Hlavní navigace

V mé nové biokuchařce se potkává tradiční medicína se selským rozumem, říká Hanka Zemanová

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz /Karel Choc
Právě dnes se křtila Nová biokuchařka Hanky Zemanové. Nejde přitom o žádné poupravené vydání jejího jedenáct let starého bestselleru, jde o zcela novou knihu. Co v ní krom receptů najedeme?

Dnes se v pražském Karlíně křtila zbrusu nová kniha nejznámější propagátorky bio stravy Hanky Zemanové. Přestože to na první pohled může vypadat, že jen oprášila svou veleúspěšnou biokuchařku, která jí vyšla před jedenácti lety, není tomu tak. „Dnešek je pro mě velkou oslavou, slavíme tu dokončení mé nové knihy, která měla být sice jen drobnou aktualizací, protože za posledních jedenáct let se toho opravdu hodně změnilo. Nakonec je z toho ale zcela nová kniha. Když jsem totiž procházela jednotlivé kapitoly knihy, tak jsem zjistila, že je nemohu aktualizovat, že jednoduše musí vzniknout celá nová kniha,“ vysvětluje Hanka Zemanová.

Biokuchařka neobsahuje jen recepty

Nečekejte jen kuchařku plnou bio receptů, čekejte knihu plnou rozhovorů a nových poznatků v oblasti výživy. Pořiďte si knihu tehdy, pokud si budete chtít osvojit umění rozlišovat mezi tím, co je pro zdravý život důležité, a co zcela zbytečné a využívat toho nejen při výběru potravin, zdravém vaření, ale i v běžném každodenním vaření. „Nejvíce se totiž za posledních jedenáct let změnil přísun informací o výživě, které se na nás valí ze všech stran. Někdy mám pocit, že je to až informační smog, který nám zatemňuje duši a mysl. A právě na tento stav reaguje moje nová kniha,“ popisuje biokuchařku vydavatelství Smart Press Hanka Zemanová a dodává: „Potkávají se zde tři úhly pohledu: tradiční lékařská moudrost, pohled moderní vědy a výzkumů a třetí, asi ten nejdůležitější, selský rozum. Kniha přináší klíče a jednoduché rady, jak se ve všem orientovat a nenechat se zmást obrovským množství informací, naučit se najít vlastní cestu a nebýt otrokem jakékoliv módy. Kniha vás naučí rozlišovat, co je pro zdraví důležité a co je naprosto zbytečné,“ dodává autorka knihy.

V knize najdete přes osmdesát nových receptů, takže je určena i těm, kteří už původní vydání mají doma. Mnoho receptů je bezlepkových, vegetariánských i veganských, ale nevyhýbají se ani kvalitnímu masu. Vyzkoušejte letní cuketovo-jáhelnou koprovku, boršč s cizrnou, čočkový burger, placky z hrachové mouky, bezlepkové cookies, ječné lívance, nebo třeba biokuře na kurkumě podle šéfkuchaře a nutričního terapeuta Davida Šaška, který s Hankou na některých, zejména masových receptech spolupracoval a též se křtu účastnil.

Na křtu nechyběla Alena Hrbková ani Pavel Maurer

Dnešního křtu se účastnila i velmi uznávaná food fotografka Alena Hrbková, jejíž fotografie zdobí více než šedesát kuchařských knih, včetně všech knih Hanky Zemanové. Otisk její práce je zde velmi dobře patrný, od fotografií se jen tak neodtrhnete. Hlavní hvězdou dnešního dne byl ale hned po Hance Zemanové Pavel Maurer, který stojí jak za průvodcem Grand Restaurant, tak i za Prague Food Festivalem. Knihu totiž křtil, a to fermentovanou limonádou. „Hanka byla a je u zrodu mnoha projektů souvisejících se světem zdravé výživy. Bůh ví, co na nás ještě chystá, ale já se pořád těším! Její práce totiž nepodléhají moderním trendům ani poplatným lákavým ,show off‘. Její práce je poctivá,“ dodal.

Hanka Zemanová

Vystudovala Pedagogickou fakultu Univerzity Karlovy. Je autorkou nejprodávanějších knih o biopotravinách: Biokuchařky a BioAbecedáře. Se svým bývalým manželem založila Biopekárnu Zemanka. V září 2016 vyšla její třetí kniha, kompletně přepracovaná Biokuchařka, která se jmenuje Nová biokuchařka Hanky Zemanové. Pochází z Prahy, ale už více než deset let žije na venkově nedaleko Sedlčan. Téměř dvacet let se Hanka profesně věnuje ekologickému zemědělství, biopotravinám a zdravému životnímu stylu.

Pavel Maurer

Propagátor kvalitního stravování, kritik úrovně českých restaurací na webu Grandrestaurant.cz. Glosátor gastronomické úrovně českých restaurací na rozhlasové stanici Radiožurnál. V reportážích „Nejezte blbě!“ komentuje, kde zakoupit kvalitní české potraviny a výrobky. Zakladatel a propagátor Prague Food Festivalu.

David Šašek

Šéfkuchař CODA Restaurant, propagátor vaření z tuzemských surovin od českých farmářů, spoluautor masových receptů. David používá k vaření zejména kvalitní čerstvé a sezónní, převážně tuzemské suroviny a biopotraviny. Většinu mas připravuje metodou „sous vide“, jejímž cílem je zachovat přirozenou chuť, šťávu a texturu kvalitní potraviny.

PharmDr. Margit Slimáková

Jedna z nejvýraznějších českých specialistek na výživu a zdravotní prevenci. Zpopularizovala u nás tzv. Zdravý talíř, který nahrazuje výživovou pyramidu. Odborná garantka iniciativy Skutečně zdravá škola.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).