Hlavní navigace

V Česku trpí demencí půl milionů lidí. A bude hůř

5. 1. 2012

Sdílet

 Autor: SXC
V Česku je podle pojišťovny Allianz půl milionu lidí s demencí a bude jich přibývat. Nikoho přitom nezajímá, jak se mají rodinní příslušníci těchto lidí a jak je to pro ně těžké.

Ze studie pojišťovny, kterou má agentura ČTK k dispozici, vyplývá, že v Česku dnes žije s touto diagnózou 300 tisíc lidí. Těžkou formou demence trpí dalších zhruba 120 tisíc Čechů a každý rok jich přibývá asi 20 tisíc. Ve světě demencí trpí až 36 milionů lidí a péče o nemocné stojí asi 450 miliard eur (11,6 bilionu korun).

čtěte také: Příprava na Alzheimera

Podle studie společnosti Allianz o demografickém vývoji se počet lidí s demencí do roku 2050 ztrojnásobí, a to hlavně kvůli neustálému prodlužování věku. Bez účinných medikamentů se vyhoupne počet nemocných ze současných 36 milionů na více než 115 milionů.

Jen v Evropě se prý počet nemocných téměř zdvojnásobí z dnešních deseti na 19 milionů, přičemž 15 milionů jich bude žít v dnešní Evropské unii. „Národohospodářské náklady na toto onemocnění jsou obrovské, a pokud bereme v úvahu péči, kterou nemocným zajišťují rodinní příslušníci, mohou vystoupat na více než 450 miliard eur,“ tvrdí hlavní ekonom skupiny Allianz Michael Heise.

Hůře jsou na tom rodinní příslušníci

V České republice ovlivňují lidé s demencí podle studie osudy dalších 200 tisíc lidí, kterým starost o jejich příbuzné snižuje kvalitu života. „Je proto naprosto nezbytné posílit nejenom výzkum a včasnou diagnostiku této nemoci, ale také vývoj alternativních způsobů péče o lidi, kteří jí trpí,“ zdůrazňuje Heise.

Do budoucna se podle demografické studie změní i poměr mezi nemocnými s demencí a práceschopnými lidmi. Zatímco dnes připadají na 100 práceschopných obyvatel ve věku 15 až 64 let dva nemocní, v roce 2050 už by jich mohlo být pět.

Demence je závažná mozková choroba, zapříčiněná degenerativními změnami v mozkové tkáni (více o nemoci zde). Jejím projevem je například Alzheimerova choroba (více o nemoci zde). Většinou se projevuje u lidí nad 60 let. Příznakem je změna osobnosti, postižena bývá nejprve krátkodobá a později i dlouhodobá paměť. V České republice je ve věkové skupině 80 až 85 let jejím projevem postiženo více než deset procent populace. Současná medicína nedokáže demenci vyléčit, ani ji dlouhodobě zmírnit.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).