Hlavní navigace

Vychytané vály a válečky na vánoční cukroví

Sdílet

 Autor: Pixabay.com/Alexas_Fotos/Vitalia
Dřevěný váleček i vál mizí v českých domácností, vytlačuje je silikon, nerez i umělá hmota. V čem jsou které vály a válečky dobré a v čem pokulhávají?

Po chodbách bytových domů už to voní, sousedé už zjevně vyšetřili pár hodin svého času k pečení vánočního cukroví a vy stále nic, protože vám chybí potřebné propriety? Pomůžeme vám vybrat to nejdůležitější, vál a váleček. Víte kolik existuje druhů a v čem se liší? K čemu se ten který hodí a jaké jsou jeho nedostatky?

Jaký vál vybrat? Sice jsou na trhu k mání jen dva základní druhy: klasický dřevěný a silikonový, ale i tak může být výběr poměrně složitý. Rozdílné jsou ceny, rozměry, skladování i využití.

Dřevěný vál: každé dřevo má jinou životnost

Jestli myslíte, že přijdete do obchodu a vyberete dřevěný vál, který vám vydrží celý život jako vaší babičce, můžete se ošklivě spálit (dříve, než vůbec začnete péct). Vály se totiž na rozdíl od dob minulých vyrábějí z různých druhů dřeva; z topolového, bukového, smrkového, z jasanu, třešně, našli jsme i kombinaci lípa a buk. A protože každé dřevo má jinou tvrdost, má tedy i vál jinou životnost. Vybírejte spíše vál z dubu, ořešáku, javoru, třešně, jabloně, jasanu, buku nebo habru, což jsou dřeva tvrdá. Chcete-li výhledově vál využívat i místo prkénka na krájení, zapomeňte na jedli, topol, lípu, olši nebo břízu, což jsou dřeva měkká.

Dřevěný vál se určitě hodí pro toho, kdo v kuchyni nešetří každý centimetr, vály se prodávají od velikosti padesát na třicet pět centimetrů a mají dvě protilehlé strany opatřeny lištou, tím pádem je jen tak někam neuložíte. Dřevěný vál se nikdy nemyje v myčce ani nemáčí ve vodě. Zaschlé těsto se odstraňuje hřbetem nože nebo houbičkou namočenou ve vodě. Nesvědčí mu sušení na topení, kamnech ani na slunci, snadno se zkroutí.

Pro: Přírodní materiál, lze na něm krájet i nožem 

Proti: Není skladný, špatně se udržuje i skladuje, nekamarádí se s vodou, časem se vál rozjíždí a vznikají škvíry, do nichž se dostává těsto

Silikonový vál ušetří na mouce

Vyrábí se z potravinářského silikonu od velikosti čtyřicet na třicet centimetrů, ale určitě oceníte větší. Na jeho vrchní straně obvykle najdete rysky, které vám umožní snadněji vyválet kruh, čtverec nebo obdélník. Skvěle drží na lince a těsto se na něj nelepí, oproti válu dřevěnému nepotřebujete tolik mouky k podsypávání. Jeho údržba je velmi snadná, celý ho můžete umýt ve dřezu, a to běžným saponátem a vlažnou vodou. Některé můžete využívat i namísto pečicího papíru, říká se jim vál pečicí silikonový. Velká nevýhoda silikonových válů tkví ve snadném proříznutí nožem, vášnivé kuchařky ho mohou poškodit i kovovými formičkami či rádélky.

Pro: Velmi skladný, stačí ho srolovat. Neujíždí na lince, není třeba tolik podsypávat – těsto se k němu nelepí. Snadná údržba.

Proti: Nelze využít ke krájení, ostrým rádlem ho můžete proříznou (a vyhodit).

Válečky: klasika, nebo silikon?

Věrný sluha válů je váleček. Dřevěnou klasikou nic nezkazíte, je snadno udržovatelný, krátká lázeň ve dřezu plném bublinek mu na kráse neubere ani po letech (když ho tedy co nejdříve osušíte). Při práci ho však musíte často podsypával, aby se nechytal na těsto (kdo už nějaký ten pátek válí, je ale zvyklý). Krom klasického se dvěma madly existuje i malý váleček s „úchytem malířské štětky“, ten se na válení velkého plátu těsta, ze kterého budete vykrajovat cukroví, rozhodně nehodí. Těsto by bylo nerovnoměrně rozválené, plné rýh a hrbolů. Malý váleček se hodí na válení těsta v pekáči.

 

Novinkou, kterou dřevěný váleček poslední roky z českých kuchyní vytlačuje, je  silikonový váleček. Stejně jako na vál, ani na tohoto pomocníka se těsto příliš nechytá, tím pádem častým podsypáváním neměníte konzistenci těsta. Práce s ním je přesná a čistá. Ve vodě se dokáže koupat celé hodiny, aniž by se zničil, rád bude i v myčce. Silikonové válečky můžete koupit buď v klasickém tvaru, nebo se sklápěcími rukojeťmi, což oceníte při rozvalování těsta přímo v pekáči.

Skvělé jsou i varianty silikonových válečků, které vám umožní nastavení šířky těsta. Znáte to, válíte, válíte a najednou máte středy silné a kraje tenké, pokud nastavíte pomocí distančních koleček šíři těsta, už se vám nikdy nic takového nestane. Obdobně hlídá těsto i váleček plastový, kterému v rukojeti nastavíte šířku těsta od dvou do osmi milimetrů. Těsto se na něj ale lepí o trochu více než na silikonový, jeho údržba je ale snadná. Myčku rád nemá, ale s dřezem bude kamarád.

Nerez, nebo plast? Na špici je váleček plnitelný vodou

Oblíbené jsou i nerezové válečky, které slibují totéž co silikonové, jen za vyšší cenu. Jsou lehké a nepřilnavost k těstu je prý jejich druhé jméno. Na těžší těsta, např. těstovinová, se hodí mramorové válečky, které jsou sice nesmírně těžké, ale na druhou stranu jsou i odolné, lehce omyvatelné a skutečně funkční. Vůbec nelepí. Na špici mezi válečky je pak vodou plnitelný váleček. Válíte-li těsto, které obsahuje kvasnice, vlijte do válečku teplou vodu, máte-li těsto tukové, lijte vodu ledovou. Různé teploty umožní snazší rozválení těsta.

Pokud máte rozváleno na pravidelnou tloušťku, těsto se vám nelepilo, je vláčné, ale pořád se vám to nezdá dost, vezměte do ruky váleček embosovaný, vzorovaný, a vyválené těsto jím s mírný tlakem přejeďte. Válečky jsou k mání s nejrůznějšími vzory a hodí se nejen pro originální vánoční cukroví. Dál už jen tvořítky vykrojte různé tvary a já vám garantuji, že takové cukroví nebude mít široko žádná kuchařinka (minimálně u vás na patře). Embosing se dnes dělá na válečcích dřevěných, které jsou nebesky dokonalé, ale zároveň i pekelně drahé. Nahradit jejich krásu můžete válečky plastovými, které se obvykle používají na zdobení marcipánu či fondantu a stojí zlomek dřevěných. Skvěle ale poslouží i stará dobrá palička na maso (ta kovová), kterou vyválené těsto prakticky úplně zadarmo ozdobíte.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).