V Jeruzalémě musíte kubbe spláchnout arakem

Autor: archiv Dnů Jeruzaléma v Praze.

Chystáte se na dovolenou do Izraele nebo Palestiny? Kuchař, který vaří v nejvyhlášenější restauraci Jeruzaléma, nám prozradí, co rozhodně musíme ochutnat, abychom poznali tamní kuchyni.

V nedávných dnech proběhl na pražské náplavce festival Dny Jeruzaléma v Praze. V rámci třídenního programu mohli návštěvníci okusit atmosféru jeruzalémských trhů, ochutnat typické izraelské potraviny a nápoje nebo si vychutnat kávu v originální jeruzalémské kavárně. Do Prahy také přiletěli palestinský šéfkuchař Kamel Hashlomon a jeho izraelský kolega Ilan Garousi. Tito šéfkuchaři stojí za úspěchem vyhlášené restaurace v Jeruzalémě Chakra a všem pražským gurmánům každý den festivalu předváděli svou kulinářskou show. Ilana Garousiho jsme poté požádali, aby nám jeruzalémskou kuchyň představil.

V čem se od sebe liší palestinská a izraelská jídla?

Izraelská kuchyně je díky velkému počtu přistěhovalců ovlivněna různými světovými kuchyněmi, např. marockou, jemenskou, maďarskou a dalšími. V posledních letech můžeme pozorovat vývoj pravé izraelské kuchyně, která je jakousi směsicí všech vlivů. Dala by se charakterizovat jako středomořská, která používá mnoho druhů koření, místní produkty a zahrnuje i palestinský vliv.

O smíchání různých druhů kuchyň svědčí například fakt, že v Chakře nabízíme fialové kalamáry s humusem nebo rybí filet s vinnými listy a jogurtem. Arabská kuchyně je více tradiční, jednodušší na denní bázi a více sofistikovaná během prázdnin či ramadánu.

Jaká jsou tradiční jídla v Izraeli?

Pokud bychom obecně mluvili o šabatu, na stole vždy musí být ryba, kterou si každá rodina připravuje dle své tradice, pečené kuře s kořením, izraelský salát (rajčata a jemně nakrájená okurka) a jiné druhy salátů.

Jak je to s nápoji? Pije a vyrábí se zde i víno a pivo?

V posledních letech dochází k rozkvětu obchodu s vínem i pivem. Objevuje se mnoho nových vinařství, které nabízejí vína nejvyšší kvality a vyvíjí se i místní pivovary, např. Shapira Beer. Mnoho obyvatel Izraele je zvyklých pít arak – alkoholický nápoj z Blízkého východu, vodku, pivo a víno.

Která jídla bychom na dovolené v Izraeli či Palestině neměli vynechat, a kterým se naopak raději vyhnout?

Měli byste rozhodně vyzkoušet místní restaurace a pokrmy jakými jsou humus, kubbe (tradiční blízkovýchodní předkrm torpédového tvaru, který je křupavý na povrchu a plněný masem a cibulí), lilek s tehinou, kebab, směs na grilu, izraelskou snídani a izraelské saláty.

Lze si v Česku připravit nějaké dobré palestinské či izraelské jídlo ?

Díky globální povaze dnešního světa můžete najít produkty, které potřebujete, kdekoliv. Můžete si například koupit cizrnu a připravit humus.

Jsou v těchto zemích běžné fastfoody nebo jsou rodiny zvyklé stolovat společně?

Bohužel i u nás si lidé oblíbili existující fast foody. V židovském světě se rodiny většinou ke společnému stolu scházejí v pátek večer a v arabském během důležitých náboženských svátků.

Jsou pokrmy nebo potraviny, které za žádných okolností zdejší obyvatelé nejedí?

Vepřové maso.

Co je to košer jídlo?

Na košer jídlo existují velmi složité předpisy. Dalo by se to shrnout hlavně jako vyhýbání se mísení mléka s masnými produkty. Nesmí také obsahovat vepřové maso a mořské plody.

Proč se nesmí připravovat maso a mléko v jednom hrnci?

Je to zakázané na základě tradice.

Jaké je u vás nejčastěji používané koření nebo konkrétní surovina?

Mezi nejčastěji používané koření patří kamun, kurkuma, paprika a nejčastějšími produkty jsou rýže, kuřecí maso, zelenina a ovoce.

Máte nějaké netradiční zvyky?

Protože je většina lidí přes den v práci, je nejdůležitějším jídlem večeře. Lidé se rádi potkávají u společné večeře s rodinou nebo přáteli. V restauracích, piknicích nebo při grilování venku. Jídlo je vždy dobrý důvod užít si příjemné společné chvilky.