Hlavní navigace

V mletém mase je salmonela. Opět z Lidlu a opět z Polska

16. 8. 2016

Sdílet

 Autor: SZPI
Aktualizováno: Vyjádření společnosti Lidl: Omlouváme se zákazníkům. (16. 8. 2016 16:58)
Potravinářská inspekce varuje před vepřovým mletým masem. Výrobek z Polska je kontaminován bakteriemi rodu Salmonella. Stejně jako v květnu.

Jednalo se o běžnou kontrolu, která však ukázala na nebezpečnou potravinu. Při odběru vzorků v prodejně společnosti Lidl zjistila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) mleté maso napadené bakteriemi salmonely.

Jedná se však o opakovaný případ ve stejném řetězci a výrobek se stejným názvem, inspekce našla salmonelu v „Čerstvé porci“ z Lidlu již letos v květnu. Tehdy šlo rovněž o polského – byť jiného – výrobce.

Nebezpečná potravina:

  • Vepřové mleté maso 100% v balení 500 g
  • označení šarže: 211
  • datum použitelnosti: 04.08.2016
  • výrobce: Zaklady Miesne Henryk Kania S.A., Oddzial w Mokrsku, Mokrsko 343, 98–345 Mokrsko, země původu: Polsko

Laboratorní analýza u výrobku potvrdila kontaminaci bakteriemi rodu Salmonella.

Vzhledem k tomu, že výrobek byl označen údajem „spotřebujte do: 4. 8. 2016“, v tržní síti se již nenachází. „SZPI však důrazně doporučuje všem spotřebitelům, kteří by mohli mít výrobek doma v zamrazeném stavu, aby jej nekonzumovali. Případné zmrazení nemá na bakteriální kontaminaci prakticky žádný vliv,“ varuje mluvčí Pavel Kopřiva.

„Naše společnost obdržela výsledky laboratorního rozboru Státní zemědělské a potravinářské inspekce v pátek 12. 8. 2016, tedy osm dní po uplynutí data spotřeby do 4. 8. 2016. V tuto dobu nebyl výrobek již v prodeji. V uvedeném rozboru byla zjištěna kontaminace u jednoho z pěti vzorků odebraného v jedné prodejně, a to v Jihlavě. Nález SZPI u tohoto vzorku řešíme s dodavatelem a zákazníkům se omlouváme. Pokud některý zákazník tento výrobek uchovává i nadále v mraženém stavu, může jej samozřejmě v kterékoli prodejně vrátit, i bez příslušné účtenky,“ uvádí mluvčí Lidlu Zuzana Holá.

Salmonela je odolná vůči teplotě

Bakterie salmonely jsou velmi odolné vůči teplotě – ideální pro jejich množení je nicméně pokojová teplota, kolem 20 °C, při přípravě jídla je třeba dbát na to, aby vařené potraviny přešly teplotou 70 °C, při níž se bakterie nejsou schopné dále rozmnožovat, a to alespoň po dobu pěti minut.

Bakterie salmonely se do těla dostávají trávicím traktem, odkud se přenesou do lymfatického systému a dále do krve. Nakolik se salmonela v těle rozbují, závisí i na odolnosti organismu – k onemocnění salmonelózou jsou náchylnější lidé s nízkým imunitním systémem, děti, staří lidé a lidé trpící dlouhodobými onemocněními.

V případě potíží a podezření na nemoc se podívejte na hlavní příznaky onemocnění salmonelózou a podrobnosti o nemoci včetně léčby.

Zdroj: SZPI

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).