Hlavní navigace

Vyhrát válku s moly je těžší než se naučit dobře vařit svíčkovou

Sdílet

 Autor: SXC
Ten boj se vede v mé kuchyni už léta. A zatím nemá vítěze. Jednou v něm vítězím já, podruhé oni. Proto tvrdím: neexistuje otravnější hmyz než potravinoví moli. Právě jim začíná sezóna.

Než jsem se naučila dobře vařit svíčkovou, trvalo to léta. Ale trvám na tom, že vyhrát boj s potravními moly je těžší. Mně se to ještě nepovedlo. 

Jakmile se oteplí a teploty vystoupají nad 18 stupňů, je to tu zase: nutnost zkontrolovat všechny domácí zásoby, protože jinak může člověk celý rok válčit se zavíječem moučným, jak se ten protivný malý motýlek, který v kuchyni sežere na co přijde, správně jmenuje.

Ani pak ale není vyhráno. Zavíječ totiž rád přilétá zvenčí. Přímo jej pozvete do bytu, když si v teplém jarním podvečeru, kdy vyvíjí aktivitu a létá, pootevřete okno. Ani panelák vás nezachrání, moli se totiž hravě dostanou i do bytů ve vyšších patrech. Právě naopak: žijete-li v paneláku, je boj s moly téměř jistě předem prohraný. Vaše domácnost může být totiž sebečistší, ale mol přicestuje od sousedů potravinovými šachtami či stoupačkami. Nebo si jej přinesete v pytlíku mouky přímo z obchodu, aniž byste to tušili.

Špatná zpráva je, že když se jednou moli ve vaší domácnosti usídlí, je to boj na léta. Jen těžko se jich zbavujete. A vůbec to neznamená, že byste se měli stydět, že jste špindírové. Mola potravního je velmi obtížné se zbavit a často to dokáží jen odborníci.

Co pomůže, když se do boje rozhodnete vrhnout sami?

V prvé řadě prevence jako jsou sítě v oknech a skladování potravin, které molům obzvlášť chutnají, ve skleněných či plastových dózách s neprodyšně zašroubovaným víčkem. Nebo v lednici. Tam moli nemají šanci. Jde především o to uchránit tyto potraviny: mouku, cukr, kávu, ořechy, těstoviny, rýži, ale i čokoládu, mák, strouhanku, sušenou smetanu do kávy či sušené křížaly. Ale milují také snídaňové cereálie, cornflaky a vločky.


Autor: SXC

Stejně se postarejte také o každou mouku nebo jinou sypkou potravinu, kterou si přinesete z obchodu, dobře si ji prohlédněte, jestli jste si spolu s nákupem domů nepřinesli nezvaného návštěvníka. Mimochodem – pokud ano, zakoupený výrobek nevyhazujte tak jako ostatní molem napadené potraviny, ale můžete ho jít reklamovat.

Vzhledem k tomu, že cyklus života zavíječe je tříměsíční, a v domácnosti se tak vyskytují larvy a dospělí jedinci v různých vývojových stádiích, není účinný jednorázový boj za pomoci chemie. Když odjedete na víkend a vystříkáte předtím byt Biolitem, Raidem či podobnými přípravky, zabije to jen část populace, ale za dva týdny dorostou další,“ popisuje Blanka Řeháková z firmy, která se zabývá deratizací domácností.

Jediné efektivní podle ní je dělat taková opatření čtyři měsíce v kuse, každý měsíc jeden víkend. „Teprve pak si můžete být jistí, že vám v bytě nezůstala žádná generace larev,“ říká a dodává: „Ze stejného důvodu příliš nepomohou ani lepové pásky s feromony, které lákají dospělé motýlky k přichycení, ale nelikvidují larvy. Spíš než o prostředek, jak se zbavit molů, jde o to, že vám takový lepící pásek s přichyceným molem pomůže signalizovat, že máte v bytě nevítané návštěvníky a je třeba s nimi něco dělat.“

Problém je, pokud žijete v paneláku, v němž jsou zabudované potravinové skříně. Ty jsou totiž často propojeny větracími šachtami. A to molům k přestěhování z bytu do bytu stačí. Napomáhají jim ostatně i šachty stoupaček, takže v paneláku nebudete v boji s potravními moli nikdy úplně úspěšní, pokud se nedomluvíte se sousedy a nepřivoláte na pomoc specialisty. Jedině zásah ve všech bytech totiž může být úspěšný.

Měli jste také problémy s potravinovými moly? Co se vám osvědčilo v boji s nimi?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka píše v médiích už sedmnáct let o zdraví, zdravotnictví či alternativní medicíně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).