Hlavní navigace

Ve 35 letech je na pleny brzy. Zacvičte s inkontinencí

4. 1. 2017

Sdílet

Inkontinence, tedy nechtěný a vlastní vůlí nekontrolovatelný únik moči, je velký problém nejen zdravotní a hygienický, ale také sociální. Zkuste s ní zacvičit.

Dobíhali jste tramvaj a pocítili jste, jak vám uniká moč? Smáli jste se dobrému filmu a situace se opakovala, nebo se „to“ stalo bez zjevné příčiny? Zřejmě máte inkontinenci, zkušenost s ní má celá ¼ populace starší pětatřiceti let (každý šestý muž a každá třetí žena), takže v tom rozhodně nejste sami. I přes tak vysoké číslo však tento problém správně řeší pouze čtrnáct procent lidí.

Inkontinence

  • K inkontinenci nejčastěji dochází v noci.
  • Někteří pacienti však mají problémy i během dne.
  • Inkontinenční pomůcky využívají například i mladé ženy s únikem moči po porodu a senioři.

1. stupeň (lehká forma)
Únik moči při náhlém, velkém zvýšení nitrobřišního tlaku (smích, kašel, kýchnutí). Ztráta moči během čtyř hodin je 50 až 100 ml. Všechny možnosti léčby.
2. stupeň (střední forma)
Únik moči při mírnějším zvýšení nitrobřišního tlaku (chůze po schodech, lehčí fyzická práce). Ztráta moči během čtyř hodin je 100 až 200 ml.
3. stupeň (těžká forma)
Moč uniká při minimální fyzické námaze nebo trvale bez možnosti jakkoli kontrolovat tento stav. Ztráta moči během čtyř hodin je 200 až 300 a více ml.

Svěřte se odborníkovi

Pokud zjistíte, že se začínáte potýkat se samovolným únikem moči, začněte jej řešit co nejdříve. Je rozhodně lepší se svěřit s inkontinencí než skončit s plenou.

Pouze kvalifikovaný odborník může zjistit, co je příčinou vzniku inkontinence, doporučit vhodnou léčbu a také vám poradí s výběrem vhodných inkontinenčních pomůcek. Jan Pokorný, primář Urologického oddělení Karlovarské krajské nemocnice, radí: „Základem každého problému, se kterým si nedokážeme poradit sami, je svěřit se odborníkovi, medicínu nevyjímaje. Problém je vhodné řešit co nejdříve, a to konzultací příslušného odborníka, v našem případě urologa, gynekologa, uro-gynekologa.“ Lékař s vámi probere situaci, vyšetří vás a doporučí další vhodný postup. Vždy se začíná konzervativními a méně invazivními opatřeními, jako jsou pravidelné cvičení a posilování, redukce váhy, lepší režim životosprávy. Dále se situace dá ovlivnit některými léky, případně implantací umělohmotné pásky.

Cvičte poctivě a pravidelně

Ať již trpíte jakoukoli formou inkontinence, její projevy můžete zmírnit vhodně zvoleným cvičením. Efekt posilování je však zřejmý nejdříve za tři měsíce, je tedy důležité mít trpělivost a cvičit poctivě a pravidelně. Nejvhodnější cvičení pro posílení svalů pánevního dna jsou Kegelovy cviky, které lze provádět kdykoli bez toho, aby si toho okolí všimlo.

Kegelovy cviky

Poprvé zkuste zatnout svaly pánevního dna při močení, opakovaně zadržujte a uvolňujte proud moči. Tak poznáte, které svaly pracují, a lépe se vám s nimi bude později pracovat. Ze začátku zkuste svaly stáhnout alespoň na pět vteřin, postupem času se můžete dostat až na deset vteřin. Z počátku cvičte třikrát denně v intervalu třiceti až čtyřiceti stahů a povolení. Během cvičení dbejte na to, abyste pravidelně dýchali.

Ve stoje

Toto cvičení můžete provádět prakticky kdekoli. Pro udržení rovnováhy se během cvičení přidržujte židle nebo stolu. Postavte se rovně, překřižte nohy, uvolněte se a zhluboka se nadechněte do břicha. Poté pomalu vydechujte, zároveň napněte svalstvo pánevního dna a vtahujte jej nahoru. Cvičení opakujte 2× až 4× na jednu i druhou stranu.


Vleže

Lehněte si na záda, pod pánev si položte složený ručník a natáhněte nohy směrem ke stropu. Překřižte nohy v oblasti kotníků a stlačte chodidla silně k sobě. Napněte svaly pánevního dna po dobu 5 až 10 sekund a stlačte je silně dovnitř. Cvičení opakujte 4× až 6×.


Na židli

Sedněte si rovně na první třetinu židle a položte si nohu přes nohu. Obě ruce položte přes sebe na horní stehno. Obě stehna tlačte silně proti sobě a zároveň stahujte svalstvo pánevního dna nahoru a dovnitř. Zkuste toto napětí vydržet po dobu 5 až 10 sekund. Nezapomeňte pravidelně dýchat, při uvolnění se nadechněte, při napětí vydechujte. Cvičení opakujte 2× až 4× na každou stranu.


Uvolnění

V případě, že během cvičení ucítíte náhlý tlak na močový měchýř, předkloňte se a pokuste se dotknout prstů u nohou. Tím snížíte tlak a močovému měchýři se uleví.


MUDr. Jan Pokorný, FEBU, MBA

Jan Pokorný

Primář Urologického oddělení Karlovarské krajské nemocnice

Zdroj: Depend

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).