Hlavní navigace

V Česku máme ptačí chřipku. Je třeba se bát?

4. 1. 2017

Sdílet

 Autor: depositphotos.com
V České republice se po deseti letech objevila ptačí chřipka. Nákaza je potvrzena u dvou malochovů drůbeže a u labutí. Je přenosná na člověka? Máme se bát?

V České republice byl po téměř deseti letech potvrzen výskyt vysocepatogenní aviární influenzy (ptačí chřipky). Nákaza byla potvrzena ve dvou malochovech drůbeže. Pravděpodobným zdrojem nákazy v chovech jsou volně žijící ptáci. Nákaza byla potvrzena také u volně žijících labutí v témže kraji.

Nejsme v tom sami. Ptačí chřipka je i na Slovensku

Už 27. prosince byl v Bratislavě nahlášen hromadný úhyn nosnic, u nichž bylo o dva dny později potvrzeno první ohnisko HPAI (vysoce patogenní ptačí chřipka) subtypu H5 na Slovensku. Včera Státní veterinární a potravinová správa Slovenské republiky (SVSSR) potvrdila druhý výskyt vysocepatogenní aviární influenzy, a to v ZOO Košice. Ptačí chřipka se objevila i v Německu. Dnes pak ministr zemědělství Marián Jurečka potvrdil první nálezy ptačí chřipky v chovech v České republice. Zbyněk Semerád, ústřední ředitel Státní veterinární správy (SVS) pak dodal, že se jedná o subtyp H5. Předpokládá se, že se jedná o N8 (tedy H5N8).

Co je to ptačí chřipka?

Influenza drůbeže, známá také jako ptačí chřipka, je virové onemocnění postihující ptáky. Postihuje jak volně žijící ptáky, tak drůbež jako slepice, krůty, kachny a husy. Postižená zvířata mají dýchací potíže, trpí ztrátou chuti a masivně hynou v průběhu 1–2 dnů.

  • K přenosu dochází především trusem nemocných ptáků.
  • Úhyn ptáka na ptačí chřipku lze potvrdit pouze v laboratoři.
  • Lidé se mohou infikovat pouze kontaktem s infikovanými ptáky nebo jejich exkrety (výkaly, peří, uhynulá zvířata apod.).
  • Nelze vyloučit přenos ptačí chřipky z nemocných ptáků na drobné savce (kočky, psy apod.).

Nákaza byla potvrzena ve dvou malochovech drůbeže v Jihomoravském kraji, a to v Moravském Krumlově a v Ivančicích. Pravděpodobným zdrojem nákazy v chovech jsou volně žijící ptáci. Nákaza byla potvrzena také u volně žijících labutí v témže kraji. „Státní veterinární správa v souladu s platnou legislativou přijala s okamžitou platností opatření k zamezení dalšího šíření nákazy. Chovatelé by měli z preventivních důvodů zabránit kontaktu volně žijících a domácích ptáků,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

„V případě výskytu nákazy je základním opatřením utracení ptáků v ohnisku a zabránění dalšího šíření prostřednictvím kontaminované podestýlky, krmiva, hnoje apod. Živočišné produkty z ohniska jsou neškodně likvidovány a z vymezených uzavřených pásem mohou být na trh produkty uvolněny až po prohlídce úředním veterinárním lékařem,“ dodal Zbyněk Semerád. Chovatelé se nemusí nahlašování bát, jejich ztráty jim bude ministerstvo zemědělství kompenzovat.

Je třeba se ptačí chřipky bát?

Jak uvedla hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová: „U tohoto typu chřipky nebyl dosud zaznamenán přenos na člověka. I přesto jsou lidé, kteří se mohli dostat do kontaktu s nakaženými kusy, pod kontrolou krajské hygienické stanice a svých registrujících lékařů. Budou zdravotně sledováni tak, aby nedošlo k možnému podcenění příznaků.“ Ministerstvo zemědělství však uvádí, že rizikem je zde možná mutace viru, která by následně mohla ohrozit zdraví lidí.

Podrobné informace o ptačí chřipce najdete na webu SVSCR.cz.

Zdroj: TZ MZČR, TZ MZE, TZ SVSSR

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).