Hlavní navigace

V běžné kosmetice jsou desítky chemikálií

7. 12. 2012

Sdílet

 Autor: Copyright (c) 123RF Stock Photos
Přemýšleli jste někdy o tom, co všechno obsahuje váš šampon, mýdlo, řasenka? Při průzkumu vlastní koupelny se člověk musí ptát, co s ním udělá všechna ta chemie.

To, že se mnohá kosmetika vyrábí z ropy, nejspíš víte. Stejně jako to, že se jí většina testuje na zvířatech. Je jen na vás, jak se k tomu postavíte. Mysleli jste však někdy na to, zda vám nemohou ublížit chemikálie, které obsahuje?

Nekouřím, vím, že je to nezdravé a taky mi to nechutná. Jím vcelku zdravě, vyhýbám se barvivům i éčkům. Piju jen dobré víno. Přesto existuje oblast, kde moje obezřetnost ustupuje – a tou je právě kosmetika. Jak v podobě běžných prostředků jako je sprchový gel nebo šampon na vlasy, případně zubní pasta, tak pokud jde o všelijaké make-upy, oční stíny, rtěnky či třeba barvy na vlasy.

Desítky chemikálií jen v barvě na vlasy

Přitom právě posledně jmenovaná může způsobit těžké alergické reakce – tady se ovšem utěšuju tím, že za ně v naprosté většině případů může černé barvivo a to já nepoužívám. Nebezpečnou látkou je p-phenylendiamin neboli PPD. Na druhou stranu, barvím si vlasy permanentní barvou a ty jsou už roky dávány do souvislosti se zvýšeným rizikem vzniku rakoviny močového měchýře. Přesto asi nepřestanu, nechci mít viditelné šediny, kterým bych se jinak nevyhnula a které jsem, možná vlastní nešikovností, hennou překrýt nedokázala.

Přečtěte si: Tetování hennou způsobí jizvy a spustí alergie


Autor: Copyright (c) 123RF Stock Photos

Ženy na sebe podle studie nanesou 550 chemikálií denně

V koupelně na použití čeká čokoládová barva od L'Orealu označená číslem 535. Uvedené varování, že ji nesmí používat lidé mladší 16 let, je vlastně drsnější než na mnohých lécích. Výrobce přitom barvu vydává za šetrnou, protože neobsahuje amoniak. Jenže tahle šetrnost se týká jen síly, s jakou zbaví vlasy původní barvy, o celkovém chemickém složení řeč není.

A to je skutečně hodně pestré a zabírá několik dlouhých řádek u barvy, oxidačního činidla i následného kondicionéru. Ačkoli zdaleka ne u všech uvedených látek se objevují informace o možném toxickém nebo karcinogenním vlivu, nic to nemění na pocitu, že té chemie je v jedné barvě na vlasy trochu moc.

„Povinnost uvádět na trh jen bezpečné výrobky je sice na straně výrobce nebo dovozce, ale je to spotřebitel, kdo významně ovlivňuje bezpečnost jejich používání. Bezpečnost používání začíná správným výběrem kosmetického prostředku,“ uvádí Dagmar Jírová z Centra toxikologie a zdravotní bezpečnosti v poradně pro spotřebitele na webu Státního zdravotního ústavu (SZÚ). „Je třeba vybírat dle typu naší pleti a dle účinku, který od kosmetického prostředku očekáváme. Může se stát osudným pro naši pleť, pokud zvolíme nevhodný kosmetický prostředek.“ Pokud si nejste jisti typem své pleti, kvalifikovaná kosmetička nebo dermatolog by vám měli být schopni poradit.

Čtěte téma: Je barvení vlasů opravdu tak škodlivé?

Řasenka to dotáhla na sedmnáct položek

Utěšuju se také tím, že barva na vlasy se nepoužívá denně a že je to největší dryák v mé koupelně, že všechno ostatní je už jen slabý odvar. Na druhou stranu, podle tři roky staré studie na sebe průměrná žena ve formě kosmetiky denně nanese více než pět stovek chemikálií, a to mi už po prostudování obalů těch mých přípravků nepřijde zdaleka tak přestřelené: Ženy na sebe nanesou 515 chemikálií denně

Bohužel, každý průměrný kosmetický přípravek v sobě má přes dvě desítky přídavných látek a parfémy dokonce několik stovek. Používané chemikálie jsou přitom spojovány s rakovinou, hormonálními problémy, kožními problémy a alergií.

Moje řasenka Bold Big od značky NYC se netají tím, že v sobě má látku označovanou jako chlorphenesin, o níž se dá dočíst, že může vyvolávat alergické reakce, je mírně toxická a při přímém kontaktu může vážně poškodit oči, krom toho dráždí dýchací orgány. V řasence je rovněž titanium dioxide neboli oxid titaničitý (tohle je také celkem častý problém, když už složení najdete, nebývá česky) – ten naštěstí kůži nedráždí, problémem by ale rovněž mohlo být jeho vdechnutí, kdyby byl v sypké formě, což tedy není. Utěšuju se tím, že vdechnout z řasenky se nedá ani výše zmíněný chlorphenesin. Zaujala mě také látka uvedená jako ferric ferrocyanide, zní to hrozně, ale podle amerického Úřadu pro bezpečnost potravin a léků (FDA) jde o bezpečné barvivo, jen se ovšem nesmí používat u přípravků patřících na rty. Podobně bez rizika je podle stejného úřadu i další obsažená látka, označená jako chromium hydroxide. Jen mě zarazilo, že jde o zelené barvivo, když moje řasenka je černá.

Řasenka obsahuje také například divně znějící tokoferol, což je ale pouze jiný název pro vitamin E, byť to tedy bude vitamín vyrobený uměle. Mimochodem, celkem jsem v jejím složení napočítala sedmnáct látek, často označených pouze čísly. „Výrobce kosmetického prostředku je povinen v textu pro spotřebitele informovat o vlastnostech výrobku a pro jakou skupinu lidí je určen,“ říká Dagmar Jírová. Ale jaképak jsou texty na malé řasence?

„Látky jsou uvedeny v mezinárodně platném názvosloví, které v případě potřeby osvětlí kterýkoliv odborník, jako je alergolog, dermatolog nebo hygienik, nebo si spotřebitel může jednotlivé látky a jejich vlastnosti dohledat ve vyhlášce Ministerstva zdravotnictví č. 75/2003 Sb.,“ doporučuje odbornice. Pokud jde o alergika, měl by od svého alergologa či dermatologa vědět, na které látky je přecitlivělý a snažit se jim vyhýbat. Ovšem najít například neparfemované přípravky, krémy a podobně není zrovna snadné.

A kde je složení?

Často se však ani nedozvíte, jaké látky ve vaší kosmetice jsou – například na mých nových očních stínech Max Factor Smoky Eye Effect se o složení nic nepíše. Vím, že moje kosmetika nepatří mezi ty nejdražší, ale co jsem se snažila nastudovat složení výrobků, není v tomto ohledu rozdílu mezi dražšími a levnějšími značkami.

S výjimkou těch, které se prezentují jako přírodní. Bohužel pro mě ale drží oční stíny vyrobené nejspíše z ropy na očích mnohem lépe než zdánlivě podobné rovněž kouřové stíny značky Alverde, po kterých jsem sáhla nějaký čas předtím do přihrádky s přírodní kosmetikou. A kupodivu, což mě docela překvapilo, ani na nich jsem se o složení nedočetla nic.

Povinné údaje na obalu kosmetických přípravků

  • vlastnosti a funkce výrobku
  • pro koho je určen
  • název a vyznačení sídla právnické či fyzické osoby, která nese odpovědnost za bezpečnost a deklarovanou funkci výrobku
  • složení výrobku s výčtem všech složek, ingrediencí, v mezinárodně platném názvosloví, v pořadí dle klesající koncentrace
  • minimální trvanlivost výrobku, u přípravků s trvanlivostí delší než 30 měsíců údaj o době, do kdy po otevření a zahájení používání by měl spotřebitel výrobek spotřebovat
  • případný specifický způsob použití, pokud není obvyklý a zřejmý
  • v případě obsahu vysoce reaktivních látek varování, např. že výrobek nelze používat u dětí nebo že výrobek nesmí přijít do kontaktu s očima apod.

Jak používat kosmetické prostředky s rozumem

  1. Nekupujte kosmetické prostředky nahodile, nevybírejte podle ceny, ale podle typu své kůže a vlasů a podle funkce, kterou od nich očekáváte. Pokud nedokážete svůj typ kůže či vlasů určit, poraďte se s odborníky.
  2. Pozorně čtěte všechny informace uvedené na obalu výrobku: kdo vyrobil a kdo je za výrobek odpovědný, složení výrobku, dobu trvanlivosti, určení výrobku cílové skupině spotřebitelů, účel a způsob použití.
  3. Používejte výrobky pouze k účelu a způsobem vymezeným výrobcem na obalu při respektování všech upozornění a varování.
  4. Jste-li alergik či máte citlivou pokožku, zkuste nejprve nový prostředek několikrát denně po několik dnů aplikovat na vnitřní plochu předloktí. Pokud se neprojeví žádná negativní reakce, budete jej patrně bez problémů snášet.

Zdroj a plné znění: Dagmar Jírová: Jak používat kosmetické prostředky s rozumem, web SZÚ

Jak jste na tom s používáním kosmetiky a řešením toho, co obsahuje, vy?

K tématu: Nekvalitní umělé řasy obsahují akryláty a vyvolávají alergii

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pro tištěná i webová média píše od poloviny 90. let. Ve svých textech se věnuje zejména rodinné problematice, výchově dětí, zdraví a životnímu stylu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).