Hlavní navigace

Vánoce v restauraci? Není důvod, proč říct ne

Sdílet

 Autor: Photl.com
Vánoce v teple rodinného krbu. To není jediná možnost, jak strávit Štědrý večer. I jinde můžete mít všechno, co žádáte: atmosféru, koledy, stromek a nádavkem i dokonalé menu.

Vánoce šité podle nejsvatějších tradic jsou k mání, kamkoliv se podíváte. Jde to ale i jinak. Nakoukli jsme do českých restaurací a zjišťovali, kolik stojí štědrovečerní posezení, když se rozhodnete pro změnu bez práce a bez stresu. Co restaurace nabízejí a kdo v nich Adama a Evu tráví nejčastěji.

Kdo chodí na Vánoce do restaurace?


Autor: uschnellu.com /

Dáte si je na Vánoce, jak velí česká tradice?

Rodiny s početnou drobotou na Vánoce najdete stále většinou doma u pěkně prostřeného stolu. Nejčastějšími návštěvníky restaurací jsou cizinci žijící v Česku, páry ve středním věku, ale nejen oni, jak nám řekl spolumajitel pražské restaurace U Schnellů, Petr Panáček„Vzhledem k tomu, že je naše restaurace nedaleko ambasády, jsou našimi stálými vánočními hosty pracovníci této instituce, ale samozřejmě také rodilí Malostraňáci.“ Restaurantu Parnas zase večer čtyřiadvacátého narazíte téměř výhradně na zahraniční klientelu: „Večer ke stolům zasedají hlavně štamgasti z řad cizinců. Největší nával ale míváme přes poledne, kdy chodí většinou Češi, a to na šneky,“ říká Otakar Buďárek z Parnasu. 

Čtěte také: Letos budou Vánoce instantní

Klasika je klasika, ale ne všude

Vánoční menu v restauracích se sestává většinou z klasiky: kapra a bramborového salátu. V restauraci u Schnellů menu vyladili, když ho doplnili o rybí polévku s opečenou houskou podle starého rodinného receptu, klasickým vánočním kubou, šneky s bylinkovým máslem a štrůdlem. Jako dárek pak dostanete domácí pečené sušenky. Celé menu vás vyjde na pět set korun.

V Parnasu si připravte minimálně sedm set devadesát, a když se rozšoupnete, tak za jedno menu dáte i 1500 Kč. „Ale to se opravdu nedá v jednom člověku sníst,“ říká k velikosti menu Otakar Buďárek.

Štěstí jsme zkusili i v hostinci Na staré Kovárně v Braníku v Praze na Letné. Na Vánoce určitě otevřou, ale co se v kuchyni bude připravovat, nám personál zatím říct nemohl. Měsíc před Vánoci ještě menu připravené není, ale rozhodně prý půjde o klasiku.

To v Českém Krumlově v Gourmet restaurant Le Jardin s kaprem a salátem v menu vůbec nepočítají. Na Štědrý den servírují krémovou rybí polévku, mléčné telecí s bramborovým krémem a jako zákusek čokoládový fondant se zmrzlinou. Zajímavou zkušenost jsem měla s majitelem pražské pizzerie Žlutá pec. Na Vánoce sice běžně otevřeno nemívají, ale pro čtyřčlennou rodinu by na Vánoce otevřel. Ale nabídl by prý jen pizzu. Kapra a salát určitě ne.

Jestli se vám zdá večer 24. prosince přece jen natolik sváteční, že byste ho v restauraci trávit nechtěli, můžete vyzkoušet vánoční oběd. Mnohé restaurace si s ním dokážou poradit snáze než schvácený hostitel. „K nám už celých osmnáct let chodí tzv. vánoční štamgast, přijde i se svými sourozenci, ale vždy jen na vánoční oběd – na šneky. Přes celý rok ho tady potom nikdo nevidí,“ říká Otakar Buďárek z Parnasu. 

Seriál: INSTANTNÍ VÁNOCE

Co je tradice? Šneci!

Věřte, nevěřte, šneci jsou v našich končinách tradičním vánočním pokrmem. Nejdříve bývaly postním jídlem chudiny, následně se tato krmě přenesla z chudých vrstev do měst, kde se brzy stala jídlem bohatých. 

Čtěte dále: Co jedly naše (pra)babičky a my máme za nové

Šnečí maso neobsahuje tuk ani cholesterol a dle gurmánů se vyznačuje specifickou chutí, kterou si po ochutnání okamžitě zamilujete. Tak jako prvorepublikoví hosté vánočně vyzdobených restaurací. A vlastně i současní. Mnohé restaurace totiž v tradiční přípravě šneků pokračují i dnes. Kupříkladu francouzská restaurace La Gare na šnecích postavila celé vánoční menu. Najdete tak u nich šneky s cibulí, s česnekem a hrubou solí, ve vinném těstíčku s rybízovým chutney. Zlatým hřebem je pak polévka z červené řepy se šnečím masem a creme fraiche, která vás přijde na sto patnáct korun. Dvanáct šneků s různou úpravou pak vyjde na dvě stě.

Anebo také na míň, když se do přípravy šneků pustíte sami, třeba s recepturou šéfkuchaře Jana Bartáka„Nejčastější příprava šneků jsou ´šneci po Burgundsku´, což jsou vlastně dušení šneci ve víně, podávaní nejčastěji v ulitě s rozpuštěným máslem s česnekem a bylinkami.“

Šneci po Burgundsku – pro 4 osoby

  • 24 ks šneků
  • 50 g sýra gouda
  • máslo
  • sůl
  • pepř
  • provensálské koření

Šneky vhodíme do neosolené vroucí vody, vaříme doměkka. Poté vyjmeme pinzetou z ulity, očistíme a nameleme na jemno. Přidáme měkké máslo, sůl, pepř a špetku provensálského koření. Ulitu zbavíme nečistot, můžeme i vyvařit a plníme připravenou směsí ze šneků a koření. Šneky zapékáme v troubě při cca 160 °C 8–10 min. Jako přílohu zvolte česnekovou bagetu.

Čtěte také: Na Vánoce se pohádáme už v devět hodin ráno

Rezervace není třeba. Většinou

Zaujala vás představa štědrovečerní večeře bez vaření, smažení a mytí nádobí? Nemusíte od dnešního dne obvolávat hospůdky a restaurace ve vašem okolí s rezervací. Na ně se většinou nehraje, protože plno na Vánoce restaurace obvykle nemívají. Na druhou stranu se však vyplatí zjistit, jestli váš oblíbený podnik má na Štědrý den vůbec otevřeno. 

Podle loňských údajů serveru lunchtime.cz mělo ze zhruba třetiny restaurací v Česku otevřeno na Štědrý večer pouze devět restaurací. Asi jsem měla štěstí, ze sedmi oslovených restaurací mi Vánoční menu nabídlo pět podniků. Tak vzhůru za dobrodružstvím a novými zážitky. A proč ne zrovna na Vánoce, třeba se z toho ve vaší rodině stane pěkná tradice, tak jako u vánočního štamgasta z Parnasu.

Čtěte také: Proč vlastně slavíme Vánoce

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).