Hlavní navigace

V Praze se dělá víno, které může Morava závidět

Sdílet

 Autor: botanicka.cz
Že dobré víno pochází jen z Moravy? To už dávno neplatí. Vinohrad, který najdete přímo v Praze, sbírá jednu cenu za druhou. Jak říká jeho vedoucí: „Dejte skvělou polohu, skvělé lidi, skvělého technologa a máte skvělé víno.“

Morava byla v našich zeměpisných šířkách a délkách vždy považována za symbol úrodnosti a vždy lepšího počasí. S půdou už to ale v posledních letech prý není tak slavné – a počasí? To je proměnlivé, jak nálada šéfa, a to, co bývalo doménou Hané, dnes hravě Praha překoná. Nevěříte? Pojďte s námi do vinice sv. Kláry, kterou najdete v areálu Botanické zahrady Praha, a poznejte práci i úspěchy zdejších vinařů.

Vinice byla i nebyla

Vinice sv. Kláry sice fungovala už za vlády Karla IV., až do dnešní doby si však prošla obdobími rozkvětu, pustnutí, obnov i změn vedení révy vinné. Zatímco dříve se vedlo na hlavu – tzv. nízké vedení s nižšími výnosy, dnes se tu váže Vertiko. „Současné vedení na vyvazovacích roxorových tyčích vychází z historického vedení. Jen s tím rozdílem, že tehdy byly tyče dřevěné. Na Moravě mají sice vedení na drátěnkách, které je výnosnější a efektivnější, ale my jsme takto spokojeni,“ říká ke způsobu pěstování ve svahu vedoucí vinice Martin Beránek.

Ing. Martin Beránek

vedoucí vinice sv. Kláry, Botanická zahrada Praha

www.botanicka.cz

Svou rozlohou tři a půl hektarů je sv. Klára největší z pražských vinic. Od roku 1995 je pod správou pražské botanické zahrady, která zde od roku 2009 vyrábí víno, jímž si vylepšuje svůj vlastní rozpočet. Do roku 2008 se hrozny zpracovávaly ve vinařství Chloumek na Mělníku, které patří České zemědělské univerzitě.

V botanické je pěkný šrumec

„Dnes (1. října) sbíráme poslední bílou odrůdu Ryzlink rýnský, příští týden přijde na řadu rulandské modré a končíme,“ vysvětluje v plném zápalu práce Martin Beránek. Sběr hroznů přitom probíhá od začátku září, kdy se stříhají ranější odrůdy na výrobu burčáku, případně Muškátu moravského. Až po nich následuje Müller Thurgau a Modrý Portugal. Pozdější odrůdy jako Tramín červený, Sauvignon či Ryzlink rýnský se sbírají až v těchto dnech.

Byť se sběr letošních hroznů chýlil ke konci, pracovní nasazení hromady dobrovolníků i zaměstnanců Botanické zahrady bylo dech beroucí. V pravidelných krátkých intervalech se z vinic svážely přepravky plné vyzrálých bílých hroznů, které se okamžitě vážily a odstopkovávaly v mlýnkoodzrňovači, který hrozny nejdříve odstopkoval, neboli – oddělil třapiny od hroznů. Čerpadlem pak byly hrozny přepraveny skrze hadici do sklípku pod vinicí, kde si to namířily buď do lisu nebo do kvasné kádě. „Následně dochází k lisování, separování hroznového moštu od výlisků,“ vysvětluje Martin Beránek a pokračuje: „Než byl sklep zprovozněn, bylo nám řečeno, ať si pořídíme jednu z nejmodernějších nerezových technologií od pneumatického membránového lisu a peristaltického čerpadla, tanky, které jsou vybaveny systémem automatického kvašení, až po barikové sudy, ve kterých necháváme dva a půl roku vyzrávat Rulandské modré.“ Takže neodmlouvali, technologie za slušnou řádku peněz nakoupili a nelitují.

Vždyť jejich víno bývá na soutěžích velmi dobře oceňováno. Müller Thurgau – pozdní sběr, ročník 2011, získal zlatou medaili na Výstavě vín Zlechov 2013, Rulandské modré – rosé, ročník 2012 si z Národní soutěže vín odneslo bronzovou medaili. Jen za letošek si připsali deset vítězství. Čím to je? „Nechápu, proč by se v Praze nedalo dělat skvělé víno. Naše vinice má skvělou polohu na pěstování révy vinné. Dejte skvělou polohu, skvělé lidi, skvělého technologa a máte skvělé víno,“ říká Martin Beránek a dodává: „Náš vinohrad ani ničím nehnojíme, tady je téměř zahradnická zem.“

Příští rok bude víno ještě lepší

Do konce září sklidili na sv. Kláře necelých třináct tun vinné révy, od prvního října pak přibylo dalších deset. Což je mnohem více než loni. „Kvantitativně je toho více a kvalitativně je to zcela někde jinde. Je mnohem lepší. Hrozny jsou vyzrálejší a zdravější. Příští rok stočíme víno ze sudů do tak šestnácti tisíc lahví,“ říká vedoucí vinice.

Co se burčáku týče, i ten si v Botanické zahradě v Praze dát můžete, ale jen na vinobraní. „Letos jsme ho měli asi tisíc osm set litrů. Na víc nemáme hrozny ani kapacitu, zakládáme si hlavně na výrobě kvalitních vín,“ vysvětluje Martin Beránek.

Pokud vás vinná část Botanické zahrady zaujala, můžete si projít nejen její produkční částí, ale vydat se i do ukázkové části pro návštěvníky, kde na vás čekají stolní i moštové odrůdy, celkem jde o sto dvacet odrůd. K vidění je ale i historické nářadí, kterým se víno zpracovávalo. Pokud se objednáte, můžete stejně jako my zavítat i do sklepních prostor a seznámit se s výrobou vína na vlastní oči.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).