Hlavní navigace

V dTestu vyhrál levný opalovací krém z drogerie

12. 7. 2016

Sdílet

 Autor: Ilustrační foto Pixabay.com /chezbeate, podle licence: Public domain
Nekupujte ty nejdražší opalovací krémy pod sluncem, u moře i na chatě si vystačíte s tím levným z drogerie. Prokázal to test, který sledoval hodnoty u devíti voděodolných opalovacích krémů s ochranným slunečním faktorem 30.

Když se chceme v létě chránit před sluncem a mazat se správně, bude nás to stát pěkný balík peněz, zvláště pokud na dovolenou jedeme s početnou rodinou. „Na jeden centimetr čtvereční kůže byste měli namazat alespoň dva miligramy krému,“ říká totiž o opalování a jeho rizicích dermatolog Petr Arenberger a dodává: „Protože málokdo na pláž nosí laboratorní váhy, nabízím pomůcku. Pokud vám při celodenním pobytu na pláži a domazávání každé dvě hodiny vydrží padesátimililitrová lahvička opalovacího krému dva dny, tak se mažete málo, nebo pršelo.“

V lékárnách, obchodech či drogeriích tak saháme po těch nejlevnějších přípravcích. To by se někomu, kdo nakupuje sun screen výhradně v lékárnách, mohlo zdát jako hazard se zdravím, ale dTest zjistil, že vůbec neděláme chybu. Jeden z nejlevnějších testovaných voděodolných přípravků se SPF 30 byl hodnocen vůbec nejlépe.

Vítěz a výhodný nákup

Hodnocení opalovacích krémů vyhrál jeden z nejlevnějších opalovacích přípravků,  Sun ozon z drogerie Rossmann
Autor: dTest

Hodnocení opalovacích krémů vyhrál jeden z nejlevnějších opalovacích přípravků, Sun Ozon med z drogerie Rossmann

Co se týká ochrany, všechny testované krémy prošly ověřením pravosti údajů s dobrými známkami, takže v tomto směru sáhnout vedle nemůžete. Kromě laboratorních testů byly u krémů ve slepém testu hodnoceny i jejich kosmetické vlastnosti, například to, jak se daný přípravek roztírá, vstřebává, voní, zda zanechává lepkavý či matný pocit nebo bílé skvrny.

Vítězem testu opalovacích přípravků se stal krém Sun Ozon med z obchodního řetězce Rossmann. Kromě prvenství v testu ho zároveň dTest označil jako výhodný nákup, protože díky své příznivé ceně (650 Kč/l) vychází téměř nejlevněji z testovaných krémů. „Míra jeho ochrany před účinky slunečního záření odpovídá deklarovaným údajům, celkový dojem z kosmetických vlastností je hodnocen dobře a jako jeden z mála testovaných krémů neobsahuje potenciálně rizikové chemické látky ani významné alergeny,“ odůvodňuje dTest hodnocení.

V přípravcích se našly i potenciálně nebezpečné látky

Jelikož kosmetické přípravky obsahují spousty chemických látek, z nichž ne všechny lze považovat za spolehlivě dlouhodobě nezávadné, součástí srovnávacího testu bylo i hodnocení složení a hledání známých alergenů a potenciálních endokrinních disruptorů (EDC). Tyto látky, které mohou narušovat hormonální systém, byly nalezeny v několika krémech. Před používáním kosmetických přípravků s těmito chemickými látkami dTest varuje, protože jejich nezávadnost není dostatečně prokázána a navíc jsou obsaženy v mnoha jiných kosmetických produktech, což může mít za následek neznámý efekt. Účinky chemických látek, jimž jsou lidé pravidelně vystaveni, a jejich rizika byly dosud posuzovány spíše jednotlivě. Je třeba zabývat se kombinacemi všudypřítomných chemikálií, upozorňují nyní odborníci: Efekt chemikálií kolem nás se musí sčítat.

„Třetina testovaných krémů obsahuje potenciálně rizikové látky, o jejich dopadu na lidský organismus a životní prostředí se intenzivně debatuje,“ uvádí dTest. Opalovací přípravky se jako většina kosmetiky, která se nesmývá, vstřebávají z velké části do pokožky, navíc je žádoucí aplikovat je několikrát denně. Proto je třeba dbát zvýšené opatrnosti při výběru těchto výrobků jak pro děti, tak pro dospělé.

Zdroj a kompletní výsledky testů: dTest

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).