Hlavní navigace

V očích můžete číst jako ve slabikáři

7. 8. 2012

Sdílet

 Autor: www.neovize.cz
V očích a v jejich okolí se zračí veškeré emoce. Ale i nemoci. Víte, co o vás prozradí tzv. pytle pod očima nebo pigmentová ložiska v duhovce?

Oči jsou branami do duše, říká se. Poznáte z nich smutek, radost, strach i hněv. Lékaři z nich ale, se správnou výbavou, dokáží vyčíst mnohem více. Kromě právě prožívaných emocí jsou naše oči i klíčem k diagnostice mnoha nemocí celého organismu.

Okolí očí odhalí i pohlavní nemoc

Ženy se většinou trápí vějířky kolem očí, suchá a vrásčitá pleť však nemusí souviset jen s věkem. V mnoha případech je papírově tenká a vrásčitá kůže známkou přílišného zatěžování slunečním zářením. Právě proto, že je pleť v okolí očí jemná, bývá tím nejjasnějším ukazatelem únavy, stresu, dehydratace, nedostatečné péče a také přibývajícího věku. Víte ale, co značí tzv. „pytle pod očima“ a žlutobělavé skvrnky na vnitřním okraji víček? Prozradí primářka očního oddělení Věra Kalandrová.

  • Velké váčky pod očima mohou signalizovat špatný stav vnitřních orgánů. 
  • Vodnaté váčky poukazují na špatně pracující ledviny a tukové na přemíru hlenu a tuku v ledvinových tkáních.
  • Zduření pod víčky signalizuje nahromadění hlenu v močovodech, vaječnících či v děloze, které vytváří prostředí pro aktivitu bakterií a vznik zánětů. 
  • Drobné žlutobělavé skvrnky na vnitřním okraji víček (xantelasmata) prozrazují poruchu metabolismu lipidů, aterosklerózu (onemocnění tepen) i onemocněních jater.

Přečtěte si také: Irisdiagnostika: Dá se z oka poznat nemoc?

„Během komplexního očního vyšetření je možné odhalit nádory na mozku, například nádor hypofýzy, nitrooční nádory, některé druhy leukémie, infekční onemocnění typu borelióza či toxoplazmóza nebo pásový opar. Možné je rozpoznat i počínající autoimunitní onemocnění, která postihují nejprve oči, poté ledviny, srdce, kůži a pohlavní orgány. V některých případech odhalí vyšetření zraku také virus HIV,“ vysvětluje primářka oční kliniky NeoVize Věra Kalandrová.

Oko vážky vidí za roh, ale nevidí červenou

Fotoreceptor zajišťující nám vidění se v průběhu evoluce několikrát změnil, podle některých údajů došlo během vývoje až k šedesáti naprosto nezávislým vznikům oka, které vyústily v současnou podobu. Zatímco oko vážky, vosy či raka dokáže vidět i za roh a zvládne v prostoru rozeznat ultrafialové i polarizované světlo (měsíc, slunce…), na své paletě barev nemá červenou a nevidí malé předměty. Lidské oko sice nedisponuje tak širokým zorným úhlem jako rak, ale zase v něm lze číst jako ve slabikáři. Pokud umíte abecedu.

Stěna oční koule je rozdělena do tří vrstev:

  • povrchová – bělima, rohovka
  • střední cévnatá – cévnatka, řasnaté tělísko, duhovka
  • vnitřní – světločivná sítnice

I když to málokdo tuší, v řadě případů je právě oko prvním snímačem, který dokáže zaznamenat degeneraci vnitřních orgánů, a to ještě dlouho před vznikem chronického stavu. Odborníci udávají, že dokáží z oka vyčíst nemoc čtyři až pět let před vznikem vleklého onemocnění. Když se podíváte na duhovku, vidíte, že je složená z vláken paprsčitě vybíhajících z panenky. U některých očí vidíme tato vlákna nahuštěná na sobě, a u jiných jsou od sebe hodně vzdálená. Toto je velmi důležitý znak, který určuje sílu genetické konstituce.

Nemocní lidé mají v očích pigmentová ložiska

Úplně zdraví lidé mají jednotnou barvu duhovky a vlákna nahuštěná v bezprostřední blízkosti, bez známek porušení. Je-li barva duhovky celistvá, ale vlákna začínají vykazovat uvolněnou stavbu, naznačuje to občasné zdravotní problémy. Větší náchylnost k onemocněním se projevuje odbarvením, barevnou nerovností, pigmentovými ložisky nebo deformacemi ve vláknech. Pokud na první pohled vidíte mezery mezi jednotlivými vlákny duhovky, svědčí to o zdravotních potížích vyžadujících trvalé ošetření.

Čtěte dále: Dá se barva očí použít jako primitivní test otcovství?

Každá část duhovky má svou souvislost s některým z vnitřních orgánů. Vezměte zrcadlo a sledujte jednotlivé části duhovky. První od panenky má vztah k žaludku, druhá ke střevům, třetí ke krevnímu a míznímu systému. Čtvrtá ke žlázám a tělním orgánům, pátá ke svalům a šestá, ta která je nejdále o středu, má úzkou souvislost s kůží a vyměšováním.

Nejen části, ale i strany duhovky hrají svou roli

Levá duhovka odpovídá levé straně těla. Obecně se dá říci, že stav orgánů a funkcí horní části těla se zrcadlí v horní části duhovky a orgány a funkce dolní části těla v dolní části duhovky.
O bílých skvrnách na duhovce se předpokládá, že vznikají následkem zánětu, přílišného dráždění a stresu. Tmavé skvrny se prý objevují, když některá část těla nepracuje správně.

Přečtěte si také: Klidně se sluňte třeba nazí, ale oči si chraňte

Jestliže jste na základě výše uvedených skutečností trochu znejistěli, můžete si svůj zrak nechat zkontrolovat. Vyšetření zraku nemusí spočívat pouze z měření počtu dioptrií v oku a ze zkoušky nejlepšího vidění bez brýlí a s. Součástí prohlídky by mělo být vyšetření nitroočního tlaku a periferního vidění, kde se dá snadno odhalit zelený zákal. Následovat by mělo vyšetření na množství produkce slz, pomocí kterého lze odhalit některá alergická onemocnění i autoimunitní choroby. Tento druh vyšetření může odhalit příčiny opakovaných zánětů spojivek oka a také některá endokrinologická onemocnění. Když už u očního jste, nechte si vyšetřit i pozadí, to oční. Rozkapáváním zornice lze nejčastěji odhalit změny na cévách spojené s aterosklerózou, vysokým krevním tlakem a nitroočními nádory. Zaznamená i změny sítnice, žluté skvrny a změny v oblasti zrakového nervu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).