Hlavní navigace

Už i vejce se falšují. Koupíme je v Česku?

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Aféra s koňským masem stojí na samém začátku a už máme před sebou další skandál. Tentokráte se jedná o falešné označování tzv. bio vajec. Jsou předražená vejce z Německa i v ČR?

Na základě informací o falešném označování tzv. bio vajec v Německu se zdá, že to může být velký problém. Ten se však dle Státní veterinární správy (SVS) netýká České republiky.

Falešná biovejce v Německu

  • Německé úřady zjistily velké množství vajec, která byla neoprávněně vydávána za bio produkt. Slepice byly chovány v podmínkách, které naprosto nesplňují parametry tohoto označení.
  • Nálezy jsou hlášeny z poloviny německých spolkových zemí. Německé úřady prověřují okolo 200 chovů.
  • Skandál se týká také Saska, které leží u hranic s ČR, proto čeští veterináři přikročili ke kontrolám na našem území.

Kromě domácí produkce, která se uplatňuje našem trhu a je i obchodována i do ostatních zemí, se na našem trhu objevují i vejce z ostatních členských států EU. V souvislosti s údajným falešným označováním německých bio vajec SVS začala prověřovat zejména dovozy ze Spolkové republiky Německo. A dospěla ke zjištění, které spotřebitele může uklidnit: Žádné zásilky bio vajec odsud do ČR nesměřovaly. 

Přečtěte si k tématu: Která vejce jsou chutnější – hnědá, bílá nebo kropenatá?

Byly provedeny kontroly hlášení zásilek v místě určení (tj. u příjemců) a od 1. 1. do 28. 2. 2013 nejsou známé žádné zásilky bio vajec původem z Německa. Pokud jsou na českém trhu německá vejce, jsou označena v kódu producenta trojkou, což znamená, že jde o vejce od nosnic z klecového chovu (samozřejmě z obohacených klecí). Setká-li se tedy zákazník v tržní síti s nabídkou bio vajec, pocházejí z nemnoha českých chovů, říká SVS.

Jak se vyznat ve značení vajec?

Zákazník vejce rozezná podle kódu na vejci, typ chovu označuje první číslo. Je-li to 0, jde o bio vejce, 1 značí vejce z výběhu, 2 z hal a 3 z klecí. Kromě toho je na vejci i kód země původu. Ten může být odlišný od kódu na obalu, protože na obalu je kód země, ve které byla vejce zabalena. Ještě je třeba dodat, že s neoznačenými vejci se nesmí obchodovat. Jedině prodá-li chovatel vejce ze svého chovu konečnému spotřebiteli, například ze dvora, tak pouze v tomto případě se vejce neoznačují.

Více ke značení vajec: Chyták: Vejce v různých obalech… ale všechna z klecí

Zdroj: SVS

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).