnu pasterovaná vejce a nezakonzervuji svůj mistrovský kousek sorbanem draselným.

Spotřebujte do listopadu?

Ve smršťovací folii přebývající vánoční těsta si své nové majitele hledají snadno. Nestojí moc, ten, kdo po nich sáhne, věří, že ušetří trochu času, a jsou i tací, kteří ho kupují jen kvůli dětem – vykrajování, provonění bytu, dekorace… A k tomu takovéto šišky přímo vybízejí.

Na druhou stranu je třeba počítat s tím, že vám neušetří ani ušpiněnou linku, ani se díky nim nezbavíte těsta za nehty. Ovšem pokud už se rozhodnete, že tyto polotovary do svých domácností přijmete, pamatujte, že musíte hlídat datum spotřeby a zpracovat je co nejdříve. V prodeji jsou totiž těsta, jejichž lhůta končí už v polovině listopadu!

„Datum spotřeby těsta se váže výhradně k těstu jako takovému, nikoliv ke konzumaci,“ řekl nám přímo výrobce hodnocených těst, firma Domita, a dodává, že pečené cukroví může vydržet i dva měsíce. „Záleží samozřejmě i na použití krému, pokud použijete ke spojování máslový, musíte spotřebu urychlit, u marmelády se není čeho obávat.“

Podobného názoru je i Jan William Dvořák ze společnosti Tesco, která tato těsta prodává: „Datum spotřeby uvedené na obale vánočních těst je datem zpracování těsta. Konzumovat upečené cukroví je samozřejmě možno i po tomto datu. Doporučuji ho však dobře uskladnit.“

Veselé pečení! A jestli se mu chcete vyhnout, připravujeme pro vás porovnání různých možností pořízení již hotového cukroví.

7 názorů Vstoupit do diskuse
poslední názor přidán 20. 11. 2012 14:12