Hlavní navigace

V Lidlu měli mleté maso se Salmonellou. Už zase

10. 3. 2017

Sdílet

 Autor: SZPI.cz
Společnost Lidl měla opět potíže s mletým masem. Sice už se tato závadná potravina nenachází v distribuci, ale můžete ji mít doma v mrazáku.

Už loni v květnu se mleté maso s bakterií Salmonella objevilo v obchodě společnosti Lidl. Šlo o vepřové mleté polského výrobce Hamburger Pini Sp. z o.o. v balení, které z Lidlu znáte – vanička s poloprůhlednou folií s nápisem Čerstvá porce. Zřejmě to byl důvod, proč společnost Lidl nedlouho poté dodavatele mletého masa vyměnila. Moc platné to ale nebylo, o čtvrt roku později se totiž ve vepřovém mletém mase, stejného obalu, avšak s uvedením jiného polského výrobce – Zaklady Miesne Henryk Kania S.A., objevila Salmonella znovu. Tehdy to ale nebyl důvod ke změně dodavatele. Možná až dnes, kdy se Salmonella od Zaklady Miesne Henryk Kania S.A. objevila v mletém mase opakovaně. Tentokrát šlo o mix hovězího a vepřového.

Mleté maso mix 100 %, hovězí – vepřové

  • Balení: 500 g
  • Označením data použitelnosti: do 05. 03. 2017
  • Výrobce: Zaklady Miesne Henryk Kania S.A., Oddzial w Mokrsku, Mokrsko 343, 98–345 Mokrsko, Polsko

Analýza Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) u výrobku potvrdila kontaminaci bakteriemi rodu Salmonella. Přestože bylo mleté maso označeno údajem „spotřebujte do: 05. 03. 2017“ a v tržní síti se již nenachází, možná ho máte doma. „SZPI důrazně doporučuje všem spotřebitelům, kteří by mohli mít výrobek doma v zamrazeném stavu, aby jej nekonzumovali, nerozbalovali a případně vrátili do místa, kde jej zakoupili. Případné zmrazení nemá na bakteriální kontaminaci prakticky žádný vliv,“ uvedl tiskový mluvčí Pavel Kopřiva.

Salmonelly snesou chlad

Původcem onemocnění z potravin – salmonelózy jsou bakterie rodu Salmonella. Salmonelózy vznikají nejčastěji po požití vajec a výrobků z vajec, mléka a mléčných výrobků, drůbežího masa a masných výrobků. Byla však zjištěna onemocnění vzniklá po konzumaci cukrářských výrobků plněných krémem, pudinků, čokolády, zmrzlin, ovocných a zeleninových výrobků.

Salmonelly jsou v syrovém mase, drůbeži a vejcích, v syrové zelenině, nepasterovaných mléčných výrobcích, mohou se však nacházet i v jiných druzích potravin. Jedním ze zdrojů infekce je i voda.

Inkubační doba je při salmonelóze šest až dvacet čtyři hodin. Onemocnění začíná postupně celkovou nevolností, bolestmi hlavy a bolestí břicha. Následuje zvracení a později i průjem. Bolesti břicha se zvětšují a nabývají kolikový charakter. Onemocnění je provázeno horečkou, někdy zimnicí. Příznaky obvykle odeznívají po týdnu, u těžších případů mohou přetrvávat až dva týdny. Těžký průběh onemocnění může být u malých dětí, starých lidí a oslabených jedinců. Ještě tři týdny po odeznění příznaků jsou Salmonelly vylučovány stolicí a močí. Člověk, který překonal infekci, se může stát bacilonosičem.

U salmonelóz se mohou vyskytnout komplikace, např. zánět kloubů, zánět srdečního svalu, postižení nervového systému.

Salmonelly dobře snášejí chlad a při ledničkových teplotách nebo pod bodem mrazu vydrží živé i několik měsíců. Jsou citlivé na teplo. Teploty nad šedesát stupňů je spolehlivě ničí, prevencí je tedy důkladné tepelné zpracování syrových potravin.

Zdroj: TZ SZPI

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).