V kurkumě je salmonela

Autor: SZPI

SZPI varuje před kurkumou s kontaminací salmonelou, která se objevila na našem trhu.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) upozorňuje spotřebitele, že u potraviny Kurkumawurzel gemahlen (Kurkuma mletá) v balení 50 gramů, s označením data minimální trvanlivosti do 31. 12. 2016, vyrobeno pro: Monolith Mitte GmbH, byla potvrzena kontaminace bakterií Salmonella infantis.


Autor: SZPI

Předmětná šarže byla v ČR uváděna do oběhu v provozovně Jiří Bulák, Masarykova 3094/26, Ústí nad Labem. „SZPI obdržela informaci prostřednictvím evropského systému rychlého varování RASFF a doporučuje všem spotřebitelům, kteří mají uvedenou šarži potraviny doma, aby ji nekonzumovali,“ uvádí mluvčí Pavel Kopřiva.

Kurkumin a kurkuma jsou obecně považovány za velmi zdraví prospěšné (více: Studie se vzácně shodují: kurkumin je málem zázrak), nicméně problém koření obecně tkví v nejasném původu a sporné kvalitě některých dovážených výrobků: Původ a kvalita koření na trhu v ČR: Velká detektivka.

Zdroj: SZPI