V Česku je 10 tun polského masa se salmonelou

Autor: Photl.com

Bakterie rodu Salmonelly enteritidis způsobujících průjmové onemocnění nalezla inspekce v deseti tunách kuřecího masa, které k nám dorazilo z Polska. Právě probíhá stahování masa z tržní sítě.

Při včerejší laboratorní zkoušce byla Státní veterinární správou prokázána přítomnost Salmonelly enteritidis v balených, hluboce mražených stehenních řízcích bez kosti a kůže od polského výrobce. Ještě tentýž den byl telefonicky informován provozovatel místa příchodu zásilky a bylo zahájeno stahování výrobku z tržní sítě.

Identifikace výrobku:
Název: Balené hluboce mražené kuřecí stehenní řízky bez kosti a kůže, tř. jak. A
Výrobce: PL 12030323 (identifikační označení)
Balení: 6×2 kg
DMT: 29. 3. 2016 (datum minimální trvanlivosti)
Množství: 10 200 kg

Informace o tomto nálezu byly předány krajské hygienické stanici a vloženy do systému RASFF (Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva), protože část zásilky byla distribuována i na Slovensko. Pokud jste tyto stehenní řízky zakoupili, můžete je vrátit v místě prodeje.

Proč mít obavu ze salmonelózy?

Salmonelóza je průjmové onemocnění bakteriálního původu. Způsobují ho bakterie rodu Salmonella, které se do těla dostávají ústy, tedy z potravy, nádobí nebo špinavých rukou. Onemocnění se zpravidla projevuje střevními potížemi. Pro zdravého silného jedince není toto onemocnění obvykle nebezpečné. Ohroženi však mohou být starší lidé, nemocní či malé děti – hůře se vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin, které způsobuje průjem a zvracení.

Zdroj: SVS ČR